Διεκδίκησαν να εξοφληθούν για το απλήρωτο γάλα δύο και πλέον μηνών, τιμές βιώσιμες που να καλύπτουν το αυξημένο κόστος παραγωγής, να μην επιβαρύνονται οικονομικά κατά τη συμπλήρωση δηλώσεων στον ΟΣΔΕ. Εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους στους εργαζόμενους της γαλακτοβιομηχανίας, τους οποίους κάλεσαν σε κοινούς και συντονισμένους αγώνες. Μετά τη συγκέντρωση έγινε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων.
Σε κοινή τους ανακοίνωση οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας Ιωαννίνων επισημαίνουν:
«ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ!
Καταγγέλλουμε τη στάση της Διοίκησης της επιχείρησης που, από τη μια, προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους που μπαίνουν μπροστά προκειμένου να εκφραστεί η συλλογική οργανωμένη αγανάκτηση και αντίδραση των παραγωγών απέναντι στην εφαρμοζόμενη αντιαγροτική και γενικότερα αντιλαϊκή πολιτική, από την άλλη αξιοποιούν την καπιταλιστική οικονομική κρίση επικαλούμενοι "έλλειψη ρευστότητας", την ίδια ώρα, που με δικά τους στοιχεία, παρουσιάζουν αύξηση των εξαγωγών της φέτας και αντίστοιχα των κερδών της επιχείρησης!
Καταγγέλλουμε το διαρκή εμπαιγμό της Διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας προς τους φτωχούς παραγωγούς, που σε απελπιστική πλέον κατάσταση, μιας και δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε καν να προμηθευτούν τις απαραίτητες τροφές για τα ζώα, αντιμετωπίζονται ως επαίτες, περιμένοντας ώρες στην ουρά να περάσουν το face control της επιχείρησης για να εισπράξουν στο τέλος ένα χαρτζιλίκι και πολλά λόγια κατανόησης και συμπάθειας!
Και όλα αυτά, όταν συγχρόνως η ιδιωτικοποιημένη ΔΩΔΩΝΗ πουλάει σε άλλον ιδιώτη το κομμάτι της διανομής, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην ανεργία μια σειρά εργαζόμενοι (π.χ. οδηγοί), απολύει, με τη σύμφωνη γνώμη της ξεπουλημένης πλειοψηφίας του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων, εργαζόμενους κλπ.
Να γιατί η θέση της ΠΑΣΥ, που παλεύτηκε από το κίνημα (για αποκλειστικά κρατικό έλεγχο στη γαλακτοβιομηχανία μετά την πώληση της ΑΤΕ) κατά την περίοδο ξεπουλήματος και ιδιωτικοποίησης της ΔΩΔΩΝΗΣ, τότε που όλοι έψαχναν να βρουν τον "καταλληλότερο" αγοραστή - όπως και αν ονομαζόταν αυτός - σήμερα δικαιώνεται πλήρως! Οι συνεταιριστικές μορφές προηγούμενων δεκαετιών, αν και ποτέ δεν φτιάχτηκαν για να εξυπηρετήσουν τον φτωχό παραγωγό, σήμερα οδηγούνται στην καπιταλιστικοποίηση. Και αυτό αφορά ΟΛΕΣ τις συνεταιριστικές βιομηχανίες στην αγροτική παραγωγή!
Καλούμε τη φτωχή αγροτιά της περιοχής μας να παλέψει οργανωμένα ενάντια στο ξεκλήρισμά της.
Καλούμε τους αγροτοκτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους της περιοχής μας να συσπειρωθούν στους Αγροτικούς τους Συλλόγους, βάζοντας στο στόχαστρο τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματά μας: Την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πολιτικές της για τους αγρότες, όπως αυτές εκφράζονται όλα αυτά τα χρόνια με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (και την ανανεωμένη της μορφή που έπεται), τις κυβερνήσεις του ευρωμονόδρομου που πέρασαν και περνούν από αυτό τον τόπο συναινώντας σε αυτές, τις ξεπουλημένες ηγεσίες του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος που έδωσαν και δίνουν γην και ύδωρ προκειμένου οι "αναδιαρθρώσεις" - το ξεπάστρεμά μας δηλαδή - να μη βρει αντίσταση, τους μεγαλοεπιχειρηματικούς ομίλους που θησαυρίζουν (και στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης) με τον κόπο παραγωγών και εργαζομένων!
Άμεσα διεκδικούμε:
-
Κάθε 1η και 15η του μήνα πληρωμή παραγωγών και εργαζομένων - πρώτα θα εξοφλούν εμάς και μετά θα αποταμιεύουν!
-
Αύξηση στην τιμή του γάλακτος στον παραγωγό - χωρίς να μετακυλίεται το κόστος στον καταναλωτή - αφού το κόστος παραγωγής έχει πολλαπλασιαστεί. Το ίδιο να συμβεί με όλα τα αγροτικά προϊόντα που κατευθύνονται στη βιομηχανία (πτηνά κλπ.).
-
Καμία επιβάρυνση των αγροτοκτηνοτρόφων κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων του ΟΣΔΕ. Η κυβέρνηση να μην κάνει πλάτες στην κοροϊδία, τα τερτίπια και τα νταβατζιλίκια των Ενώσεων».
*Στο μεταξύ, ομάδα κτηνοτρόφων συγκεντρώθηκε χθες έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα, και έχυσαν γάλα στην πλατεία.