Πρόκειται για διαφόρων τύπων εγγράφων, όπως χάτι χουμαγιούν, δηλαδή αποφάσεις υπογεγραμμένες από τον ίδιο τον σουλτάνο, φερμάνια (ferman), δηλαδή εντολές του σουλτάνου οι οποίες έχουν «τεκμήριο νομιμότητας» και αμετάκλητη ισχύ, μπεράτια (berât), δηλαδή αποφάσεις του σουλτάνου για διορισμούς, μεταθέσεις μετατάξεις κλπ, ντεφτέρια (defter) και ταχρίρια (tahrir), δηλαδή καταστάσεις φορολογικού και απογραφικού περιεχομένου, χοτζέτια (huccet), ιλάμια (i’lâm) και μαρούζια (maruz), δηλαδή αποφάσεις από τα μητρώα των δικαστηρίων, ιλμουχαμπέρια (İlmühaber), δηλαδή τελεσίδικες αποφάσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενός ακινήτου, τεζκιρέδες (tezkire), δηλαδή έγγραφα που αφορούν εσωτερική αλληλογραφία των αρμόδιων υπηρεσιών, άρζια (arz), δηλαδή αιτήσεις παραπόνων προς την κεντρική διοίκηση, κ.ά.
Πέραν των μεγάλων κρατικών αρχείων Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας, ερευνήθηκαν και τα αρχεία των μουσουλμανικών τεμενών, χριστιανικών εκκλησιών, εβραϊκών κοινοτήτων και του Αλή πασά Τεπελενλή και από την έρευνα αυτή προέκυψαν αρκετά και σημαντικά τεκμήρια που αφορούν στην περιοχή ενδιαφέροντος και τα οποία ενσωματώθηκαν στον κατάλογο των ευρημάτων τον οποίον μπορείτε να δείτε εδώ.
Η έρευνα θα παρουσιαστεί στις 26 Απριλίου σε εκδήλωση με τίτλο «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά Αρχεία» που συνδιοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης. Την επομένη 27/4/2024 θα πραγματοποιηθεί για τους ειδικούς επιστήμονες και ομιλητές ξενάγηση στους χώρους που αναφέρονται τα ευρήματα και τα ιστορικά μνημεία της περιοχής μας.
Οι ομιλητές και τα θέματα που θα αναπτύξουν είναι:
• Ιάκωβος Μιχαηλίδης, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η ελληνική ιστορία και οι οθωμανικές πηγές.
• Δημοσθένης Αρ. Δόνος, Δρ. Αρχαιολογίας, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ιδρύματος «Ακτία Νικόπολις». Έγγραφα οθωμανικών αρχείων για την περιοχή της Πρέβεζας στο Ίδρυμα «Ακτία Νικόπολις»: Μια πρώτη παρουσίαση και αποτίμηση.
• Ηλίας Σκουλίδας, επ. καθηγητής Βαλκανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η οθωμανική Πρέβεζα και ο «ηπειρωτικός χώρος»: συνοριακός χαρακτήρας και αρχειακά τεκμήρια.
Αξίζει να σημειωθεί πως όλη εκδήλωση θα καλυφθεί βιντεοσκοπικά από το Ίδρυμα Μποδοσάκη (με ειδικό τεχνικό), ώστε από την επομένη μέσω της ειδικής πλατφόρμας blod.gr (Bodossaki Lectures on Demand) οι εισηγήσεις και οι χαιρετισμοί της εκδήλωσης να είναι ελεύθερα διαθέσιμες για όλους όσους ενδιαφέρονται.