Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013 03:35

Βροντερό «παρών» των κτηνοτρόφων της Ηπείρου στη ΔΩΔΩΝΗ (pics)

Με μία μαχητική συγκέντρωση στη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ και συλλαλητήριο στην Περιφέρεια Ηπείρου, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας και όλης της Ηπείρου, απαίτησαν δυναμικά από την διοίκηση της εταιρίας να πληρωθούν για την παραγωγή του γάλακτος.

Απαίτησαν, δηλαδή, το αυτονόητο: την πληρωμή  του προϊόντος τους από μια εταιρεία, που πρόσφατα αγοράστηκε από επενδυτικό σχήμα, έπειτα από πολλές τυμπανοκρουσίες και πολιτικές υποσχέσεις για… εκτόξευση.

Οι συγκεντρωμένοι παραγωγοί μάλιστα, ιδιαίτερα εκνευρισμένοι, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και δίνουν μάχη επιβίωσης, απαίτησαν να βγει έξω από το κτίριο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας και να δώσει εξηγήσεις. Η απάντηση ήταν: «Δεν έχουμε να σας πληρώσουμε», φράση που προκάλεσε έντονες αποδοκιμασίες.

Οι κτηνοτρόφοι έδωσαν εκ προθεσμία στη διοίκηση μέχρι τις 24/7 για να πληρωθούν τα οφειλόμενα, ειδάλλως θα βρίσκονται και πάλι έξω από το εργοστάσιο στις 26 του μηνός.

 _________ 1

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μέλη της οποίας βρέθηκαν στο συλλαλητήριο, σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η διοίκηση ισχυρίστηκε ξεδιάντροπα μπροστά στους παραγωγούς «πως δεν έχει να τους πληρώσει». Με το «επιχείρημα» «πως δεν είναι τράπεζα» και «πως πρέπει να κάνουν υπομονή» κατέληξε στην υπόσχεση-κοροϊδία «πως τελικά δεν πρόκειται να χάσουν τα λεφτά τους»! Οι σφετεριστές του πλούτου τους και της ηπειρωτικής λαϊκής περιουσίας το μόνο, ίσως, που δεν ζήτησαν από τους αγωνιζόμενους κτηνοτρόφους είναι πως πρέπει να ευχαριστήσουν και από πάνω την εταιρεία!    

Αλήθεια που πήγε ο μύθος που πλάσαραν όλο το προηγούμενο διάστημα περί «εταιρείας που θα ανέπτυσσε τη ΔΩΔΩΝΗ με δικά της κεφάλαια»;

Πώς συμβιβάζεται αυτός ο «μύθος» με τη σημερινή εικόνα της ΔΩΔΩΝΗΣ σε υπανάπτυξη, με απλήρωτους τους κτηνοτρόφους, με κακοπληρωμένους τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο που ήδη μετρούν 4 απολύσεις, με τομείς στην παραγωγή που έχουν δοθεί υπεργολαβία  σε άλλους ιδιώτες, με κάμερες και ένα νέο εσωτερικό οργανισμό που παραβιάζει στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες μετατρέποντας τη ΔΩΔΩΝΗ σε εκσυγχρονισμένο εργασιακό Νταχάου;

Ως ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. θεωρούμε ότι το ζήτημα έχει τεθεί: όλες οι αγωνιζόμενες δυνάμεις πρέπει να στηρίξουμε τον αγώνα των κτηνοτρόφων. Η σημερινή ελπιδοφόρα κινητοποίηση πρέπει, με αφορμή το άμεσο και πολύ σημαντικό για την επιβίωσή τους ζήτημα της πληρωμής τους του γάλακτος ΤΩΡΑ, να μπολιαστεί με το αίτημα να οδηγηθεί η ΔΩΔΩΝΗ στα χέρια των κτηνοτρόφων, στα χέρια ενός πρωτοβάθμιου παραγωγικού συνεταιρισμού κάτω από εργατικό έλεγχο και κρατική στήριξη. Πρέπει, για να είναι νικηφόρος, να εμπλουτιστεί με τη συνολική σύγκρουση με την πολιτική κυβέρνησης-Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΔΝΤ».

 _________

Στον αντίποδα σε ανακοίνωσή της η εταιρία σημειώνει:

«Εξ’ αρχής δηλώσαμε και δεσμευτήκαμε ότι κανείς παραγωγός - συνεργάτης μας δεν πρόκειται να χάσει ούτε ένα ευρώ.

Εξηγήσαμε με σαφήνεια και καθαρότητα ότι οι καθυστερήσεις πληρωμών προς τους εισκομιστές γάλακτος οφείλονται αποκλειστικά στην έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της καθυστέρησης στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων πελατών μας προς τη ΔΩΔΩΝΗ.

Ως Διοίκηση καταβάλλουμε επίσης κάθε προσπάθεια ώστε να αρθούν και τα εμπόδια που υπάρχουν από τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να καταβάλλουμε τα οφειλόμενα προς τους παραγωγούς μας.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΔΩΔΩΝΗ πληρώνει πολύ ενωρίτερα από άλλες γαλακτοβιομηχανίες και με την υψηλότερη τιμή, οι πολύμηνες καθυστερήσεις για τις οποίες μας εγκαλούν αφορούν, τους δύο μήνες για το γάλα Απριλίου και τον ένα μήνα για το γάλα του Μαϊου.   

Κατανοούμε απόλυτα και σεβόμαστε τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, πρέπει να κατανοήσουν όμως όλοι το οικονομικό περιβάλλον το οποίο βιώνουμε.

Πλέον η ΔΩΔΩΝΗ δεν έχει μια ΑΤΕ, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, η οποία χρηματοδοτούσε την επιχείρηση και έτσι μπορούσε να εξοφλεί κάθε μήνα τις υποχρεώσεις της.

Επίσης επαναλαμβάνουμε ότι τηρούμε απαρέγκλιτα όλες τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε τόσο ως προς την τιμή όσο και ως προς τη ζώνη γάλακτος που είναι η υψηλότερη στην Ελλάδα.

Με συγκεκριμένες στρατηγικές προχωράμε στην ανάπτυξη της εταιρίας με στόχο τα διεθνώς φημισμένα μας προϊόντα να συνεχίσουν να κυριαρχούν εντός και εκτός Ελλάδος.

Η ΔΩΔΩΝΗ είναι μια δυναμική εταιρία.

Πρόσφατα ενταχθήκαμε στον οδηγό της STAT BANK και έχουμε συμπεριληφθεί στη λίστα Diamonds of the Greek Economy 2013 που αφορά στις υγιείς δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας.

Η ΔΩΔΩΝΗ δεν χρωστά στο δημόσιο ούτε στο ΙΚΑ και καταβάλλει κανονικά τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της.

Στη σημερινή περίοδο της ύφεσης στην ελληνική αγορά ανοίξαμε τους ορίζοντες της εταιρίας και διευρύναμε τη διεθνή μας παρουσία.

Οι εξαγωγές μας παρουσιάζουν αξιοζήλευτη άνοδο και ήδη έχουμε μπει σε  ακόμη τρεις χώρες, ενώ βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για την μεγάλη αγορά της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια μας να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που παρουσιάζει ο κλάδος των γαλακτοκομικών συνολικά στην Ελλάδα.

Σε αυτό τον δύσκολο αγώνα έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι η ΔΩΔΩΝΗ θα εξακολουθήσει να κρατά τα σκήπτρα.

Σε ότι αφορά τη σημερινή κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στις εγκαταστάσεις της ΔΩΔΩΝΗΣ έχουμε να δηλώσουμε ότι με την πρόκληση καταστροφών, την βίαιη είσοδο στον αύλειο χώρο και την  παρακώλυση της παραγωγικής διαδικασίας δεν επιλύονται τα προβλήματα.

Από την πλευρά μας προτάθηκε συνάντηση με αντιπροσωπεία των παραγωγών, την οποία αρνήθηκαν ζητώντας επίμονα να μιλήσει σε όλους εκπρόσωπος της εταιρίας.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Γενικός Διευθυντής της εταιρίας κ. Δημήτρης Κάφαλης που εξήγησε τους λόγους των καθυστερήσεων ενώ ανακοίνωσε και την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της ΔΩΔΩΝΗ στο θέμα των ζωοτροφών.

Τέλος καλούμε όλους εκείνους που επιθυμούν την πραγματική ανάπτυξή της εταιρίας να συνταχθούν μαζί μας στο πνεύμα της προσωπικής επιστολής που ο Πρόεδρος του Δ.Σ κ. Michaell O’ Neill απέστειλε στους παραγωγούς μας:

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είμαστε μαζί, και να είστε βέβαιοι ότι το ενδιαφέρον μας είναι αμείωτο και συνεχές, όπως και η εκτίμησή μας προς όλους σας».

 

ΕΔΑΦΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ: Για την κινητοποίηση στη ΔΩΔΩΝΗ

 

«Το ΚΚΕ χαιρετίζει τους φτωχούς κτηνοτρόφους της περιοχής μας που χθες βρέθηκαν έξω από τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ απαιτώντας την άμεση καταβολή των χρημάτων που τους οφείλει εδώ και μήνες η επιχείρηση.

Με το πρόσχημα της έλλειψης ρευστότητας – τη γνωστή καραμέλα που αξιοποιούν όλοι οι μεγαλοβιομήχανοι το τελευταίο διάστημα για να αφήνουν εργάτες και φτωχούς παραγωγούς απλήρωτους – ο εκπρόσωπος της επιχείρησης προσπάθησε για ακόμα μια φορά να πείσει τους αγανακτισμένους παραγωγούς ότι για την καπιταλιστική οικονομική κρίση φταίμε όλοι, άρα και όλοι μαζί πρέπει να την πληρώσουμε!

Στο βήμα που του έδωσαν οι μεγαλοκτηνοτρόφοι πρωτοστατούντος του κ. Τζίμα, εξέφρασε τη «συμπόνια» και τη «συμπαράσταση» της επιχείρησης στο γολγοθά των φτωχών παραγωγών ζητώντας την αντίστοιχη κατανόηση από αυτούς για τον «γολγοθά» που ανεβαίνει η επιχείρηση.

Από τη μεριά τους, οι μεγαλοκτηνοτρόφοι της Περιοχής, προσπαθώντας για άλλη μια φορά να θολώσουν τα νερά, απέδωσαν την ολιγωρία στην καταβολή των δεδουλευμένων των φτωχών κτηνοτρόφων, στο γεγονός ότι «η επιχείρηση δεν ξέρει πως λειτουργεί η κτηνοτροφία»!! αθωώνοντας ξανά τον καπιταλισμό και τους νόμους λειτουργίας του, ενώ συγχρόνως ζύμωναν τη θέση τους για επαναφορά της ΔΩΔΩΝΗΣ στην πρότερη κατάσταση – την κρατικοσυνεταιριστική – προκειμένου να λυμαίνονται οι ίδιοι, μέσα από τους συνεταιρισμούς – επιχειρήσεις τους οποίους διοικούν, τον κόπο της φτωχής αγροτιάς.

Οι φτωχοί κτηνοτρόφοι της περιοχής μας, πρέπει να συνεχίσουν να διεκδικούν και να πάρουν άμεσα όλα όσα η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ τους οφείλει. Η εξαθλίωση που βιώνουν  οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, είναι αποτέλεσμα μιας ενιαίας πολιτικής πρακτικής, που τσακίζει συγχρόνως εργάτες, αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, λαϊκές οικογένειες προκειμένου το κεφάλαιο να καταφέρει να βγει ακόμα πιο ενισχυμένο από την κρίση που δημιούργησε το ίδιο. Γι’ αυτό και τα βάσανα του λαού μας δεν σταματάνε εδώ, αλλά ενισχύονται μέσα από τα πολυνομοσχέδια και τα μέτρα παραπέρα φτωχοποίησής τους (αυξήσεις σε εισφορές ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, φορολόγηση αγροτεμαχίων, χαράτσια κλπ) που λαμβάνει το πολιτικό προσωπικό των μεγαλοεπιχειρηματικών ομίλων, η σημερινή δικομματική κυβέρνηση όπως έκαναν και όλες οι προηγούμενες, όπως θα κάνει και κάθε αστική κυβέρνηση ότι χρώμα και αν έχει.

Σε αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και η νέα Κοινή Αγροτική (Γεωργική) Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης του κεφαλαίου που θα μορφοποιηθεί από κάθε κράτος – μέλος της μέχρι τον Αύγουστο του 2014 και θα ισχύσει από 1/1/2015: ενισχύει τους μεγαλοϊδιοκτήτες και στραγγαλίζει τους μικροκληρούχους. Μεγαλώνει την ανισότητα μεταξύ μεγάλων και μικρών αγροτών. Το βίαιο ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς και η συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών, προχωράει με γοργούς ρυθμούς.

Η Ήπειρος, δεν θα πάψει να έχει κτηνοτροφία όπως πολλοί λένε προκειμένου να αποπροσανατολίσουν από τις πραγματικές αιτίες και τους υπευθύνους. Μόνο που η κτηνοτροφία θα βρίσκεται στα χέρια λίγων – ανάμεσά τους κάποιων από αυτούς που πορεύονται μαζί στις κινητοποιήσεις της φτωχής αγροτιάς – ενώ οι πολλοί θα βρεθούν εργάτες στα κοπάδια τους ή άνεργοι ανάμεσα στους πολλούς.

Ο πόλεμος που μας κήρυξαν  δεν τελειώνει εδώ. Οι μάχες που έχουμε μπροστά μας θα είναι πολλές και σκληρές. ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ! Η φτωχή αγροτιά τώρα να οργανωθεί μέσα από μαχητικούς Αγροτικούς Συλλόγους που θα ενώνουν τους παραγωγούς στη βάση των κοινών τους συμφερόντων, πετώντας με αυτόν τον τρόπο έξω όλους εκείνους που θέλουν να βάλουν στο χέρι την παραγωγή τους.

Μαζί με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, την εργατιά, σε μια μεγάλη Λαϊκή Συμμαχία, να βάλουν στο στόχαστρο τον κοινό εχθρό, τα μονοπώλια και την εξουσία τους  μέχρι την ανατροπή τους. Για να γίνει ο πλούτος που παράγουμε πραγματικά δικός μας.

Ούτε βήμα πίσω. Να δοθούν ΤΩΡΑ τα χρήματα στους παραγωγούς».

 

 

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

27 Απριλίου 2024
Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης από την Πρέβεζα, υπογραμμίζοντας πως απέτυχε να ελέγξει το κύμα ακρίβειας,
24 Απριλίου 2024
Στην Πρέβεζα θα βρεθεί την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με την πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας, ...
24 Απριλίου 2024
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στους δημοσιογράφους το μεσημέρι της Δευτέρας ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Τάσος Τόκας, στο πλαίσιο περιοδείας του ...
23 Απριλίου 2024
Έπειτα από πολλές πολιτικές παλινωδίες, αρκετό “κρυφτούλι” και συνεχόμενες επικοινωνιακές γκάφες της δημοτικής αρχής στην υπόθεση της αγωγής της ...
22 Απριλίου 2024
Ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, το οποίο έχει απασχολήσει μέχρι και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ του atpreveza.gr) και έχει ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

27 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...