Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013 04:19

Στο χέρι της κοινωνίας της Πρέβεζας να υπερασπίσει το Νοσοκομείο της...

Συνέντευξη Τύπου, παραχώρησε ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, με αφορμή τις τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, αλλά και για τα προβλήματα λειτουργίας του ΓΝ Πρέβεζας.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Στρατής Βουγέλλης, μεταξύ άλλων έκανε λόγο για σαρωτικές αλλαγές στην υγεία οι οποίες θα επιδράσουν δυσμενώς τόσο στη δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για τον πληθυσμό, αλλά και στη λειτουργία των δομών δημόσιας υγείας.

Τέτοιες αλλαγές είναι μεταξύ άλλων, η μεταβίβαση δαπάνης από το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία στους πολίτες, καθώς έχουν παρθεί μέτρα, που αυξάνουν τη συμμετοχή του κόσμου στις εξετάσεις και τα φάρμακα.

Παράλληλα, θα υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη μόνο του φθηνότερου γενόσημου φαρμάκου. Το πρωτότυπο θα το πληρώνει ο πολίτης από την τσέπη του, θα πληρώνει τη διαφορά. Ο κ. Βουγέλλης πρόσθεσε πως άλλα σκευάσματα δεν καλύπτονται από την ασφαλιστική κάλυψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους φτωχούς συμπολίτες μας, ενώ για το χαράτσι των 5 ευρώ, μελετούν ήδη την αύξησή του, όπως επίσης και από 1-1-2014, θα ισχύει το χαράτσι των 25 ευρώ για τη νοσηλεία του πολίτη στο δημόσιο νοσοκομείο.

Το Υπουργείο, σύμφωνα με τα όσα πληροφορούνται οι εργαζόμενοι εξετάζει συμμετοχή ακόμη και για ιατρικές εξετάσεις νοσηλείας, ενώ δημιουργεί τεράστιους φραγμούς στον κόσμο να έχει πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Όλες αυτές οι καταστάσεις, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, θα επιδράσουν αρνητικά και στο ίδιο το προσδόκιμο της επιβίωσης στη χώρα μας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι έχει ανάγκη το ΕΣΥ 6-6.500 γιατρούς και 22.000 νοσηλευτές, την ώρα που καταργούνται νοσοκομεία, μετατρέπονται σε κέντρα υγείας, βγαίνουν σε διαθεσιμότητα υγειονομικοί.

«Τα μέτρα αυτά, έχουν σκοπό να ανοίξουν λεωφόρους για ιδιωτικές επενδύσεις στο χώρο και άπλετη κερδοφορία των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας. Δε θα έχει καμία σημασία η ασφάλιση που θα έχει ο εργαζόμενος. Αν αυτά συμβαίνουν στους ασφαλισμένους, φανταστείτε οι ανασφάλιστοι...», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βουγέλλης, που ξεκαθάρισε πως τα μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις (εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης σε πρωτοβάθμιες δομές υγείας, εξαγγελία για 900.000 φάρμακα σε ανασφάλιστους, ανέργους, χρόνια πάσχοντες, και το δίχτυ προστασίας υγείας), είναι ουσιαστικά ελάχιστα και ανεπαρκή.

«Τα φάρμακα αυτά είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης. Μετά τα ληγμένα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ, για τους φτωχούς και τους ανέργους, έχουμε και τα παρ' ολίγον ληγμένα φάρμακα για φτωχούς και ανέργους ασθενείς», εξήγησε.

 

 

Κίνδυνος για την Ουρολογική – Στην... εντατική το Νοσοκομείο

 

 

Αναφορικά με τα ζητήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου Πρέβεζας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ανέφερε: «Η κατάσταση εξελίσσεται δυστυχώς άσχημα. Όπως δήλωσε ο κ. Κατσίβελας, διευθυντής της 6ης ΔΥΠΕ, το Νοσοκομείο βρίσκεται στην εντατική. Αποστελεχώνεται καθημερινά και το επόμενο διάστημα, θα αντιμετωπίσουμε χειρότερα προβλήματα, από αυτά που αντιμετωπίσαμε μέχρι τώρα.

Μόνο τη διετία 2012-2013, αποχωρούν από το Νοσοκομείο της Πρέβεζας περίπου 11 γιατροί. Λέω περίπου γιατί το νούμερο αυτό μέχρι το τέλος του χρόνου, μπορεί να ανέβει κι άλλο. Την ίδια διετία δεν προσλήφθηκε κανένας μόνιμος γιατρός του ΕΣΥ.

Την τριετία 2011-2013 (Ιούλιο), είχαμε στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας 46 αποχωρήσεις προσωπικού, από τις οποίες οι 28 ήταν νοσηλευτικού προσωπικού και οι καθαρές προσλήψεις ήταν δύο και από αυτές ο ένας ήταν νοσηλευτής. Πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας την κατάσταση που επικρατεί.

Η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί. Ο αριθμός είναι 46, αλλά μέχρι το τέλος του χρόνου έχουμε κάποιες πληροφορίες πως μπορεί να φτάσει και τα 60 άτομα. Χωρίς να έχει αντικατασταθεί ούτε 1. Είναι προφανές πως το Νοσοκομείο οδηγείται στα πρόθυρα της λειτουργικής κατάρρευσης. Κι αν την έχει αποφύγει μέχρι σήμερα είναι λόγω συγκυρίας γεωγραφικής και τεχνικής φύσεως ζητήματα. Και θα εξηγήσω γιατί.

Στη νοσηλευτική υπηρεσία έχουν διασωθεί τα τμήματα λόγω της βάσης του Ακτίου. Εκεί εργάζονται οι σύζυγοι νοσηλευτριών, που υπηρετούν στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας με συνυπηρέτηση. Επίκεινται στη Σμηναρχία αναδιαρθρώσεις, θα αποχωρήσουν στρατιωτικοί και έτσι θα αποχωρήσουν και οι νοσηλεύτριες. Αν συμβεί αυτό το Νοσοκομείο δε θα γλιτώσει τη λειτουργική κατάρρευση.

Επίσης σε ένα βαθμό έχει διασωθεί η κατάσταση από τις μετατάξεις, από το θετικό ισοζύγιο που παρατηρείται. Έχει έρθει από άλλα νοσοκομεία περισσότερο προσωπικό από ότι έχει φύγει από το δικό μας. Οι συνθήκες εργασίας που δημιουργούνται είναι δραματικές, το προσωπικό εργάζεται στα όριά του. Πρακτικά έχουν καταργηθεί κατοχυρωμένα δικαιώματα όπως η 12ωρη ανάπαυση σε δύο βάρδιες κ.α.

Έχει δημιουργηθεί μεγάλη κόπωση στο προσωπικό».

Ο κ. Βουγέλλης πρόσθεσε πως σύμφωνα με εξαγγελίες του κ. Γεωργιάδη μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, θα έχουμε ένα σχέδιο αναδιάταξης των Νοσοκομείων της επαρχίας, ενώ σχεδιάζεται να βγουν σε διαθεσιμότητα 1.800-2.000 άτομα από τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας.

«Εάν η κοινωνία της Πρέβεζας δε ξεσηκωθεί, δε δημιουργηθεί ένα μέτωπο, η κατάσταση θα εξελιχθεί πολύ άσχημα. Πραγματικά το Νοσοκομείο κινδυνεύει. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, εμείς έχουμε πάρει κάποιες πρωτοβουλίες, έχουμε κάνει ένα σχεδιασμό για να δημιουργήσουμε ένα κίνημα όχι μόνο για να υπερασπίσουμε τη λειτουργία του Νοσοκομείου, αλλά και την αναβάθμισή του. Ένα κίνημα για να έχουν οι πολίτες πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Να καταργηθούν οι πληρωμές, τα χαράτσια κ.α.», είπε ο κ. Βουγέλλης, ο οποίος στάθηκε στο συντονισμό που υπάρχει και με άλλα σωματεία της πόλης, με αφορμή και τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών.

Παράλληλα τόνισε πως οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο προετοιμάζουν προβολή ταινίας και συζήτηση γύρω από το ζήτημα δωρεάν υπηρεσιών υγείας, χωρίς αποκλεισμούς, καθώς και ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην πόλη μας, στο χώρο του Νοσοκομείου, όμοιο με αυτό του Απριλίου.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε πως για τη θέση του αναισθησιολόγου δεν υπήρξε ενδιαφέρον, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζονται 3 γιατροί του ΕΣΥ, και 2 επικουρικοί (ορθοπεδικός και ουρολόγος), να αποχωρήσουν μέσα στους επόμενους δύο μήνες. «Με την αποχώρηση του Ουρολόγου, παύει να υπάρχει ουρολογικό τμήμα στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας», ξεκαθάρισε ο κ. Βουγέλλης, ενώ με την αποχώρηση του ορθοπαιδικού κι αν αποχωρήσει κι ακόμη ένας, τότε θα μείνει με 2 γιατρούς και θα υπάρχουν μέρες που δε θα εφημερεύει ορθοπαιδικός. "Ούτε για ένα απλό κάταγμα δε θα μπορεί να εξυπηρετηθεί ένας πολίτης", τόνισε.

Συμπλήρωσε επίσης πως ο προϋπολογισμός θα είναι 15-17% σε σχέση με το 2013 και τα νοσοκομεία με τέτοιες περικοπές θα κλείσουν από μόνα τους.

 

 

Θανάσης Ανωγιάτης: «Η τοπική κοινωνία πρέπει να είναι ενήμερη»

 

 

Από την πλευρά του ο Θανάσης Ανωγιάτης, στάθηκε ιδιαίτερα στην μη πρόσληψη αναισθησιολόγου, καθώς θα υπάρχει πρόβλημα για όλο το Νοσοκομείο, όχι μόνο για ένα τμήμα του.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε πάνω σε κάποια φιλολογία που έχει αναπτυχθεί, γύρω από το Σύλλογο Εργαζομένων: «Έχει αναπτυχθεί στην Πρέβεζα μία φιλολογία, ότι οι συνεχείς τοποθετήσεις του σωματείου και οι συνεχείς οχλήσεις στην κοινή γνώμη που απευθύνει το σωματείο, συνεισφέρουν στην απαξίωσή του.

Μέχρι τώρα αυτό που έχουμε κάνει εμείς είναι να αναδεικνύουμε τα ζητήματα. Και δυστυχώς για την κοινωνία της Πρέβεζας δεν έχουμε διαψευστεί σε τίποτα από αυτά. Εδώ και ένα χρόνο αυτά που λέμε έχουν συμβεί. Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι γιατί θέλουμε η τοπική κοινωνία να είναι ενήμερη για αυτά τα ζητήματα και να παλέψει για το σοβαρότερο κοινωνικό αγαθό, την υγεία.

Όλα τα υπόλοιπα θεωρώ πως είναι κατηγορίες, με τις οποίες θέλουν να καλύψουν άλλου είδους αδυναμίες.

Ακόμη ένα ζήτημα που έχει προκύψει είναι πως σχεδιάζεται η κατάργηση των υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ. Πολύ σοβαρό και σημαντικό ζήτημα στον τομέα της Υγείας. Δεν έχουμε κάποια ενημέρωση για το τι θα γίνει. Τα προβλήματα του Νοσοκομείου είναι πάρα πολύ μεγάλα. Έχουν να κάνουν με την υποστελέχωσή του και την υποχρηματοδότησή του. Από το 2009 ο προϋπολογισμός του έχει μειωθεί κατά 40%.

Πρέπει να ξέρουν οι συμπολίτες μας τι πρόκειται να συμβεί. Εμείς θέτουμε το ζήτημα όχι μόνο ως εργαζόμενοι, αλλά ως πρόβλημα για την κοινωνική συνοχή της πόλης μας. Το Νοσοκομείο δεν είναι απλώς μία υγειονομική μονάδα για την Πρέβεζα, είναι ζήτημα κομβικής σημασίας και η προβληματική λειτουργία του έχει πολλαπλές συνέπειες».

 

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

02 Μαϊος 2024
Στην Πρέβεζα αναμένεται να βρεθεί την Τρίτη 7 Μαΐου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφτεί την Πάργα, το Νοσοκομείο της Πρέβεζας
30 Απριλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, η οποία ως διαδικασία ...
30 Απριλίου 2024
Συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν οι 42 υποψήφιοι Ευρωβουλευτές της στην εκλογική “μάχη” της 9ης Ιουνίου, παραχώρησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ...
27 Απριλίου 2024
Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης από την Πρέβεζα, ...
24 Απριλίου 2024
Στην Πρέβεζα θα βρεθεί την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με την πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας, ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...