Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015 02:58

Τ.Τόκας:"Το εργατικό λαϊκό κίνημα, πρέπει να έχει στραμμένη την προσοχή του τόσο στον εξωτερικό, όσο και στον εσωτερικό εχθρό"

Την ανάγκη να μη φοβηθεί ο λαός την όποια αστάθεια του πολιτικού συστήματος, αλλά αντίθετα να πάρει την πρωτοβουλία για να τη διευρύνει με τον αγώνα του και να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, για ριζικές ανατροπές, υπογράμμισε το μέλος της ΕΠ Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ κ. Τάσος Τόκας στην εκδήλωση-συζήτηση που διοργάνωσε το ΚΚΕ το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα της Θεοφανείου με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις μπροστά και στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που υλοποιούνται.

IMG 9718

«Ο λαός, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αντιπαλέψουν και τη νέα αντιλαϊκή επίθεση και την εμπλοκή σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς» τόνισε εισαγωγικά ο κ. Τόκας σημειώνοντας πως τόσο οι πόλεμοι όσο και οι επεμβάσεις που γίνονται με βάση το μοίρασμα των αγορών, όσο και η εγκατάλειψη των εξαθλιωμένων προσφύγων και μεταναστών στην τύχη τους ή ακόμη και η βίαιη καταστολή τους, αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο αυτού του συστήματος που δεν υπολογίζει τίποτα μπροστά στην επιδίωξη του καπιταλιστικού κέρδους.

«Τα αστικά - νεοφιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά - όπως και τα οπορτουνιστικά κόμματα, μεταξύ αυτών και ο ΣΥΡΙΖΑ, «πανηγύριζαν» πριν λίγα χρόνια για τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη». Επλεκαν εγκώμια στους «αγανακτισμένους» των πλατειών της «Αραβικής Ανοιξης», μαζί με τον Ομπάμα και τον Ερντογάν, την Μέρκελ και τον Ολάντ, για να αποκτήσουν εδώ μικροκομματικά οφέλη, κλείνοντας τα μάτια στη βαρυχειμωνιά που θα ερχόταν. Την ίδια στιγμή το ΚΚΕ ήταν το μόνο που αποκάλυπτε και τότε τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, το σχέδιο για τη λεγόμενη «Μεγάλη Μέση Ανατολή», τα συμφέροντα των αστικών τάξεων, τη σύγκρουση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, ανέδειξε την καπιταλιστική βαρβαρότητα, πάνω στο έδαφος της οποίας εκτυλίσσεται ο πόλεμος στη Συρία, όπως και την οργανωμένη επιχείρηση επέμβασης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους στην περιοχή, Ισραήλ, Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας, Κατάρ, Εμιράτων στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας. Σχέδια που έρχονται σε σφοδρή αντίθεση με τα μονοπωλιακά συμφέροντα που έχουν στην περιοχή αυτή άλλες ισχυρές δυνάμεις, όπως η Ρωσία, η Κίνα και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή. Η ρωσική στρατιωτική ανάμειξη στην περιοχή, όπως και η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, σαφώς και έχει σχέση με τα συμφέροντα που έχουν αυτές οι δυνάμεις και πως προσπαθούν να τα διασφαλίσουν στην περιοχή» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τόκας καλώντας τους εργαζόμενους να αντλήσουν περισσότερα συμπεράσματα από τις διεθνείς εξελίξεις, να βαθύνουν στην πραγματικότητα και να γυρίσουν την πλάτη τους στα προσχήματα του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστικού κράτους.

IMG 9722

"Κρίση και πόλεμος είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, της καπιταλιστικής κοινωνίας"

«Οι εξελίξεις, βέβαια, δεν είναι καθόλου άσχετες με την καπιταλιστική κρίση που έχει εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες, αλλά και με τις εκτιμήσεις πως μπορεί να έχουμε νέα, ακόμη μεγαλύτερη συγχρονισμένη κρίση το επόμενο διάστημα, αφού μια σειρά χώρες ήδη βρίσκονται σε ύφεση ή παρουσιάζουν μείωση των ρυθμών της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Οι κρίσεις, η ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη οξύνουν παραπέρα τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα μονοπώλια, στα καπιταλιστικά κράτη, στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους. Κρίση και πόλεμος είναι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, της καπιταλιστικής κοινωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά το μέλος της ΕΠ Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ υπογραμμίζοντας πως στο ερώτημα και «τώρα τι κάνουμε;» μία είναι μόνο η απάντηση, καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!

"Το εργατικό λαϊκό κίνημα, πρέπει να έχει στραμμένη την προσοχή του τόσο στον εξωτερικό εχθρό, όσο και στον εσωτερικό εχθρό"

«Το εργατικό λαϊκό κίνημα, πρέπει να έχει στραμμένη την προσοχή του τόσο στον εξωτερικό εχθρό ως εισβολέα επικυρίαρχο, όσο και στον εσωτερικό εχθρό, την τάξη που κατέχει την εξουσία και που για τα δικά της και μόνο συμφέροντα και τα κέρδη της, οδηγεί το λαό στο μακελειό και στο σφαγείο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους "εξωτερικούς", ιμπεριαλιστές συμμάχους της. Μπορούμε και πρέπει να τους βάλουμε εμπόδια! Να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και πόλεμο.» τόνισε ενώ έκανε αναφορά και στα εργασιακά και κυρίως στο ασφαλιστικό σημειώνοντας πως η σημερινή κυβέρνηση ολοκληρώνει αυτό που αποτελούσε απαίτηση της ΕΕ και του κεφαλαίου για πολλά χρόνια, δηλαδή την πλήρη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

"Tο Ασφαλιστικό αποτελεί αιτία πολέμου για την εργατική τάξη"

«Ουσιαστικά οδηγούμαστε σε μια κατάσταση όπου η πλειοψηφία των εργαζομένων θα παίρνει ένα επίδομα πτωχοκομείου, ίσα-ίσα για να μην πεθαίνει της πείνας, καθώς δε θα πληροί τις προϋποθέσεις, εξαιτίας της μακροχρόνιας ανεργίας και ημιαπασχόλησης, για 40 χρόνια δουλειά. Ενώ, οι υπόλοιποι συνταξιούχοι θα παίρνουν μια σύνταξη φτώχειας, που κι αυτό ακόμη θα εξαρτάται από άλλους παράγοντες, όπως η πορεία της οικονομίας, η αύξηση της ανεργίας, το προσδόκιμο ζωής κλπ. Να, γιατί ισχύει απόλυτα αυτό που λέει το Κόμμα μας: Ότι το Ασφαλιστικό αποτελεί αιτία πολέμου για την εργατική τάξη, το λαό, όχι μόνο για όσους είναι συνταξιούχοι ή όσους βρίσκονται κοντά στα όρια συνταξιοδότησης, αλλά και για τους νέους εργαζόμενους. Και το πιο επικίνδυνο είναι ότι όλα αυτά προσπαθεί να τα υλοποιήσει στο όνομα της κοινωνικής ευαισθησίας και δικαιοσύνης» ανέφερε για το ασφαλιστικό ενώ έκανε λόγο και για φτωχοποίηση της αγροτιάς αφού στο νέο επταετές Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης η μικρομεσαία αγροτική εκμετάλλευση είναι εκτός προγράμματος και εκτός ενισχύσεων.

«Τα ίδια τα μέτρα για τους αγρότες, όπως η πλήρης κατάργηση του «μειωμένου» ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο με την αύξησή του από 66 στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο από την 1η Οκτώβρη 2015 και στα 330 ευρώ από την 1η Οκτώβρη 2016, η αύξηση του φόρου εισοδήματος από το 13% στο 20% για τα εισοδήματα του 2016 και στο 26% γι' αυτά του 2017, από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, η φορολόγηση για πρώτη φορά και των κοινοτικών επιδοτήσεων, ο ΕΝΦΙΑ στο χωράφι, τα χρέη στις τράπεζες, οι τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές, είναι μέτρα που ωθούν στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και στην ενίσχυση της καπιταλιστικής αγροτικής παραγωγής, η οποία παράγει με κίνητρο το κέρδος και όχι τις διατροφικές ανάγκες του λαού» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πως έχει αναλάβει έναν ειδικό βρώμικο ρόλο και μάλιστα με "αριστερό παρελθόν" και "κοινωνικό δήθεν πρόσωπο", μπορεί να εξαπατά πιο εύκολα το λαό.

IMG 9724

«Επειδή, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει για την ώρα -μη νομίζετε ότι θα διαρκέσει πολύ- αυτήν τη δυνατότητα, μιλάει με δύο γλώσσες, άλλα να λέει στο κεφάλαιο κι άλλα στο λαό, είναι σήμερα ο πιο ικανός για να κάνει αυτά που δεν ολοκλήρωσαν οι προηγούμενοι, υλοποιώντας όλα τα αντιλαϊκά βάρβαρα μέτρα» τόνισε σημειώνοντας πως ο βασικός στόχος που γίνεται αυτή τη στιγμή κουβέντα για την περίφημη συναίνεση, είναι για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου γρήγορα και με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις.

«Εμείς θα το ξαναπούμε για άλλη μία φορά: Ο λαός μας, το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να μην φοβηθεί την όποια αστάθεια του πολιτικού συστήματος, αντίθετα πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία για να τη διευρύνει με τον αγώνα του και να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, για ριζικές ανατροπές» επισήμανε σε άλλο σημείο της ομιλία του και πρόσθεσε πως σήμερα, δεν αρκεί απλά και μόνο η χειροτέρευση, η επιδείνωση της ζωής του λαού για να οδηγήσει στη συμμετοχή στο κίνημα, δεν αρκεί απλά και μόνο η απογοήτευση από την κυβερνητική πολιτική των αστικών κομμάτων, που εμπιστεύεται κατά καιρούς ο λαός, για να τον οδηγήσει στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, να του δώσει κίνητρο για ξεσηκωμό.

Για να κερδηθεί έστω και ένας εργαζόμενος, ένας νέος άνθρωπος, ακόμη και για να συμμετέχει στο σωματείο ή στο σύλλογο του, στο μαζικό φορέα, στην απεργία, χρειάζεται υπομονετική δουλειά, πιο στέρεοι ιδεολογικοί και πολιτικοί δεσμοί που να δίνουν απαντήσεις στα ζητήματα του σοσιαλισμού και της ανατροπής του, που να εξηγούν πώς λειτουργεί κι αναπτύσσεται η καπιταλιστική οικονομία, που οδηγεί ο καπιταλιστικός δρόμος εξέλιξης της κοινωνίας.

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

04 Μαϊος 2024
Το έθιμο με το σπάσιμο των πήλινων δοχείων (μπότια) με αφορμή την πρώτη Ανάσταση, αναβίωσε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στα πλακόστρωτα στενά του ιστορικού κέντρου της Πρέβεζας.
03 Μαϊος 2024
Μέσα σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και ευλάβειας και παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε η περιφορά του επιταφίου σε όλες τις ενορίες της Πρέβεζας. ...
03 Μαϊος 2024
Την δυσαρέσκεια τους στους εκπροσώπους των συλλόγων των απανταχού Κρυοπηγητών εξέφρασαν μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αναφορικά με τη διαδικασία τέλεσης ...
03 Μαϊος 2024
Τελέστηκε σε κλίμα συγκίνησης το πρωί της Μ. Παρασκευής στην Κρυοπηγή Πρέβεζας, το ετήσιο μνημόσυνο για τους 23 Κρυοπηγήτες, που στις 14 ...
03 Μαϊος 2024
  Οπως κάθε χρόνο με επίκεντρο το Σαϊτάν Παζάρ, το Ναό του Αγίου Χαραλάμπους αλλά και κάθε γωνιά του Ιστορικού Κέντρου θα αναβιώσει το έθιμο ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...