Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019 12:31

Αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός και καταργήθηκε ο υποκατώτατος – Σχόλια από ΚΚΕ και ΝΑΡ

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού, είναι μία απόφαση εμβληματική για τους εργαζόμενους της χώρας», τόνισε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

Για τη σημερινή Κυβέρνηση πρόσθεσε -σε συνέντευξή της- η στήριξη των εργαζομένων είναι βασική προτεραιότητα και σημείωσε ότι η αύξηση των μισθών συμβάλλει στην ενίσχυση της κατανάλωσης και θα τονώσει την ανάπτυξη.

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε, επίσης, στην αύξηση 24 επιδομάτων που είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό.

 

Σημειώνεται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού από 01/02/2019 διαμορφώνει τα εξής δεδομένα:

  • Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 650€/μήνα μεικτά, από τα 586,08€ (αύξηση 11%).

 

  • Το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 29,04€/ημέρα μεικτά, από τα 26,18€ (αύξηση 11%).

 

  • Ο υποκατώτατος μισθός καταργείται. Ο κατώτατος μισθός και για τους νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 650€/μήνα μεικτά, από τα 510,95€ (αύξηση 27%).

 

  • Το υποκατώτατο ημερομίσθιο καταργείται. Το κατώτατο ημερομίσθιο και για τους νέους έως 25 ετών αυξάνεται στα 29,04€/ημέρα μεικτά, από τα 22,83€ (αύξηση 27%).

 

  • Με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού αναπροσαρμόζονται αναλογικά και οι διαμορφωμένες τριετίες.

 

  • Το επίδομα ανεργίας αυξάνεται από τα 360€ στα 400€.

 

  • Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας αυξάνεται από τα 586,08€ στα 650€.

 

  • Αυξάνονται συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

 

  • Συνολικά η αύξηση του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν θα ωφελήσει άμεσα περίπου 880.000 πολίτες. Περίπου 600.000 είναι οι εργαζόμενοι που θα έχουν αύξηση αποδοχών και 280.000 πολίτες θα ωφεληθούν από την αύξηση των επιδομάτων.

 

 

  • Αύξηση κατώτατου μισθού από 1η Φεβρουαρίου 2019

 

Κατώτατος μισθός μέχρι 31.01.2019

 

   
 

Υπάλληλοι

586,08€

 

Εργατοτεχνίτες

26,18€

Κατώτατος μισθός από 01.02.2019

   
 

Υπάλληλοι

650,00€

 

Εργατοτεχνίτες

29,04€

 

 

 

 

 

 

  • Καταργείται ο λεγόμενος υποκατώτατος μισθός και το υποκατώτατο ημερομίσθιο για τους νέους έως 25 ετών. Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός και το νέο αυξημένο κατώτατο ημερομίσθιο θα ισχύουν από 1η Φεβρουαρίου χωρίς ηλικιακές διακρίσεις.

 

Κατώτατος μισθός νέων κάτω των 25 ετών μέχρι 31.01.2019

 

Μεικτά

 

Υπάλληλοι

510,95€

 

Εργατοτεχνίτες

22,83€

Κατώτατος μισθός νέων κάτω των 25 ετών από 01.02.2019

   
 

Υπάλληλοι

650,00€

 

Εργατοτεχνίτες

29,04€

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού αναπροσαρμόζονται και οι διαμορφωμένες τριετίες ως εξής:

 

 

 

Υπάλληλοι

 

Χωρίς τριετία

1 τριετία

2 τριετίες

3 τριετίες

Κατώτατος μισθός μέχρι 31.01.2019

586,08€

644,69€

703,29€

761,91€

Κατώτατος μισθός από 01.02.2019

650,00€

715,00€

780,00€

845,00€

 

 

 

Εργατοτεχνίτες

 

Χωρίς τριετία

1 τριετία

2 τριετίες

3 τριετίες

4 τριετίες

5 τριετίες

6 τριετίες

Κατώτατο ημερομίσθιο μέχρι 31.01.2019

26,18 €

27,49 €

28,80 €

30,11 €

31,42 €

32,73 €

34,03 €

Κατώτατο ημερομίσθιο από 01.02.2019

29,04€

30,49€

31,94€

33,40€

34,85€

36,30€

37,75€

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Αυξάνονται συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό:

  • τακτικής επιδότησης ανεργίας,

  • επίσχεσης εργασίας,

  • μακροχρόνια ανέργων,

  • ειδικό εποχικό,

  • ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης λόγω ανεργίας,

  • ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα του ΟΑΕΔ,

  • ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας,

  • αφερεγγυότητας του εργοδότη,

  • διαθεσιμότητας,

  • παροχή προστασίας της μητρότητας,

  • μαθητείας,

  • ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ,

  • πρακτική άσκηση φοιτητών σχολών τουριστικής εκπαίδευσης,

  • ειδική επιδότηση εκδοροσφαγέων,

  • ειδική συμπληρωματική παροχή ανεργίας φορτοεκφορτωτών,

  • επιδότηση λόγω ανεργίας των ξεναγών,

  • επιδότηση λόγω ανεργίας αδελφών νοσοκόμων,

  • επιδότηση λόγω ανεργίας δασεργατών,

  • επιδότηση λόγω ανεργίας ρητινοσυλλεκτών,

  • βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,

  • βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΟΑΕΕ,

  • βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΑ,

  • άδειας συμμετοχής σε εξετάσεις για σπουδαστές, φοιτητές, μαθητές που είναι εργαζόμενοι,

  • προγράμματα απασχόλησης.

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΠΡΕΒΕΖΑΣ του ΚΚΕ

ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ

 

 

 

«Αφού ο πρωθυπουργός μάζεψε τους υπουργούς, για να στήσει μια ακόμη προεκλογική φιέστα στις πλάτες των εργαζομένων, θα έπρεπε -τιμής ένεκεν- να καλέσει και τον πρώην υπ. Εργασίας της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Γ. Βρούτση, απ’ τη στιγμή που το δικό του μνημονιακό νόμο ενεργοποιεί σήμερα η κυβέρνηση, αφού μόλις πριν ένα μήνα απέρριψε ξανά την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

 

Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση, που συμπλήρωσε 4 χρόνια θητείας αυτές τις ημέρες, διατυμπάνιζε ότι ο πρώτος νόμος της θα ήταν η επαναφορά στα 751 ευρώ. Αφού για 4 χρόνια διατήρησε τους άθλιους μισθούς και τον υποκατώτατο, έρχεται με τη σημερινή της απόφαση να μονιμοποιήσει το αντεργατικό πλαίσιο και την ενεργοποίηση της άθλιας διάταξης, σύμφωνα με την οποία ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με απόφαση του υπ. Εργασίας, απαγορεύοντας έτσι τη συλλογική διαπραγμάτευση των εργαζομένων για το ύψος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο νόμος αυτός λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια, ως επιταχυντής της μείωσης του μέσου μισθού και συνεχίζει.

 

Μ’ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση αγνοεί τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος, που κατατέθηκαν και ως πρόταση νόμου από το ΚΚΕ και φανερώνει το μέγεθος της εξαπάτησης όλων των προηγούμενων χρόνων. Βέβαια κι αυτή η μικρή αύξηση ακόμη, δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχαν αυτές οι διεκδικήσεις, με την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ, οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν και να δυναμώσουν.

 

Εξίσου σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση κρύβει το καθεστώς των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που έχει οδηγήσει πάνω απ’ τις μισές νέες θέσεις εργασίες να είναι μερικής απασχόλησης και 1 στους 5 εργαζόμενους (από 1 στους 10 το 2013), ιδιαίτερα νέους, να εργάζονται με τέτοιες εργασιακές σχέσεις και να μην παίρνουν ούτε καν τον κατώτατο μισθό.

 

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εφαρμόζοντας την τακτική της “καλύβας του Χότζα”, παίρνει πίσω πολλαπλάσια, με ένα σωρό άλλα αντιλαϊκά μέτρα, που διατηρεί και επεκτείνει, όπως η μείωση του αφορολόγητου από την επόμενη χρονιά.

 

Για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους νέους, είναι κρίσιμο ζήτημα να γυρίσουν την πλάτη στην κοροϊδία, να δυναμώσει ο αγώνας για την κατάργηση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου, που συνδιαμόρφωσαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το οποίο παραμένει σε ισχύ, για την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.»

 

 

 

Σχόλιο για την αύξηση

του κατώτατου μισθού

Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Οργάνωση Βάσης Πρέβεζας

www.narnet.gr

συμμετέχει στην ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να «περηφανεύεται» για την λεηλασία

των εργαζομένων και την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου

 

Πανηγύρισε χθες ο Α. Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο για την αύξηση (με τον μνημονιακό νόμο του Γ. Βρούτση) του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, μιλώντας για κυβερνητικές επιτυχίες στην μείωση της μαύρης εργασίας, στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και στη μείωση της ανεργίας.

Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί και στον κρίσιμο τομέα της εργασίας τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται το κεφάλαιο, ο μεγάλος κερδισμένος του μνημονιακού καθεστώτος (17% αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων το 2017).

Στο θέμα του κατώτατου μισθού: Η κυβέρνηση αθέτησε την προεκλογική δέσμευση για άμεση επαναφορά των 751 ευρώ, του κατώτατου το 2012, που περικόπηκε (από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ) κατά 22% γενικά και κατά 32% για τους κάτω των 25 (υποκατώτατος). Για τέσσερα χρόνια οι εργαζόμενοι αμείβονταν με μισθούς πείνας, με το κατώτατο ωρομίσθιο να διαμορφώνεται στα 3,94 ευρώ, ουραγός μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, ξεπερνώντας για λίγο μόνο την Βουλγαρία και τις χώρες της Βαλτικής! Ταυτόχρονα, η φορολεηλασία και η ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης ροκάνιζαν ακόμα και αυτές τις ελάχιστες αμοιβές. Ο μέσος μισθός των εργαζομένων συνέχιζε να κατρακυλά κάτω από την αχαλίνωτη επίθεση του κεφαλαίου (-3,5% το 2017), ενώ τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους αμείβονται με μισθούς κάτω και του κατώτατου λόγω μερικής απασχόλησης (ή λόγω καταγραφής τους ως μερικά απασχολούμενων).

Όσον αφορά την κατάργηση του «ρατσιστικού» για τη νέα γενιά υποκατώτατου μισθού, η κυβέρνηση αφού τον διατήρησε για τέσσερα χρόνια, έσπευσε να αποζημιώσει τους εργοδότες ρίχνοντας στην κοινωνία το κόστος, αφού τους απαλλάσσει από την μισή εργοδοτική εισφορά (ισοφαρίζοντας σχεδόν τη διαφορά), μειώνοντας τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος.

Ως προς τα καθαρά ποσά και τη φορολογία: Τα 585 μεικτά σημαίνουν 492 καθαρά τον μήνα. Τα 650 ευρώ μεικτά είναι 545 ευρώ καθαρά. Με την ψηφισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μείωση του αφορολόγητου από την 1/1/2020 (από 8.600 σε 5.700) όσοι λαμβάνουν κατώτατο μισθό θα φορολογούνται και το καθαρό ποσό θα μειωθεί στα 515 ευρώ. Άνθρακες λοιπόν ο θησαυρός!

Ο μόνος λόγος να πανηγυρίζει ο Α. Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η άνοδος της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση δεν έχει καταργήσει τους μνημονιακούς νόμους που υπονομεύουν τη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων από τα σωματεία, όπως για παράδειγμα την άρνηση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία ή το ζήτημα της αντιπροσωπευτικότητας των εργοδοτικών συνδέσμων.

Όσο για την μείωση της ανεργίας, πέρα από όσους/ες έχουν αποσυρθεί από την αναζήτηση εργασίας (ή έφυγαν στο εξωτερικό), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γενίκευσε την εργασιακή περιπλάνηση, τη μισή δουλειά-μισός μισθός-μισή ζωή. Το 2018 σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας οι προσλήψεις με ελαστικές μορφές απασχόλησης ήταν το 54,44% (41,60% μερική απασχόληση, 12,74% εκ περιτροπής απασχόληση) έναντι 45,66% με πλήρη απασχόληση.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή δεν αλλάζει με την ιλουστρασιόν προπαγάνδα είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ. Απαιτείται ο αγώνας των εργαζομένων για αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες, για συλλογικές συμβάσεις και σταθερή εργασία με όλα τα δικαιώματα, για προσλήψεις για κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, για μείωση του χρόνου εργασίας και προστασία των ανέργων. Για ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα στα χέρια των εργαζομένων σε ρήξη με τον υποταγμένο και αστικοποιημένο συνδικαλισμό, για κατακτήσεις τώρα, για να πληρώσει το κεφάλαιο, για το σπάσιμο των αλυσίδων των μνημονίων και των «δεσμεύσεων», του χρέους και της ΕΕ.

 

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας, στο πλαίσιο της κοινωνικής τους προσφοράς και της διάδοσης της Φιλαναγνωσίας, θα διαθέσουν δωρεάν σε συμπολίτες μας, δεκάδες αντίτυπα των βιβλίων
24 Απριλίου 2024
Από το Τμήμα Υγείας Ζώων της Δ/νσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται ότι στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και μικρού ...
24 Απριλίου 2024
Το Επιμελητήριο Πρέβεζας ενημερώνει ότι στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του που στόχο έχουν την στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και την προβολή – ...
24 Απριλίου 2024
Άσκηση ετοιμότητας στο ιστορικό κέντρο της πόλης πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πρέβεζας, με στόχο να εντοπιστούν τα ...
24 Απριλίου 2024
Το τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) σας προσκαλεί στην εκδήλωση με θέμα: «Ο ρόλος του/της αρχιτέκτονα και τα δικαιώματα μας στο ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία Ανδρούτσου. Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το
22 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
22 Απριλίου 2024
Έχοντας ήδη αποσπάσει πολυάριθμα βραβεία σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, το Animal, η νέα ταινία της Σοφίας Εξάρχου, προβάλλεται από την ...
19 Απριλίου 2024
Η Θεατρική Ομάδα του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας παρουσιάζει την παράσταση   ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ένας οικολογικός μύθος   στη Θεοφάνειο, την ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...