Ο κ. Ιωάννου τονίζει πως η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς που θα αποτελέσει τη βάση για το νέο πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα που έχει ανάγκη η χώρα , είναι στρατηγική επιλογή και προτεραιότητα και μάλιστα σημειώνει πως στη συγκεκριμένη στιγμή δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας και πολιτικής σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα πρέπει να κόψει τις γέφυρες διαλόγου και συνεννόησης με καμιά από τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις.
Ακολουθεί η συνέντευξη:
Κύριε Ιωάννου, σε λίγες μέρες ξεκινάει το 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Τι προσδοκάτε ότι θα προκύψει απ’ αυτές τις διαδικασίες;
Το 9ο Συνέδριο μας , γίνεται αναμφισβήτητα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα και τους πολίτες και θα έλεγα και στην πιο κρίσιμη ιστορικά φάση για το μέλλον και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ.
Γι’ αυτό εκτιμώ, ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν δεν αφορούν μόνο τα στελέχη , τα μέλη και τους ψηφοφόρους του Κινήματός μας , αλλά ενδιαφέρουν εξ ίσου το σύνολο των πολιτών , αφού υπό προϋποθέσεις μπορούν να αποτελέσουν τον καταλύτη των μελλοντικών εξελίξεων για τη χώρα.
Προσδοκούμε λοιπόν από τη μια , να είναι ένα αυθεντικό συνέδριο Αναγέννησης της Δημοκρατικής Παράταξης και να αποτελέσει αφετηρία για συσπείρωση , ενότητα και αναζωπύρωση της παραταξιακής συνείδησης , από την άλλη οι αποφάσεις του να είναι η καινούρια πολιτική μας αφήγηση , η εναλλακτική προοδευτική πρόταση υπέρβασης της κρίσης , που θα απαντά πειστικά στις ανάγκες , τις αγωνίες και τις προσδοκίες των πολιτών και θα δημιουργεί όραμα και ελπίδα στους νέους μας.
Πιστεύετε ότι όλα αυτά που θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν , θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ;
Στην ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ μπορεί να βοηθήσει μόνο η ανάκαμψη της χώρας , η βελτίωση της οικονομίας και η ισορροπία της κοινωνίας.
Αυτά ελπίζουμε να έχουν ως συνέπεια την αλλαγή στην ψυχολογία των πολιτών , οι οποίοι με ψυχραιμία πλέον θα αποτιμήσουν και όσα επώδυνα μέτρα αποφασίστηκαν και υλοποιούνται, αλλά και όσα καταστροφικά αποφεύχθηκαν.
Τότε οι πολίτες πιστεύω θα μπορούν , απαλλαγμένοι από τα δικαιολογημένα συναισθήματα που σήμερα τους διακατέχουν ( θυμός , αγανάκτηση , ανασφάλεια) , να κρίνουν πιο δίκαια ,όλους τους πρωταγωνιστές αυτής της περιόδου ( πρόσωπα και κόμματα) και ελπίζω να ερμηνεύσουν σωστά τα όσα πολιτικά παράδοξα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στη χώρα.
Τότε οι πολίτες θα είναι πιο εύκολο να μας ακούσουν , και να εμπιστευτούν και πάλι την πολιτική μας πρόταση.
Μπορείτε να μας αναφέρετε μερικά απ’ αυτά που εσείς θεωρείτε πολιτικά παράδοξα;
Θα σας αναφέρω μερικά μόνο παραδείγματα, από τα πολλά που υπάρχουν.
Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πρωταγωνιστών της περιόδου 2009-2012 , έχουν εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ και προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους;
Πως είναι δυνατόν η ΝΔ , που με την πολιτική της περιόδου 2004- 2009, φέρει την κύρια ευθύνη στην κρίση χρέους η οποία και μας οδήγησε στον κίνδυνο χρεοκοπίας , να είναι σήμερα πρώτο κόμμα και να κυβερνά;
Δεν διερωτάστε πως μπορούν τόσο εύκολα , οι χθεσινοί πολέμιοι των μνημονίων να είναι σήμερα φανατικοί υποστηρικτές και να έχουν ξεχάσει τόσο γρήγορα και τα Ζάππεια με τα «ισοδύναμα μέτρα» αλλά και την επαναδιαπραγμάτευση των μνημονίων ;
Νομίζετε ότι οι πολίτες δεν θα αναγνωρίσουν με τον καιρό , αυτούς που με όχημα το λαϊκισμό , τον καιροσκοπισμό και τη δημαγωγία επένδυσαν πολιτικά στη συγκυρία και σήμερα δείχνουν πολιτικά αδύναμοι να διαχειριστούν τα εκλογικά τους ποσοστά;
Περνούν απαρατήρητα πιστεύετε από τους ψηφοφόρους όλα τα παραπάνω ή δεν έχουν υποψιαστεί , ότι το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα μπορέσει εύκολα να συγκεράσει τις απόψεις των «συνιστωσών» του και να αποδείξει ότι μπορεί να μετουσιώσει την οργή και τη διαμαρτυρία σε πρόγραμμα εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης;
Σας έχουμε ακούσει συχνά να αναφέρετε τη φράση «Το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον κύκλο του». Τι ακριβώς εννοείτε;
Πράγματι επαναλαμβάνω συχνά τα τελευταία χρόνια ότι το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε και πληρώνει τεράστιο πολιτικό κόστος τόσο για την επιλογή των μνημονίων όσο και για λάθη , παραλείψεις, αλλά και παλινωδίες.
Το ΠΑΣΟΚ , προκειμένου η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία και να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ , υποχρεώθηκε να εφαρμόσει λαθεμένες πολιτικές που αν και έμοιαζαν μονόδρομος , στην πράξη αποδείχτηκαν , όπως έγκαιρα είχα επισημάνει , άδικες και ατελέσφορες.
Σύρθηκε λοιπόν η παράταξη, λαθεμένα κατά την άποψή μου αφού δεν είχε τη πολιτική νομιμοποίηση, σε έναν Ιστορικό Συμβιβασμό , με αποτέλεσμα να αλλοιωθούν τα πολιτικά της χαρακτηριστικά , να διαβρωθεί η προοδευτική της φυσιογνωμία και να χαθεί η πολιτική της ταυτότητα.
Αν λοιπόν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς , οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι το ΠΑΣΟΚ που γνωρίσαμε, το κίνημα που για περίπου 40 χρόνια εξέφραζε τη μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και κυβέρνησε τη χώρα με πολλές κατακτήσεις αλλά και αδυναμίες, έχει κλείσει έναν πολιτικό και ιστορικό κύκλο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δικαιούται μιας δεύτερης ευκαιρίας.
Το αντίθετο μάλιστα , όσοι πιστεύουμε ακόμη στην αναγκαιότητά του , έχουμε ιστορικό χρέος να βοηθήσουμε να ξεπεραστεί η κρίση και να το ανατάξουμε εκ νέου σε ένα Κίνημα της Μεταρρυθμιστικής Κεντροαριστεράς , αποφεύγοντας τα λάθη και τις αδυναμίες του παρελθόντος.
Μιλάτε συχνά στο ΠΑΣΟΚ , και εσείς το επαναλαμβάνετε τακτικά, για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Βλέπετε να υπάρχει ανταπόκριση από τους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς και κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ;
Για το ΠΑΣΟΚ, η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς που θα αποτελέσει τη βάση για το νέο πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα που έχει ανάγκη η χώρα , είναι στρατηγική επιλογή και προτεραιότητα.
Όπως μάλιστα καταγράφεται σε διάφορες έρευνες ,μια μεγάλη μερίδα πολιτών δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα τολμούσα να πω ότι θεωρεί απαραίτητη την επανίδρυση ενός σύγχρονου Ευρωπαϊκού κόμματος που θα κινείται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Αυτό όμως το πολιτικό εγχείρημα , δεν θα πετύχει ούτε μόνο με καλές προθέσεις και δημόσιες σχέσεις , ούτε με εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις.
Πολύ δε περισσότερο δεν συμβάλλουν οι τακτικισμοί και οι κομματικές σκοπιμότητες που ακολουθούνται από κάποιες πλευρές. Απαιτούνται πρωτίστως πολιτικές προτάσεις και πρωτοβουλίες διαλόγου, που μπορούν να διαμορφώσουν σχέσεις αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και υπέρβασης των μνημονίων που θα καταθέσουμε στο Συνέδριο , η δέσμευση μας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουμε νέα αντιλαϊκά μέτρα ή να αποδεχθούμε απολύσεις Δημοσίων υπαλλήλων ,αλλά αντίθετα να προχωρήσουμε άμεσα σε επαναδιαπραγμάτευση όρων των μνημονίων , πρωτοβουλίες που πρέπει το επόμενο διάστημα να πάρουμε για τη ριζική ανατροπή του πολιτικού συστήματος και τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές , αλλά ΚΥΡΙΩΣ ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης μας με την Κυβέρνηση , είναι βήματα που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση διαλόγου του ΠΑΣΟΚ με τις άλλες Προοδευτικές δυνάμεις. Εμείς και πριν το Συνέδριο, όπως έχετε διαπιστώσει και κατά τη διάρκεια του , αλλά πολύ περισσότερο μετά απ’ αυτό , θα συνεχίσουμε να απευθύνουμε ανοιχτό προσκλητήριο για συμπόρευση και συνεργασία προς όλους και κυρίως προς τη ΔΗΜΑΡ και όλοι θα κριθούμε από τους πολίτες για τη στάση μας.
Αν καταλαβαίνω καλά απ’ όσα λέτε, αλλά και από όσα γράφονται το τελευταίο διάστημα , στο Συνέδριο θα τεθεί ζήτημα παραμονής του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση;
Πιστεύω ότι εκ των πραγμάτων πλέον θα τεθεί για συζήτηση αυτό το θέμα.
Όπως ξέρετε υπάρχουν επ’ αυτού πολλές και διαφορετικές απόψεις .
Άλλοι θεωρούν ότι θα πρέπει να αποχωρίσουμε άμεσα και να μη στηρίξουμε πλέον την Κυβέρνηση , κάποιοι άλλοι ότι πρέπει να ενισχύσουμε τη θέση μας σ’ αυτή και μάλιστα πολιτικά μας στελέχη να αναλάβουν συγκεκριμένα Υπουργεία κλπ.
Εγώ θα σας πω τη δικιά μου άποψη την οποία όπως θα θυμάστε είχα καταθέσει αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου.
Επειδή στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να απεξαρτηθεί από τον Κυβερνητισμό και να κάνει στροφή προς την κοινωνία και τα προβλήματά της.
Επειδή τα στελέχη μας δεν έχουν ανάγκη από Υπουργεία , Κρατικά αξιώματα και καθημερινή διαχείριση της εξουσίας .
Επειδή η συμμετοχή μας στην Κυβέρνηση , μας ταυτίζει με πρωτοβουλίες , συμπεριφορές και πρακτικές , με τις οποίες και διαφωνούμε.
Επειδή παρ’ όλα αυτά , δεν μπορούμε «να ανατρέψουμε την Κυβέρνηση» αφού έχουμε ιστορική ευθύνη και εθνική υποχρέωση να στηρίξουμε την κοινή προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης.
Για όλα αυτά θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση και να αρκεστεί σε ψήφο εμπιστοσύνης και στήριξης της Κυβέρνησης στη βάση μιας επικαιροποιημένης και πολύ συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας.
Υπάρχει περίπτωση στο Συνέδριο να συζητήσετε την αλλαγή του ονόματος και των συμβόλων , όπως διαβάζουμε;
Όπως τόνισα σ’ αυτό το Συνέδριο όλα τα θέματα είναι ανοιχτά και μπορούν να συζητηθούν.
Πρέπει όμως να κατανοήσουν όσοι θέτουν ως κυρίαρχα τέτοια θέματα , ότι το πρόβλημα μας δεν είναι ούτε το πράσινο χρώμα , ούτε ο ήλιος και το όνομα , που βεβαίως μπορούν και να αλλάξουν , ανεξάρτητα αν για κάποιους υπάρχει και ένα συναισθηματικό δέσιμο μ’ αυτά.
Το πρόβλημά για το ΠΑΣΟΚ είναι η χαμένη του ταυτότητα και η πολιτική μας αξιοπιστία την οποία μπορούμε να αποκτήσουμε ως Κίνημα μόνο με την επιστροφή μας στις προοδευτικές μας αρχές.
Αυτό που απαιτείται είναι να προχωρήσουμε σε αλλαγή πλεύσης, μέσα από μια βαθειά πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση σε νέες και σύγχρονες βάσεις.
Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας σας με το ΣΥΡΙΖΑ;
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχω εμπειρία από τη μακρά συνεργασία με τον τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ και με στελέχη που σήμερα βρίσκονται είτε στο ΣΥΡΙΖΑ , είτε στη ΔΗΜΑΡ.
Η εμπειρία μου αυτή ήταν πάρα πολύ θετική και μπορώ να πω ότι με πολλά στελέχη (Τοπικά αλλά και Κεντρικά) , με συνδέει αμοιβαία εκτίμηση και φιλία.
Δυστυχώς όμως , οφείλω να αναγνωρίσω ότι σ’ αυτή τη φάση και για όσο διάστημα επικρατούν τα συγκεκριμένα «πολιτικά στερεότυπα» και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να καταδιώκεται από σύνδρομα του παρελθόντος , δεν βλέπω να υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας και πολιτικής σύγκλισης μαζί του .
Επειδή όμως βρισκόμαστε σε μια πολιτική συγκυρία που μοιάζει με «κινούμενη άμμο» , θα έλεγα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα πρέπει να κόψει τις γέφυρες διαλόγου και συνεννόησης με καμιά από τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις .
Κύριε Ιωάννου , να περάσουμε με την ευκαιρία σε κάποια άλλα θέματα. Έχετε υπηρετήσει επί σειρά ετών την Αυτοδιοίκηση, υπήρξατε μάλιστα και μέλος του ΔΣ της ΕΝΑΕ. Πως βλέπετε σήμερα τα πράγματα;
Είναι κοινό μυστικό ότι ο χώρος της Αυτοδιοίκησης τα τελευταία 3 χρόνια , αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα, σε σημείο που πολλές κρίσιμες δομές κινδυνεύουν με κατάρρευση.
Η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση , οι «αμαρτίες» και τα χρέη του παρελθόντος , η άρνηση του αρμόδιου Υπουργείου να δώσει λύσεις σε προβλήματα που όπως αναμενόταν δημιούργησε στην πρώτη της εφαρμογή η Διοικητικής Μεταρρύθμιση, έχουν οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα.
Δυστυχώς ο «Καλλικράτης» αδικήθηκε και από τη συγκυρία αλλά και από τις εμμονές της τότε πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣ. Όσοι σήμερα υπηρετούν το θεσμό , χρειάζεται να σχεδιάσουν με βάση τη νέα πραγματικότητα και κυρίως επιβάλλεται να υιοθετήσουν κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας .
Θα πρέπει όμως ,όπως έχω ξαναπεί , να δεχθούμε ότι υπάρχουν και άτομα που έδειξαν παντελώς ανέτοιμα να αντιμετωπίσουν τα «δύσκολα» , αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες που έχει σήμερα η Αυτοδιοίκηση.
Σε κάθε περίπτωση ελπίζω και εύχομαι , σύντομα να λυθούν τα οξυμένα προβλήματα , γιατί η Αυτοδιοίκηση σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία , είναι το τελευταίο αποκούμπι για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες.
Σήμερα , 2 χρόνια μετά τη λήξη της θητείας σας , νοιώθετε να σας έχει λείψει η Αυτοδιοίκηση;
Όπως έχω δηλώσει από τα μέσα του 2010, για μένα έκλεισε ένας ενδιαφέρον κύκλος στην Αυτοδιοίκηση και σας διαβεβαιώνω ότι για κείνες τις αποφάσεις μου δεν έχω μέχρι στιγμής μετανιώσει.
Δεν έχω σκεφθεί την εκ νέου επιστροφή μου, αφού για να γίνει αυτό , θα πρέπει να υπάρξουν πολλές προϋποθέσεις που προς το παρόν δεν βλέπω .
Παρακολουθώ όμως από κοντά όσα γίνονται στο νομό και μέχρι τώρα αποφεύγω επιμελώς να σχολιάσω το έργο των αιρετών , παρ’ ότι κατά καιρούς ακούω και διαβάζω «διάφορα» .
Μπορώ όμως με την ευκαιρία να σας πω ότι λυπάμαι γιατί κάποιες σημαντικές πρωτοβουλίες που είχαμε δρομολογήσει ως Νομαρχία για το νομό δεν έχουν όπως περίμενα την ανάλογη συνέχεια.
Μπορείτε να μας αναφέρετε μερικά παραδείγματα;
Θα σας φέρω μόνο δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:
1.Στις σχολικές υποδομές του νομού, νομίζω ότι κατά κοινή ομολογία είχαμε πετύχει ένα σημαντικό έργο , το οποίο και έπρεπε να συνεχιστεί.
Σας διαβεβαιώνω ότι από τη λήξη της θητείας μας μέχρι και σήμερα , δεν εντάχθηκε για χρηματοδότηση κανένα καινούριο έργο και τα μόνα κτίρια πού κατασκευάζονται σ’ αυτό τον τομέα σε όλο το νομό είναι 2 Δημοτικά σχολεία ( Θεσπρωτικού και Φιλιππιάδας) , τα οποία μελετήθηκαν , εντάχτηκαν και δημοπρατήθηκαν επί των ημερών μας.
Γιατί δεν έγινε τίποτε όταν είναι γνωστό ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για τη στέγαση πολλών σχολικών μονάδων με σημαντικότερα αυτά του Μουσικού, αλλά και του Δημοτικού Καναλίου;
2. Είναι γνωστό επίσης , ότι παραδώσαμε ένα βελτιωμένο και σύγχρονο επαρχιακό και βασικό οδικό δίκτυο , όπως επίσης ότι πολλές μελέτες σημαντικών οδικών έργων ήταν σε εξέλιξη.
Παρά ταύτα σήμερα δεν βλέπουμε στο νομό να εκτελείτε κανένα μεγάλο οδικό έργο, ενώ παράλληλα το Εθνικό κυρίως δίκτυο αλλά και το Επαρχιακό βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση εξαιτίας της πλημμελούς συντήρησης.
Τα λέω αυτά όχι από διάθεση κριτικής , ούτε για να υπερασπιστώ ένα σημαντικό έργο που πετύχαμε εγώ και οι συνεργάτες μου , αλλά για να επισημάνω την ανάγκη αυτές οι προσπάθειες που είχαμε ξεκινήσει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν.
Και θέλω να σας διαβεβαιώσω , ότι αν και κανείς δεν ζήτησε ποτέ ούτε τη γνώμη μας , ούτε τη βοήθειά μας, εμείς είμαστε ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή τους να στηρίξουμε το έργο τους.
Θα θέλαμε την άποψή σας σχετικά με όσα «διαρρέουν» για δήθεν αναβολή των Δημοτικών εκλογών και παράταση της θητείας των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών;
Λυπάμαι που θα το πω αλλά νομίζω ότι εδώ ταιριάζει απόλυτα το : «εδώ καράβια χάνονται , βαρκούλες αρμενίζουν».
Η Κυβέρνηση , αντί όπως προανέφερα να δώσει λύσεις στα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα της Αυτοδιοίκησης , ακολουθεί όπως και σε άλλους τομείς ,τη γνωστή τακτική του αποπροσανατολισμού από τα καθημερινά προβλήματα και τις ανάγκες. Έτσι , τη μια διαβάζουμε για την πρόθεση του αρμόδιου Υπουργού να προτείνει την αλλαγή του εκλογικού συστήματος για τις Δημοτικές εκλογές , την άλλη να διαρρέουν στον τύπο , ότι υπάρχει δήθεν ειλημμένη απόφαση για παράταση της θητείας των αιρετών .
Και το παράδοξο σε όλα αυτά δεν είναι τι κάνει η Κυβέρνηση , αλλά γιατί κάποια στελέχη της Αυτοδιοίκησης , αντί να εντείνουν τους διεκδικητικούς τους αγώνες και να απαιτήσουν λύσεις στα «καυτά» θέματα, υιοθετούν την Κυβερνητική ατζέντα , και δείχνουν στα μάτια των πολιτών να θέλουν να εξαργυρώσουν την παθητική τους στάση με μια παράταση της θητείας τους. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να απασχολεί σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία τους Αυτοδιοικητικούς είναι πως θα καταστεί ο θεσμός γνήσιος πρωταγωνιστής της ανασυγκρότησης του τόπου και δύναμη κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής και όχι πως θα κρατήσουν περισσότερο χρόνο τις θέσεις τους.
Άλλωστε όσοι έχουν ήδη , παρά τη δυσκολίες και τα προβλήματα, επιτελέσει θετικό έργο και έχουν «βάλει τη σφραγίδα τους» , αυτοί αν το επιθυμούν θα πάρουν « παράταση θητείας» από τους ψηφοφόρους.