Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 10:55

Ντακαλέτσης: “Να δρομολογηθεί η σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα και στη συνέχεια η σύνδεση αυτής με το Μαυρομάτι, στο παραλιακό μέτωπο”

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τους οδικούς άξονες στο Νομό Πρέβεζας, έθεσε στην ομιλία του στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης.

Ο κ. Ντακαλέτσης αιτήθηκε να δρομολογηθεί η σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα και στη συνέχεια η σύνδεση αυτής με το Μαυρομάτι, στο παραλιακό μέτωπο.

Αναλυτικά η ομιλία του είχε ως εξής:

 

“Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Χαίρομαι που έχουμε ξανά τη δυνατότητα να μιλήσουμε για τα προβλήματα των Δήμων μας δια ζώσης και εισαγωγικά θα έλεγα πως λίγα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της διοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, την οποία στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, το κεντρικό κράτος εξακολουθεί να μας βλέπει σαν φτωχούς συγγενείς. Οι Δήμοι «τρέχουν» με διαφορετικές ταχύτητες γιατί η πολιτεία αρνείται να μας δώσει τα εργαλεία που ζητάμε εδώ και χρόνια.

Θα προσπαθήσω να είμαι όσο το δυνατόν πιο σύντομος γίνεται στην τοποθέτησή μου και μεταφέροντας τις αποφάσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Ηπείρου, στην οποία έχω την τιμή να προεδρεύω, θα σταθώ όπως θα διαπιστώσετε, περισσότερα σε θέματα και προβλήματα που αφορούν την περιοχή μας, τους ορεινούς και απομακρυσμένους ή και ακριτικούς Δήμους.

 

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Από τα οργανογράμματα των Δήμων της Ηπείρου προκύπτει ότι είναι καλυμμένο το 60% περίπου των οργανικών θέσεων, λείπουν δηλαδή 1.230 υπάλληλοι σε σύνολο 3.000.

Στις τεχνικές υπηρεσίες, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, με καλυμμένο μόνο το 55% των οργανικών θέσεων ΠΕ και ΤΕ. Υπό αυτές τις συνθήκες, ούτε συζήτηση για υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και Υπηρεσίες Δόμησης. Οι δύο αυτές υπηρεσίες σχετίζονται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, τα αποτελέσματα της οποίας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε από εδώ και πέρα. Επομένως, επιβάλλεται άμεσα να γίνουν προσλήψεις, να στελεχωθούν έστω αυτές οι υπηρεσίες με στελεχιακό δυναμικό, δε μπορούμε να περιμένουμε με ημίμετρα τύπου ΕΕΤΑΑ ή άλλων μοντέλων, τα οποία μέχρι την επόμενη θητεία μας δεν θα έχουν βρει ρυθμό.

Όσον αφορά την κινητικότητα, έχουμε επιδοθεί σε μια προσπάθεια να την εξωραΐσουμε, ώστε να μιλάμε για ένα ωραίο δημιούργημα. Τις απώλειές της πως θα τις αναπληρώσουμε; Δήμοι που δεν έχουν προσωπικό γιατί παραβιάστηκε το 65% που κατά την άποψη της ΠΕΔ Ηπείρου είναι πολύ χαμηλό, ποιος θα το θεραπεύσει; Όπως λοιπόν με διάφορες διατάξεις που ήρθαν και ψηφίστηκαν νύχτα για να παρθεί προσωπικό από τους Δήμους και να στελεχώσει άλλες υπηρεσίες, όπως τελευταία από την ΑΑΔΕ πολλοί εξ αυτών έφυγαν από τους Δήμους – προσωπικά απώλεσα δύο εργαζόμενους ΠΕ - με τον ίδιο τρόπο λοιπόν, θα πρέπει οι θέσεις αυτές να αναπληρωθούν.

Για να είμαστε δίκαιοι.

Δεν είναι ζητούμενο να βελτιώσουμε την κινητικότητα, πρέπει να αναπληρωθούν τα κενά που δημιούργησε η κινητικότητα και να καλυφθούν οι κενές θέσεις.

Να τεθούν κίνητρα παραμονής των υπαλλήλων στις παραμεθόριες περιοχές και να ανέλθει στο 80% της ποσοστό κάλυψης των υφιστάμενων θέσεων έναντι του 65% σήμερα.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Αναθεώρηση του τρόπου κατανομής και του ύψους της ΣΑΤΑ που κατέστη φιλοδώρημα. Να την αντικαταστήσουμε προτείνω, με ένα νέο έσοδο που θα χρηματοδοτεί και δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Διοχέτευση απευθείας στους δήμους ποσοστού επί του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων(ΠΔΕ) που σήμερα το διαχειρίζονται αποκλειστικά οι Περιφέρειες, σε έργα που κάνουν στους Δήμους, ώστε να είναι οι Δήμοι αυτοί που θα εκτελούν τα έργα τοπικού χαρακτήρα στη βάση των πραγματικών αναγκών. Είναι δυνατόν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Δήμων να εκτελούν οι Περιφέρειες έργα, επειδή διαχειρίζονται το μεγαλύτερο κομμάτι του ΠΔΕ; Εμείς μπορούμε να γνωρίζουμε καλύτερα, να ιεραρχούμε και να θεραπεύουμε τις ανάγκες των Δήμων μας. Το λιγότερο που μπορώ να προτείνω είναι ένα τμήμα του ΠΔΕ να έλθει στους Δήμους, να το διαχειριστούμε εμείς.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΑΥΞΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ
Η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα μας φέρει αντιμέτωπους ως Δήμους με ένα ενεργειακό κόστος που θα αφορά αφενός τις υποδομές μας και αφετέρου τους συνδημότες μας. Για τις υποδομές η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα αφορά αντλιοστάσια, οδοφωτισμό αλλά και τα λειτουργικά κόστη των σχολικών μονάδων, δηλ. ένα πρόσθετο κόστος που επ’ ουδενί δε μπορεί να μετακυλιστεί στους συμπολίτες μας μέσω των λογαριασμών καθαριότητας-οδοφωτισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης. Πρέπει να αναληφθεί από την πολιτεία πρωτοβουλία για την κάλυψη αυτού του κόστους, ώστε να μην επιβαρύνει ούτε τους Δήμους, ούτε τους πολίτες. Να προβλεφθεί επίσης, η κάλυψη του επιπλέον κόστους θέρμανσης στα σχολεία των ορεινών περιοχών.

Σε σχέση με την ενεργειακή φτώχεια, ένα θέμα που θα μας απασχολήσει έντονα το επόμενο διάστημα και για το οποίο δε μιλά κανείς, προτείνουμε με απευθείας χρηματοδότηση προς τους Δήμους, να υπάρξει επιτάχυνση της σύστασης και λειτουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων, όπως αυτές θεσπίζονται μέσω του Νόμου 4513/2018,και η δυνατότητα σε ΟΤΑ, πολίτες, κοινωνικούς φορείς και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε ενεργειακά εγχειρήματα ως παραγωγοί και ταυτόχρονα καταναλωτές ενέργειας. Άμεσα θα έχουμε έτσι άμβλυνση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας.

Βέβαια, αυτό θα πρέπει να τεθεί σε σχέση με την άναρχη εγκατάσταση των ΑΠΕ σε όλη τη χώρα και ιδίως στα ορεινά της Ηπείρου, όπου απαιτούμε να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των Δήμων όταν πρόκειται για εγκατάσταση πάρκων, είτε σε δημόσιες είτε σε δημοτικές εκτάσεις. Ζητάμε την αύξηση του πενιχρού αντισταθμίσματος των ΑΠΕ.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”
Είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία αξιολόγησης των κατατεθειμένων προτάσεων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ώστε να εκδοθούν εντός του επόμενου διαστήματος οι αποφάσεις ένταξης των έργων.

Απαραίτητη είναι η ενίσχυση του προγράμματος με πόρους που θα κατευθυνθούν στην αγροτική οδοποιία, η οποία για την Ήπειρο είναι εξαιρετικά σημαντική.

 

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ-ΝΕΟ ΕΣΠΑ
Συνεχίζοντας στο θέμα των χρηματοδοτήσεων, του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, αναρωτιέμαι γιατί ενώ είμαστε ένα βήμα πριν την έναρξη υλοποίησής τους, το τοπίο είναι τόσο θολό; Τι δεν κάναμε καλά; Γιατί οι Δήμοι πάντα είμαστε φτωχοί συγγενείς, αναρωτηθήκαμε; Δεν είναι το πρώτο ΕΣΠΑ. Μάλλον εδώ θα πρέπει να φωνάξουμε πιο δυνατά, θα πρέπει να πιέσουμε περισσότερο και να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερο.

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί άπαξ δια παντός ότι η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων (καθαριότητα, ανακύκλωση, επεξεργασία και διαχείριση απορριμμάτων) ανήκει στην αποκλειστική ευθύνη των Δήμων, γιατί πολλοί ψίθυροι υπάρχουν, αρκετό μπέρδεμα γίνεται σε κάποιες περιφέρειες της χώρας για το ποιος πρέπει να κάνει τι, και βέβαια θα πρέπει οριζόντια από το κράτος να ενισχυθούν οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων(ΦΟΔΣΑ). Θα πρέπει να ενισχυθούν για να αποκτήσουν τη δυνατότητα για να λειτουργήσουν, γιατί διαφορετικά θα ακούμε αυτά που προείπα.

 

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στο κλείσιμο των τραπεζικών υποκαταστημάτων σε Δήμους της Ηπείρου και σε ακριτικές, ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές της Περιφέρειάς μας σε συνδυασμό και με το κλείσιμο ή την μη λειτουργία Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων στους μικρούς και ιδιαίτερα παραμεθόριους Δήμους σε μια περίοδο οικονομικής, κοινωνικής και υγειονομικής κρίσης που οδηγούν άμεσα σε οικονομικό μαρασμό και πλήττουν τόσο την καθημερινότητα των πολιτών όσο και την όποια ανάπτυξη υπάρχει, την στιγμή που χρειάζεται ενίσχυση.

Επαναφέρουμε λοιπόν, την απόφαση της Π.Ε.Δ. Ηπείρου για τη διατήρηση ενός τραπεζικού καταστήματος σε κάθε Δήμο και την διεκδίκηση του αιτήματός μας με την ΚΕΔΕ.

 

Επειδή κανενός είδους ανάπτυξη δε μπορεί να επιτευχθεί χωρίς υποδομές και στην Ήπειρο υπάρχει ακόμα υστέρηση σε κάποια μεγάλα έργα, ζητάμε τη δρομολόγηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης των εξής έργων:

 

  1. Οδικός άξονας Ιωάννινα – Κακκαβιά, μια διεκδίκηση κοινή με τη Δυτική Ελλάδα και τη Δυτική Πελοπόννησο, καθώς πρόκειται για το βόρειο άκρο του λεγόμενου Δυτικού Οδικού Άξονα

  2. Σύνδεση Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα και στη συνέχεια η σύνδεση αυτής με το Μαυρομάτι, στο παραλιακό μέτωπο.

Στις έκτακτες αυτές συνθήκες με τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία, αλλά και τις φυσικές καταστροφές, σε συνέχεια και της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας, οι Δήμοι συνεχίζουμε με ευθύνη απέναντι στις τοπικές μας κοινωνίες, να βρισκόμαστε πάντα «μπροστά», στα μικρά αλλά και στα μεγάλα προβλήματα.

Η διάθεση από μέρους μας είναι δεδομένη. Η αποδοτική μας συνεργασία με την πολιτεία είναι όμως ζητούμενο ακόμη.

Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας”.

 

roi
  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

05 Δεκεμβρίου 2021
3526 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. 715 πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ενώ καταγράφονται 79 ακόμη θάνατοι. Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή στην Ήπειρο
05 Δεκεμβρίου 2021
Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με το οποίο Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός ...
03 Δεκεμβρίου 2021
5157 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. 697 πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ενώ καταγράφονται 88 ακόμη θάνατοι. ...
04 Δεκεμβρίου 2021
Το Istorima ανοίγει στις 29 Νοεμβρίου πρόσκληση για συνεργασία με νέους και νέες στους νομούς Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας, οι οποίοι θα ...
04 Δεκεμβρίου 2021
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Έχοντας υπόψη: α)Τις διατάξεις του αρθρ. 52 του Ν. 2696 / 1999 (ΦΕΚ Α-57) «Περί κυρώσεως του ...

Αθλητισμός

05 Δεκεμβρίου 2021
Το ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, ξεχωρίζει από το αγωνιστικό πρόγραμμα της Κυριακής (5/12). Μάθε τα πάντα για το στοιχιμαν live betting! 540. ΑΕΚ – Παναθηναϊκός (19:30)
05 Δεκεμβρίου 2021
Την έβδομη κατά σειρά νίκη πέτυχε σήμερα η ομάδα του Φιλαθλητικού ΓΣ Πρέβεζας στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Ασκληπιό Τρικάλων, με 3-0 σετ. ...
04 Δεκεμβρίου 2021
Την παρακάτω δήλωση έκανε μετά το τέλος του αγώνα με την Παραμυθιά για το πρωτάθλημα μπάσκετ της Α' ΕΣΚΑΒΔΕ, ο προπονητής της Νικόπολης Σπύρος ...
04 Δεκεμβρίου 2021
Ο ΣΚ Νικόπολη δεν κατάφερε να διατηρήσει το φετινό αήττητό του στο πρωτάθλημα μπάσκετ του Β' Ομίλου της Α' ΕΣΚΑΒΔΕ, καθώς γνώρισε την ήττα στο ΔΑΚ ...

Πολιτισμός

03 Δεκεμβρίου 2021
«Ένας από τους ανθεκτικότερους και εγκυρότερους θεσμούς της συγγραφικής κοινότητας», όπως τον χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τα λογοτεχνικά βραβεία της
02 Δεκεμβρίου 2021
Αποσπώντας το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα και τα ευμενέστατα σχόλια του κοινού, το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας συμμετείχε στην κεντρική εκδήλωση ...
30 Νοεμβρίου 2021
Το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας «Σπύρος Δήμας», στα πλαίσια των καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών του δράσεων, διοργανώνει ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας, το ...
29 Νοεμβρίου 2021
Το πρώτο τραγούδι των “Μπαμ τρελελέ” βρίσκεται από χθες (στις 7:30) στο youtube με τίτλο "Κρίμα". Είναι ένα τραγούδι σε μουσική Γιώργου Ρούγκα και ...
25 Νοεμβρίου 2021
Στο Διήμερο επετειακών εκδηλώσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θα συμμετάσχει το ...

Στήλες

03 Δεκεμβρίου 2012
Αιματοβαμμένη Κυριακή του 1944.Απαγορευμένο από την Κυβέρνηση συλλαλητήριο του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου τελικά πραγματοποιείται στην Αθήνα στις 3 Δεκεμβρίου. Η Αστυνομία ανοίγει πυρ κατά του
02 Δεκεμβρίου 2012
Στις 2 Δεκεμβρίου 1957 γίνεται προβολή της ταινίας Ο Χριστός ξανασταυρώνεται του Ζιλ Ντασέν, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου ...
01 Δεκεμβρίου 2012
Την 1η Δεκεμβρίου 1943 λήγει η 4ήμερη διάσκεψη των Ρούσβελτ - Τσώρτσιλ και Στάλιν στην Τεχεράνη, κατά την οποία αποφασίστηκε η μετά τη συντριβή της ...
29 Νοεμβρίου 2012
Στις 30 Νοεμβρίου 1874, επεισόδια σημειώνονται στην Ελληνική Βουλή, καθώς ο προϋπολογισμός ψηφίζεται από την κυβέρνηση Βούλγαρη χωρίς τη ...
29 Νοεμβρίου 2012
Η Μπαρτελόνα ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Ελβετού επιχειρηματία Χανς Γκάμπερ. Στις 22 Οκτωβρίου 1899, ο Γκάμπερ δημοσίευσε μια αγγελία στις ...