Σάββατο, 02 Απριλίου 2022 13:01

“Κόμμα αριστερό, ριζοσπαστικό και γειωμένο στην κοινωνία” ζήτησαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την Πρέβεζα (pics+vid)

Χρήσιμα συμπεράσματα για την βασική πολιτική κατεύθυνση που θα προκύψει για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ως αποτέλεσμα του συνεδρίου του κόμματος στις 14-17 Απριλίου, εξήχθησαν από την ανοιχτή προσυνεδριακή εκδήλωση – συζήτηση με θέματα τα πολιτικά επίδικα της εποχής μας και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την Παιδεία, που διοργάνωσαν την Πέμπτη στο Πολιτιστικό Κέντρο «Όαση» του Δήμου Πρέβεζας, οι Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ του Δήμου Πρέβεζας και η Νομαρχιακή Επιτροπή Πρέβεζας.

IMG 3478

Κεντρικοί Ομιλητές ήταν ο Κώστας Γαβρόγλου ,πρώην Υπουργός Παιδείας και η Μερόπη Τζούφη, βουλεύτρια Ιωαννίνων και αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πέρα από επί μέρους διαφωνίες σε ζητήματα στρατηγικής και στις προτάσεις καταστατικών αλλαγών που έχει προτείνει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, από την συζήτηση και τις τοποθετήσεις προέκυψε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για... “Κόμμα αριστερό, ριζοσπαστικό και γειωμένο στην κοινωνία”.

IMG 3497

Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Πρέβεζα, Βησσαρίων Μίχας, ο οποίος αναφέρθηκε στην εσωτερική γκρίζα πραγματικότητα, που σε συνδυασμό με τον πόλεμο, την ανασφάλεια στην εργασία και την ακρίβεια δημιουργούν ένα εκρηκτικό “μείγμα”. Υποστήριξε ότι συνολικά η νεοφιλελεύθερη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στην Παιδεία οδήγησε και στη μεταφορά του πανεπιστημιακού τμήματος της Πρέβεζας στα Ιωάννινα και ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει ένα κόμμα που τα μέλη του θα αποφασίσουν και θα συναποφασίζουν με την κοινωνία, προσθέτοντας πως την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στη Νομαρχιακή Επιτροπή για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στο Συνέδριο.

IMG 3502

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια η κα Τζούφη, η οποία χαρακτήρισε την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως την πιο ακατάλληλη Κυβέρνηση που ήταν ποτέ στην εξουσία. Παρουσίασε όλο το πλέγμα μίας σύνθετης ιστορικής συγκυρίας, με φαινόμενα όπως ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση, η κλιματική κρίση, ο κορονοϊός, η ακρίβεια, τα οποία έρχονται πάνω στις πλάτες μίας πολύ κουρασμένης κοινωνίας και αποτυπώνονται και στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού, κάτι που δείχνει την πλήρη κυβερνητική αποτυχία.

“Εμπλέκουν τη χώρα μας πιθανώς και σε πολεμικές επιχειρήσεις. Είναι υπέρ των ολίγων και τα πράγματα θα είναι ολοένα και χειρότερα. Όλα τα δημόσια αγαθά ξεπουλιούνται υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων”, είπε μεταξύ άλλων η κα Τζούφη και πρόσθεσε ότι το κόμμα είναι έτοιμο για πολιτικές συμμαχίες, αλλά σε προγραμματική βάση για την προάσπιση των δημόσιων αγαθών.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα προβλήματα που αντιμετώπισε η Αριστερά ως Κυβέρνηση στον τομέα της Παιδείας και την σπουδαία παρακαταθήκη που άφησε στη χώρα, φέρνοντας το παράδειγμα του συστήματος μόνιμων διορισμών που βρήκε έτοιμο η νέα Κυβέρνηση.

Η κα Τζούφη στάθηκε ιδιαίτερα στα 70 σημεία για την Παιδεία που μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει την αμέσως επόμενη ημέρα, αν βρεθεί στην εξουσία και στάθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρξει ανατροπή της “χειρότερης Κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης”, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε για μία Αριστερή Προοδευτική Κυβέρνηση.

IMG 3544

Ο Κώστας Γαβρόγλου από την πλευρά του κατέδειξε τις μεγάλες ευθύνες της Κυβέρνησης για την νέα οικονομική κρίση που είναι μπροστά μας και τόνισε: “Η Κυβέρνηση έχει επιτεθεί με μανία σε ότι είναι δημόσιο. Έχει αλλεργία σε ό,τι είναι δημόσιο”. Ο κ. Γαβρόγλου είπε επίσης πως πρέπει να έχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μία επιθετικότητα, που προέρχεται από την περηφάνια του έργου και την νοοτροπία που είχαν καθιερώσει όντας Κυβέρνηση.

Στάθηκε στις τομές που έγιναν στην Παιδεία, λέγοντας ότι για τα διετή προγράμματα η Κυβέρνηση της Αριστεράς είχε ήδη βρει χρηματοδότηση, ενώ ο Πρωθυπουργός τα κατήργησε και έδωσε ίδιο χρηματικό ποσό στη Θεολογική της Βοστώνης.

Υπήρξαν και εσωκομματικές “σπόντες”

IMG 3555

Ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μπάρκας κράτησε αποστάσεις από το “τείχος προστασίας” που άπλωσαν για το θέμα της μεταφοράς του πανεπιστημιακού τμήματος της Πρέβεζας στον Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, ο Κώστας Γαβρόγλου και η Μερόπη Τζούφη (δείτε ΕΔΩ). Ο κ. Μπάρκας ξεκαθάρισε ότι κακώς μεταφέρθηκε το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και ότι θα πρέπει να κριθούν και οι αποφάσεις των πανεπιστημιακών οργανώσεων. Ανέφερε ότι το νομοθέτημα Κεραμέως θα καταργηθεί από την Κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων και υπεραμύνθηκε των βασικών προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα για το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ και τις αλλαγές.

Έκανε επίσης λόγο για φαινόμενα προσωπικών επιθέσεων ανάμεσα σε μέλη του κόμματος, τα οποία θα πρέπει να απομονωθούν.

“Χρειαζόμαστε ένα κόμμα ριζοσπαστικό, γειωμένο στην κοινωνία”, είπε ο κ. Μπάρκας.

IMG 3602

Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ και δημοτικός σύμβουλος Πρέβεζας Παναγιώτης Λελοβίτης υποστήριξε ότι η δια ζώσης επικοινωνία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είχε λείψει πολύ από το κόμμα, ενώ δεν “μάσησε τα λόγια του”, κάνοντας αναφορά σε ορισμένα φαινόμενα από προσωπικές, παραγοντικές πορείες που δεν συνάδουν με το αξιακό φορτίο της Αριστεράς και θα πρέπει να εκλείψουν.

IMG 3615

Στα 70 σημεία του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία στάθηκε επίσης ο καθηγητής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Μίλτος Παππάς.

Με αναφορές στον Μανώλη Γλέζο και αρνητική στάση σε ένα κόμμα-star system που θα εκλέγει τα μέλη των οργάνων του με άλλες διαδικασίες και όχι μέσα στα όργανα, ήταν η τοποθέτηση του μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής Δημήτρη Αλμπάντη. Ο ίδιος υποστήριξε ότι επιθυμεί το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, αλλά με αρχές και πρόγραμμα.

IMG 3642

Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “Κοινό των Ηπειρωτών” Γιώργος Ζάψας επέμεινε πως η περιφερειακή αρχή πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Η παρέμβαση Νίτσα

IMG 3621

Παρόλο που η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε προσυνεδριακό περιεχόμενο, το “παρών” έδωσε και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας, ο οποίος πραγματοποίησε και σύντομη παρέμβαση.

Ο κ. Νίτσας μεταξύ άλλων τόνισε: “Η “Ανάπτυξη Τώρα” κι εγώ προσωπικά ως επικεφαλής, είχαμε ταχθεί σταθερά και αταλάντευτα ενάντια στο νομοθέτημα Κεραμέως ήδη από το 2019-2020, καθώς είχαμε διαβλέψει έγκαιρα πως θα έφερνε μείωση του αριθμού των εισακτέων στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Πρέβεζας, θα το θέσει στο “στόχαστρο” του Υπουργείου και θα αποτελούσε έτσι “Δούρειο Ίππο”, ώστε να αποφασιστεί τελικά η μεταφορά του στα Ιωάννινα, αφήνοντας την Πρέβεζα έπειτα από 20 και πλέον έτη χωρίς ένα Τμήμα ανώτατης ή ανώτερης εκπαίδευσης.

Εξ' αρχής είχαμε καταγγείλει στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας μαζί και με άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και καλέσαμε το Υπουργείο να την πάρει πίσω. Είχαμε μαζί μας την συντριπτική πλειοψηφία των φορέων και της τοπικής κοινωνίας, καθώς βλέπαμε που θα οδηγήσει ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης. Και οδήγησε στην απομάκρυνση του Τμήματος, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν έχουν ευθύνες για την εξέλιξη και ορισμένοι από τους καθηγητές του Τμήματος.

Δυστυχώς στην προσπάθειά μας αυτή να αντιπαλέψουμε με τις δικές μας δυνάμεις μία καταστρεπτική πολιτική για τον τόπο μας, ενάντια σε μία Κυβέρνηση που “έκλεισε” τα αυτιά της στην τοπική κοινωνία, δεν είχαμε ως σύμμαχό μας τον Δήμαρχο Πρέβεζας. Αυτός λειτούργησε ως κομματικός εντολοδόχος της Νέας Δημοκρατίας και δεν είχε το θάρρος να αντιταχθεί στο ίδιο του το κόμμα και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Δήμου Πρέβεζας και της περιοχής”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και σε αιτήματα που έχει διατυπώσει και το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας:

“Εμείς όμως -όπως είμαι σίγουρος κι εσείς ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμμαχία- θέλουμε ανεξάρτητη και δυναμική την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, ευέλικτη για να κάνει συμμαχίες στη βάση της κοινωνίας και όχι να κουνάει κομματικά σημαιάκια.

Μόνο έτσι θα παίξει το ρόλο της και θα αποτελέσει ένα πυλώνα δημοκρατίας και ισομερούς ανάπτυξης για όλους. Και όπου χρειαστεί θα συγκρούεται και με το κεντρικό κράτος.

Η μεταρρύθμιση Γαβρόγλου ήταν ευεργετική για την Πρέβεζα. Το να στεγαστεί στην Πρέβεζα μία Πανεπιστημιούπολη με ένα πανεπιστημιακό τμήμα, δύο σχολές διετούς φοίτησης υπό τη σκέπη του πανεπιστημίου και εν δυνάμει ένα ερευνητικό ινστιτούτο για τα οικονομικά, θα δημιουργούσε ιδανικές ακαδημαϊκές προϋποθέσεις ανάπτυξης για την πόλη της Πρέβεζας.

Δυστυχώς η τωρινή Κυβέρνηση είχε άλλα πράγματα στο μυαλό της.

Δυστυχώς με το νέο νόμο που ετοιμάζει σχεδιάζει νέο “πετσόκομμα” στα δημόσια πανεπιστήμια, ειδικά τα περιφερειακά, θα δημιουργήσει νέους “πατρίκιους και πληβείους” στην ανώτατη εκπαίδευση με τις σχολές που ετοιμάζει, και φυσικά για τον Δήμο Πρέβεζας αν υπάρχει σχεδιασμός θα αφορά μόνο τους “πληβείους”, γιατί ως τέτοιους μας θεωρεί.

Ως “Ανάπτυξη Τώρα” όμως και ως Πρεβεζάνοι αγαπάμε τον τόπο μας και πιστεύουμε στις δυνατότητες των δημοτών μας.

Θέλουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, να εξετάσει σοβαρά τις προτάσεις μας:

-Να δεσμευτεί ότι θα καταργήσει τον νόμο για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

-Να στηρίξει απόλυτα το αίτημα του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας για Πανεπιστημιούπολη με δύο τμήματα με επίκεντρο τα οικονομικά, έδρα Σχολής και εστίες, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ώστε να βρίσκουν στέγη τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και να σπουδάζουν στην Πρέβεζα.

-Να διαμορφώσει συνθήκες για πραγματική αποκέντρωση των περιφερειακών πανεπιστημίων και συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

-Να διαμορφώσει το νομοθετικό εκείνο πλαίσιο, ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία ενός αναπτυξιακού οργανισμού οικονομικής έρευνας και οικονομικής ανάλυσης με τη συμμετοχή Περιφέρειας, Διαχειριστικής Περιφέρειας, Δήμου και Πανεπιστημίου με έδρα την Πρέβεζα, προς όφελος των φορέων του δημοσίου”.

 

Δείτε παρακάτω ολόκληρη την εκδήλωση και τις τοποθετήσεις:

 

Πολυμέσα

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

24 Απριλίου 2024
Το τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) σας προσκαλεί στην εκδήλωση με θέμα: «Ο ρόλος του/της αρχιτέκτονα και τα δικαιώματα μας στο επάγγελμα», την 25η Απριλίου στις 19.30 στην
24 Απριλίου 2024
Με κάθε επισημότητα τελέστηκε την Κυριακή η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 204 χρόνια από τη νικηφόρα μάχη στην Μπογόρτσα. Η εκδήλωση έγινε ...
24 Απριλίου 2024
Στο πλαίσιο συνεχιζόμενης έρευνας του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ταυτοποιήθηκε και δεύτερη ημεδαπή για την υπόθεση της κακουργηματικής απάτης στην ...
23 Απριλίου 2024
Σε κατάστημα εστίασης στο ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Απριλίου η άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ...
23 Απριλίου 2024
Φαίνεται πως το έχει... σύστημα η δημοτική αρχή να ρισκάρει να διχάζει την τοπική κοινωνία με χειρισμούς της επάνω σε θέματα μνημείων και ιστορικών ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

22 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
22 Απριλίου 2024
Έχοντας ήδη αποσπάσει πολυάριθμα βραβεία σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, το Animal, η νέα ταινία της Σοφίας Εξάρχου, προβάλλεται από την ...
19 Απριλίου 2024
Η Θεατρική Ομάδα του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας παρουσιάζει την παράσταση   ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ένας οικολογικός μύθος   στη Θεοφάνειο, την ...
17 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...