“Θέμα: Αξιοποίηση των ορυκτών λιπασμάτων της Ηπείρου
Στα πρόσφατα συμπεράσματα του Συμβουλίου, αναφέρεται ότι η Ρωσία είναι σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας λιπασμάτων, όπως τα αζωτούχα λιπάσματα, τα οποία είναι καίριας σημασίας για τη διασφάλιση της παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων. Παρά την προσπάθεια να μην πληγεί η αγορά τροφίμων, όπως προβλέπει και η ΕκΤ, θα υπάρχουν αποτελέσματα, καθώς περίπου 30 % των παγκόσμιων αποθεμάτων αραβοσίτου και σίτου προέρχονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Αυτό επιπροσθέτως της προϋπάρχουσας κρίσης με τη διεθνή κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης.
Στην Ήπειρο, βάσει μελετών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπάρχουν βιομηχανικά ορυκτά και πετρώματα που περιλαμβάνουν μεγάλα κοιτάσματα φωσφοριτών. Ορυκτό άλας στο Μονολίθι Ιωαννίνων, ορυκτός γύψος στη Βρυσέλλα Θεσπρωτίας, άργιλοι στο Ριζοβούνι Πρεβέζης, κρυσταλλικοί ασβεστόλιθοι κ.ά.
Στην κατηγορία των ενεργειακών πρώτων υλών έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα τύρφης, κατάλληλης για λαχανοκομικές και ανθοκομικές καλλιέργειες, στην Κορώνη Πρέβεζας, στο Πέραμα - Σιστρούνι Ιωαννίνων, και στο κοίτασμα λιγνίτη Ιωαννίνων, κατάλληλο για την παραγωγή οργανοχουμικών λιπασμάτων με αποθέματα 42 εκατομμύρια τόνους.
Η εξόρυξη και παραγωγή τους προϋποθέτει μια ενεργοβόρο διαδικασία επεξεργασίας, και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κέρκυρα και στην Ήπειρο μπορούν να συμβάλουν στην παραγωγή ηπειρωτικών λιπασμάτων.
Ερωτάται η Επιτροπή:
-
Έχει ξεκινήσει σχετικές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγής νέων ηπειρωτικών λιπασμάτων;
-
Ποια εργαλεία μπορούν να αξιοποιηθούν για την τμηματική χρηματοδότηση του ανωτέρω σχεδίου;”.