Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023 11:59

Έλλειψη απαρτίας-πρόκληση στο Δ.Σ. του ΑΣΔΣΑ Ηπείρου - Ώρα ευθύνης για τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης...

Από “χίλια κύματα” πέρασαν οι αυτοδιοικητικοί α’ βαθμού της Ηπείρου που συμμετέχουν στο Δ.Σ. του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου (ΑΣΔΣΑ), για να καταφέρουν να δρομολογήσουν τη διαχείριση των απορριμμάτων τους αυτόνομα μέσω του Φορέα, ωστόσο η εικόνα που αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση του συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου με τηλεδιάσκεψη, δεν είναι ανάλογη της μεγάλης ευθύνης που αντιστοιχεί στο “νευραλγικό κομμάτι” της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η συνεδρίαση στην ημερήσια διάταξή της είχε εξαιρετικά κρίσιμα θέματα με κυριότερο το εξής:

“Έγκριση μελέτης και όρων δημοπράτησης για την ανάθεση της υπηρεσίας «Λειτουργία και συντήρηση των ΣΜΑ Ηπείρου, Μεταφορά Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και υπολείμματος της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ηπείρου»» με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό”.

Παρ’ όλα αυτά υπήρξε έλλειψη απαρτίας με αποτέλεσμα ο Φορέας να μη μπορεί να πάρει αποφάσεις. Τα θέματα που θα συζητούνταν αναλυτικά ήταν:

Capture

Η συνεδρίαση έγινε με τηλεδιάσκεψη, καθώς υπήρξε από τους εργαζόμενους στους Δήμους της Ηπείρου συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΑΣΔΣΑ στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο απεργίας που είχαν προκηρύξει οι Σύλλογοι Εργαζομένων στους ΟΤΑ α΄ βαθμού Πρέβεζας, Άρτας, Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας για τα ζητήματα των ΣΜΑ και της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο Πρόεδρος του ΑΣΔΣΑ Ηπείρου και Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής ανέφερε πως θα πραγματοποιήσει νέο γύρο συνομιλιών με τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους των Δήμων της Ηπείρου για να διαπιστώσει τις προθέσεις τους, καθώς η δοκιμαστική λειτουργία τελειώνει, οι προγραμματικές συμβάσεις ολοκληρώνονται και θα πρέπει να καθοριστεί η περαιτέρω διαδικασία που θα ακολουθηθεί, καθώς η μεταφορά των απορριμμάτων και η λειτουργία των ΣΜΑ μόνο εύκολη υπόθεση δεν αποδεικνύεται.

Τη Δευτέρα θα επαναληφθεί πιθανότατα η συνεδρίαση.

Ο Αντιπρόεδρος του ΑΣΔΣΑ Θωμάς Μπέκας ζήτησε ενημέρωση για το τι συμβαίνει με το Σταθμό Μεταφόρτωσης της Πρέβεζας, ο οποίος δεν έχει μπορέσει μέχρι και σήμερα να λειτουργήσει, όπως και αυτός των Ιωαννίνων για διαφορετικούς λόγους. Τόνισε μάλιστα με ξεκάθαρο τρόπο για την έλλειψη απαρτίας: “Απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε απαρτία. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Η σημερινή εικόνα είναι πολύ κακή για τους εκπροσώπους των Δήμων”.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το Δήμο Πρέβεζας το “παρών” έδωσε μόνο ο Παύλος Σαραμπασίνας.

Απαντώντας στον κ. Μπέγκα ο Πρόεδρος του ΑΣΔΣΑ επισήμανε ότι ο χώρος για τον ΣΜΑ της Πρέβεζας έχει απελευθερωθεί και η Πρέβεζα μεταφορτώνει τα απορρίμματά της στον ΣΜΑ Άρτας, ενώ στα Ιωάννινα υπάρχει ένα ζήτημα με τη διάθεση του προσωπικού.

Ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης υποστήριξε ότι δεν περισσεύουν εργαζόμενοι στους Δήμους, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο που υπάρχουν και άδειες και θα τεθούν ζητήματα δημόσιας υγείας με τα σκουπίδια. Είπε ακόμη πως δε θα πρέπει να συζητηθούν τέτοια ζητήματα στην προεκλογική περίοδο και καλό θα ήταν να “τσουλίσει” (σ.σ. όπως χαρακτηριστικά ανέφερε) λιγάκι η υπόθεση πριν γίνει ο διαγωνισμός για ανάθεση σε ιδιώτη, αφού εξεταστούν και όλες οι δυνατότητες πρόσληψης προσωπικού είτε μόνιμού είτε από προγράμματα.

 

Η θέση των εργαζομένων

 

Η θέση των εργαζομένων στους Δήμους της Ηπείρου είναι ξεκάθαρη, όπως φαίνεται και από την ανακοίνωσή τους, στην οποία αναφέρεται:

Εδώ και αρκετό καιρό, οι εργαζόμενοι στους Δήμους της Ηπείρου παρακολουθούμε με ιδιαίτερη αγωνία τις εξελίξεις γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής, την ίδια στιγμή που οι υπηρεσίες καθαριότητας στις οποίες δουλεύουμε είναι υποστελεχωμένες, μισο-ιδιωτικοποιημένες και ο λαός μας πληρώνει τα σκουπίδια που πετάει για χρυσάφι, μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) της περιοχής για 1+1 χρόνο από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΣΔΣΑ Ηπείρου.

Η ανάγκη  να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ είναι δεδομένη, και οι πρώτοι που πληρώνουν την τετραετή -σε κάποιες περιπτώσεις - καθυστέρηση της Περιφέρειας Ηπείρου να παραδώσει το έργο είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι.

Οι Δημοτικές Αρχές της περιοχής, όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο δεν διαμαρτυρήθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου για την καθυστέρηση του έργου, αντίθετα άφηναν τα ανταποδοτικά να «φουσκώνουν» εξαιτίας των  πολύωρων μεταφορών σκουπιδιών μέχρι τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Ελευθεροχώρι, που δημιουργήθηκε και λειτουργεί με ΣΔΙΤ, αποφέροντας τεράστια κέρδη στον επιχειρηματικό όμιλο (ΤΕΡΝΑ) που έχει αναλάβει τη διαχείριση και λειτουργία της.

Το ΔΣ του ΑΣΔΣΑ, όλοι οι Δήμαρχοι της Ηπείρου αντί να ζητήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, διέθεσαν ήδη το προσωπικό από τις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες τους για τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ, διευκολύνοντας στην πράξη την Περιφέρεια να παραδώσει το έργο στον ΦΟΔΣΑ, με ξεκάθαρη την πρόθεση στη συνέχεια να ιδιωτικοποιηθεί.

Τώρα αντί να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια για την πρόσληψη προσωπικού, δίνουν ολόκληρη τη λειτουργία των ΣΜΑ στους εργολάβους.

Το μέλλον της διαχείρισης απορριμμάτων όπως περιγράφεται από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων αλλά και μετά και το νόμο 5037/2023 (ΦΕΚ Α' 78/28.03.2023) που οδηγεί στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νερού και των αποβλήτων – απορριμμάτων, είναι : ακόμα περισσότερες ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες άρα ακόμα περισσότερα χαράτσια για τις ΜΕΒΑ και τους καφέ κάδους, για τα Πράσινα Σημεία, για τα Κέντρα Ανακύκλωσης Εκπαίδευσης Διαλογής Στην Πηγή, τα Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποιήσης Υλικών. Σα να μην έφταναν αυτά προωθούν την καύση είτε των αποβλήτων, είτε του υπολείμματος, ώστε εμείς και τα παιδιά μας να αναπνέουμε τον καρκίνο για να βγάζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι εκατομμύρια. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο λογαριασμός θα ανεβαίνει μέσω της αύξησης των ανταποδοτικών τελών, οι εργασιακές σχέσεις θα χειροτερεύουν μπροστά στην αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και θύματα… όπως πάντα η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία μας.  

Απαιτούμε την αλλαγή του ΟΕΥ του ΦΟΔΣΑ ώστε να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας σύμφωνα με την εγκεκριμένη έκθεση τεκμηρίωσης παροχής ΥΓΟΣ ώστε να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό όλα τα στάδια επεξεργασίας απορριμμάτων για τα οποία έχει ευθύνη ο ΦΟΔΣΑ

Απαιτούμε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού τόσο στο ΦΟΔΣΑ όσο και σε όλους τους Δήμους της Ηπείρου και να σταματήσει η διάθεση και μετακίνηση προσωπικού από τους Δήμους προς το ΦΟΔΣΑ.

Τα μέλη του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ που έρχονται 2 μήνες πριν τις εκλογές να εξοφλήσουν γραμμάτια στις μεγάλες επιχειρήσεις της διαχείρισης απορριμμάτων της περιοχής, πρέπει να ξέρουν ότι θα βρουν τους δημοτικούς υπαλλήλους, το λαό της Ηπείρου απέναντι σε κάθε σχεδιασμό περαιτέρω ιδιωτικοποίησης.

ΟΥΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΤΑ ΛΑΙΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΠΟΥ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ, ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

Απαιτούμε:

-Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των ΣΜΑ

- ΟΧΙ, στις ΣΔΙΤ, στις συμβάσεις παραχώρησης, σε κάθε είδους ιδιωτικοποίηση- εμπορευματοποίηση των σκουπιδιών. Όλα τα στάδια διαχείρισης απορριμμάτων να περάσουν στον πλήρη έλεγχο, τη λειτουργία και τη διαχείριση των δήμων ή των διαδημοτικών Νομικών Προσώπων

-   Κατάργηση του ανταποδοτικού χαρακτήρα της διαχείρισης απορριμμάτων.

  • - Ορθολογική μεταφορά των ΑΣΑ μέσω των σταθμών μεταφόρτωσης
  • - Οι Δήμοι να υλοποιήσουν άμεσα  -και να απαιτήσουν χρηματοδότηση- προγράμματα μείωσης του όγκου των αποβλήτων, προγράμματα  ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα των συσκευασιών, των μετάλλων, του έντυπου χαρτιού καθώς και του οργανικού κλάσματος (βιοαποβλήτων) με κομποστοποίηση.  
  • - Διασφάλιση όλων των εργαζόμενων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και εξασφάλιση όλων, χωρίς εκπτώσεις, των όρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας μας.                                                                                                                                
  • - Ουσιαστική αναβάθμιση των Υπηρεσιών Καθαριότητας, μαζί και των άλλων Υπηρεσιών των δήμων, σε υποδομές, εξοπλισμό, έμψυχο δυναμικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις                                                                                                                
  • - Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και τα άλλα «οικονομικά εργαλεία». Το κόστος που συνεπάγεται ο εκσυγχρονισμός της διαχείρισης των απορριμμάτων, να καλυφθεί με κεντρικούς δημόσιους πόρους που θα προκύψουν από την πρόσθετη φορολόγηση του κεφαλαίου.
  • - Επιστροφή στους Δήμους των παρακρατηθέντων πόρων παρελθόντων ετών.
  • - Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για το σύνολο των Υπηρεσιών των Δήμων
  • - Προσλήψεις στους Δήμους με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό σε μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Α’ Βαθμού Ν. Πρέβεζας

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Άρτας

 

 

Η απάντηση της Περιφέρειας Ηπείρου 

 

Η Περιφέρεια Ηπείρου από την πλευρά της απάντησε τα εξής:

Προκαλεί κατάπληξη το περιεχόμενο ανακοίνωσης συνδικαλιστικών Σωματείων εργαζομένων σε Δήμους της Ηπείρου, σχετικά με την απεργία που έχουν προγραμματίσει   με αντικείμενο τη Διαχείριση των Απορριμμάτων.

Πρόκειται για κείμενο που διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα  σε ό, τι αφορά τις ενέργειες  της Περιφέρειας Ηπείρου για τη λειτουργία των ΣΜΑ, για τις οποίες μάλιστα έχουν δοθεί αναλυτικές απαντήσεις κατ΄ επανάληψη τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο και με πλήθος ανακοινώσεων.   

 Παρά ταύτα, εάν  οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων ζητούσαν ενημέρωση,  θα γνώριζαν ότι:

  • ·Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει εντάξει τους ΣΜΑ σε καθεστώς χρηματοδότησης τέτοιο που μόνο με μόνιμο προσωπικό μπορούν να λειτουργήσουν.
  • ·Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει εξασφαλίσει 45 μόνιμες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων για τη λειτουργία τους.
  • ·Η Περιφέρεια Ηπείρου είχε ενημερώσει τον συμπράττοντα φορέα από τον Μάϊο 2020 πως ήταν σε πλήρη ετοιμότητα για την έναρξη της Δοκιμαστικής Λειτουργίας.
  • ·Η Περιφέρεια Ηπείρου παρενέβη ώστε να μην προχωρήσει και δεν προχώρησε το 2021 ο διαγωνισμός για την ανάθεση των ΣΜΑ σε ιδιώτη.
  • ·Η Περιφέρεια Ηπείρου ενήργησε ώστε -έστω και με εργαζόμενους των Δήμων- να εκκινήσει επιτέλους η δοκιμαστική λειτουργία τους.
  • ·Η Περιφέρεια Ηπείρου δυνάμει Προγραμματικών Συμβάσεων ανέλαβε το συνολικό κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων από τους ΣΜΑ κατά τη διάρκεια της 6μηνης δοκιμαστικής λειτουργίας, ανακουφίζοντας όλα τα νοικοκυριά της Ηπείρου.
  • ·Η Περιφέρεια Ηπείρου μόλις πρόσφατα (19.07.2023) εξασφάλισε την έγγραφη επιβεβαίωση της Ειδικής Υπηρεσίας Κρατικών Ενισχύσεων και Χρηματοδοτικών Εργαλείων (ΕΥΚΕ–ΧΕ) ότι οι ΣΜΑ με μόνιμο προσωπικό μπορούν να λειτουργήσουν.

Όλα αυτά προκύπτουν από δημόσια έγγραφα.  Αυτή είναι η αλήθεια και  όποιοι επιμένουν να  την αγνοούν, αρνούνται την πραγματικότητα  και παραπληροφορούν.

Πάντως είναι οξύμωρο να εγκαλείται η Περιφέρεια από τη μια,  ότι δήθεν καθυστέρησε τη λειτουργία των ΣΜΑ και τώρα που τελειώνει η δοκιμαστική λειτουργία τους ότι δήθεν διευκολύνει την παράδοσή τους σε ιδιώτη.

Η Περιφέρεια Ηπείρου παραδίδει τους ΣΜΑ στο φορέα λειτουργίας τους για να τους λειτουργήσει ως Υπηρεσία Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (Υ.Γ.Ο.Σ.) με το προβλεπόμενο προσωπικό προς το συμφέρον των Ηπειρώτικων νοικοκυριών, όπως επιβεβαιώνει και η αρμόδια υπηρεσία χρηματοδότησής τους (ΕΥΚΕ -ΧΕ) και στην πρόσφατη απάντησή της. 

Πολυμέσα

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

15 Μαϊος 2024
Στην τοποθέτηση της προτομής του στιχουργού και καλλιτεχνικού επιχειρηματία Μίνου Μάτσα προχώρησε η δημοτική αρχή Πρέβεζας στην Πλατεία Ανδρούτσου (δείτε ΕΔΩ παλαιότερο ρεπορτάζ). Τα
15 Μαϊος 2024
Η πεισματική επιμονή της δημοτικής αρχής να χωροθετήσει το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο χώρο δίπλα από τη Λέσχη Αξιωματικών Πρέβεζας (δείτε ΕΔΩ ...
15 Μαϊος 2024
Η Πρεσβεία της Παλαιστιανιακής Αρχής στην Ελλάδα με επιστολή της στους Δήμους όλης της χώρας ζήτησε να αναρτηθεί συμβολικά σήμερα, 15 Μαΐου στα ...
15 Μαϊος 2024
Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Βίκου-Αώου, με φορέα διαχείρισης την ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ, και ο Δήμος Κόνιτσας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να τιμήσουν την ...
15 Μαϊος 2024
Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων (International Museum Day) πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου. Καθιερώθηκε το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ...

Αθλητισμός

13 Μαϊος 2024
Εξαιρετική επίδοση σημείωσε η 15χρονη αθλήτρια από την Πρέβεζα Χαρά Γέρου στα 5000 μέτρα βάδην κορασίδων,  στους διασυλλογικούς αγώνες των Ιωαννίνων Κ18 Η 15 χρονη Χαρά (γεν.2009) σημείωσε
23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – ...
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...

Πολιτισμός

15 Μαϊος 2024
Το Δ.Σ. της Αδελφότητας Κρανιωτών Πρέβεζας με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την έκδοση του βιβλίου του συγχωριανού μας, ιατρού-μικροβιολόγου Γιώργου Τασούλα με τίτλο «Από την Ιστορία της Κρανιάς». Το
15 Μαϊος 2024
Οι εκδόσεις Ιωλκός και το βιβλιοπωλείο «Bookshop Avdikos» σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Στ' ακροδάχτυλα ξαγρυπνούν οι αφορμές», του ...
13 Μαϊος 2024
Tην βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα στο 75ο Φεστιβάλ Καννών ταινία του του Ruben Östlund « Tο Τρίγωνο της Θλίψης » προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη ...
09 Μαϊος 2024
Σάββατο, 11 Μαΐου, 8μμ Μαντάμα Μπάτερφλαϊ (Τζ. Πουτσίνι) Ζωντανά από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκηςστο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου ...
08 Μαϊος 2024
Ο δύο φορές βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Ken Loach σκηνοθετεί με αφοπλιστική απλότητα και αμεσότητα το επίκαιρο κύκνειο άσμα του «Η τελευταία παμπ» ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...