Η ιαματική πηγή της Πρέβεζας αποτελεί δημοτική περιουσία του Δήμου Πρέβεζας και τη διαχείριση των ιαματικών λουτρών έχει η Νέα Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πρέβεζας (ΝΕΔΗΚΕΠ).
Επί ημερών της τότε Αντιπεριφερειάρχου Ηπείρου Τατιάνας Καλογιάννη το 2018-2019 σε συνεργασία και με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας Στράτο Ιωάννου βρέθηκε η φόρμουλα, ώστε να υπάρξει μία σημαντική χρηματοδότηση για τις εγκαταστάσεις της ιαματικής πηγής της Πρέβεζας.
Η τότε δημοτική αρχή του Χρ. Μπαΐλη, ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΚΕΠ Χρ. Νέσσερης (δείτε ΕΔΩ) και η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Πρέβεζας μαζί με τότε ειδικό συνεργάτη του Δημάρχου, είχαν εργαστεί σημαντικά, ώστε να συνταχθεί η τεχνική μελέτη και έπειτα από προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου να κατατεθεί πρόταση στο πρόγραμμα InterregV-A Greece-Italy 2014-2020. Ο Δήμος μάλιστα είχε βάλει 277.350,00 ευρώ ( με Φ.Π.Α ) ιδία συμμετοχή.
Από εκεί και πέρα ανέλαβε δράση η Περιφέρεια Ηπείρου, ενέταξε το έργο και εξασφάλισε χρηματοδότηση 1.149.000,00 ευρώ και παράλληλα ξεκίνησε τις διαδικασίες για την ανάθεση μέσω διαγωνισμού.
Η Περιφέρεια Ηπείρου προχώρησε το διαγωνισμό, ορίστηκε ο ανάδοχος και το έργο ήδη εκτελείται.
Μέχρι λοιπόν και αυτό το σημείο η δημοτική αρχή Γεωργάκου δεν δικαιούται “δεξιά και αριστερά” να επαίρεται πως έχει συνδράμει σημαντικά για την υλοποίηση αυτού του έργου. Αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο.
Πάμε όμως και στην περίφημη πλέον εταιρεία “Ιαματικές Πηγές Ελλάδος Α.Ε.” που θέσπισε η Κυβέρνηση, ένα ΤΑΙΠΕΔ των ιαματικών πηγών της χώρας προς αξιοποίηση.
Το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας πήρε απόφαση στις 25/5/2022 (δείτε ΕΔΩ) και ομόφωνα ενέκρινε την αξιοποίηση από το Δήμο Πρέβεζας του Ιαματικού Φυσικού Πόρου «Νερό πηγής Πρέβεζας» (γεώτρηση αντλούμενη) του Δήμου Πρέβεζας και των εγκαταστάσεων που συνέχονται με αυτόν.
Αυτό συνέβη καθώς έληγε το “τελεσίγραφο” του Υπουργείου Τουρισμού στις 23/6/2022 και τότε η περιουσία του Δήμου θα περνούσε αυτόματα στην ΙΠΕ Α.Ε.
Μέσα σε 4 χρόνια ο Δήμος Πρέβεζας θα πρέπει να καταθέσει πλήρη οικονομοτεχνική μελέτη επενδυτικού σχεδίου του ιαματικού φυσικού πόρου και μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ετών από την έκδοση της ως άνω αναφερόμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου η ολοκλήρωση των έργων αξιοποίησης.
Από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας έχει ήδη περάσει περίπου 1,5 χρόνος και η δημοτική αρχή του Νίκου Γεωργάκου δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για το συγκεκριμένο θέμα.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να κάνουμε την παρακάτω διευκρίνιση:
Δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση της ιαματικής πηγής. Έτσι όπως πηγαίνει η κατάσταση γενικότερα στη χώρα και με τη σαφή κυβερνητική στρατηγική, αλλά και την ιδεοληπτική απραξία του “Δήμου της Καρδιάς μας” κάτι τέτοιο θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο.
Αυτό ωστόσο που διακυβεύεται είναι να μην χάσει ο Δήμος Πρέβεζας ένα “φιλέτο” της δημοτικής περιουσίας και περάσει στα χέρια μίας ανώνυμης εταιρείας.
Αν τελικά καταφέρει να παρουσιάσει μία πλήρη οικονομοτεχνική μελέτη η επόμενη δημοτική αρχή, αυτή σαφώς και θα πρέπει να ορίζει μέσα αν στρατηγικά θα λειτουργήσει ο Δήμος την εγκατάσταση ή θα την παραχωρήσει σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση.
Είναι κάτι ανάλογο που έχει γίνει και με τον Τουριστικό Λιμένα Πρέβεζας.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για σημαντικό θέμα που δεν πρέπει να ξεχαστεί πριν τις εκλογές, αλλά κυρίως μετά από αυτές...