Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023 18:08

Ν. Καλαντζής στο atpreveza.gr: “Έχουμε έναν Δήμο ο οποίος είναι προηγμένος και θέλει να πετύχει πράγματα - Έχουμε τη γνώση και την εμπειρία να τα υλοποιήσουμε” (vid)

Συνέντευξη στο atpreveza.gr παραχώρησε ο Δήμαρχος Ζηρού και εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος με την παράταξη “Νέα Πορεία” Νίκος Καλαντζής. Ο κ. Καλαντζής αναφέρθηκε στο όραμά του για το Δήμο την επόμενη πενταετία, στάθηκε στα 124 έργα που είτε εκτελούνται είτε έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ενώ ανέλυσε τη σκέψη του για μία σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους δημότες Ζηρού.

-Ποιο είναι το θετικό αποτύπωμα της δημοτικής αρχής στην τετραετία που πέρασε;

“Κοιτάξτε, η θητεία που πέρασε ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Είχαμε μια θητεία τεσσάρων ετών και ουσιαστικά η μισή από αυτή αφιερώθηκε στη δημόσια υγεία με τον κορωνοϊό. Στράφηκε η προσοχή του ελληνικού δημοσίου στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, έτσι όπως έπρεπε να γίνει κιόλας και  αναγκαστικά και οι δήμοι βοηθήσανε με τις αρμοδιότητες που έχουν και ήταν αυτοί που τρέξανε ώστε πρώτα από όλα να διασφαλιστεί η υγεία των δημοτών, των παιδιών που πηγαίνουν στα σχολεία, των εργαζόμενων και ουσιαστικά υπήρχε μια αναβολή και μια δυσχέρεια σε όλες τις υπηρεσίες και στη λειτουργία ας πούμε των δήμων.

Παρόλα αυτά δόθηκαν ευκαιρίες στους δήμους από την κυβέρνηση, οι δήμοι στάθηκαν όρθιοι στην πρόκληση αυτή, όχι μόνο ο δήμος Ζηρού αλλά οι δήμοι σε όλη την Ελλάδα και ακολούθως έγινε με περισσότερη ας πούμε θέρμη και από τις υπηρεσίες και από τους αιρετούς αρκετή δουλειά ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση και να μπούμε στους παλιούς μας ρυθμούς, να μπούμε στις απαιτήσεις αυτές που είχαμε από τους εαυτούς μας και που είχαν και οι δημότες από εμάς, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τα έργα που είχαν σταματήσει, τις υπηρεσίες που παρέχουμε στους πολίτες οι οποίες ας πούμε είχαν αλλοιωθεί και ασφαλώς έγινε και ένας αναπροσανατολισμός.

Δηλαδή άλλαξε η στόχευση των δήμων και του ελληνικού δημοσίου και των κυβερνήσεων. Άλλη ήταν η στόχευση και τα έργα πριν τον κορωνοϊό και άλλη ήταν μετά. Καθόμαστε σήμερα και τα λέμε αναδρομικά γιατί έγιναν πριν δύο χρόνια, αλλά όμως είναι ουσιαστικά και δείχνουν πόσο απαιτητική είναι η καθημερινότητα, πόσο αυξάνονται οι ανάγκες των δημοτών και πόσο οι δήμοι και ο δήμος Ζηρού είναι αυτός ο οποίος πρέπει πάντα να βγαίνει μπροστά, να δίνει στήριξη σε αυτούς που τη χρειάζονται και σε ό,τι μπορεί να βοηθήσει όλες τις κοινωνικές ομάδες να μπορεί να το κάνει.

Οπότε το θετικό αποτύπωμα νομίζω είναι ότι διασφαλίστηκε η οντότητα του δήμου σε όλα τα επίπεδα και έδωσε και το στίγμα ότι κάτι περιμένουμε και την επόμενη ημέρα”.

 

“Διασφαλίστηκε η οντότητα του δήμου σε όλα τα επίπεδα την περίοδο του κορονοϊού. Είχαμε μια θητεία τεσσάρων ετών και ουσιαστικά η μισή από αυτή αφιερώθηκε στη δημόσια υγεία”.

 

-Αν κάνατε μια “εσωτερική” αξιολόγηση σε αυτή την τετραετία, που πιστεύετε ότι σαν δημοτική αρχή υπήρξε ας πούμε μια ολιγωρία; Είχατε κάποιο στόχο που είχατε θέσει και δεν καταφέρατε να πιάσετε;

“Ναι υπήρχαν όντως κάποια σημεία που δεν μπορέσαμε να φτάσουμε στο επίπεδο που θέλαμε, παρόλο που έγιναν και προσπάθειες, προσπάθειες γίνονται σε όλα τα επίπεδα. Σίγουρα υπάρχουν κάποια ζητήματα εδώ στο δήμο τα οποία πρέπει να αναδειχθούν λίγο περισσότερο, να δοθεί προσοχή, κάτι το οποίο όμως δεν μπορεί ο δήμος να το κάνει από μόνος του. Πρέπει να συνεργαστεί, να συνεργαστούν τα Υπουργεία, να συνεργαστεί το κεντρικό κράτος και να δώσει το έναυσμα και τις ευκαιρίες να αναπτύξουμε κι εμείς αυτά που έχουμε στο μυαλό μας. Ένα από αυτά ήταν και η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και του πολιτισμού της περιοχής μας. Έγιναν κάποιες μελέτες από το δήμο, έγιναν προσπάθειες, διαβιβάστηκαν στο Υπουργείο Πολιτισμού, καταλαβαίνω ότι κι εκεί υπάρχουν περιορισμένες χρηματοδοτήσεις ωστόσο έχουμε συντάξει ένα σχέδιο το οποίο είναι ολοκληρωμένο και συμπεριλαμβάνει και τους αρχαιολογικούς χώρους και τα σημεία τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία, που είναι τα τοπόσημα που δίνουν και το brand της περιοχής σε συνδυασμό με τη λίμνη, σε συνδυασμό με τον Κοκκινοπηλό για να δοθεί προσοχή από το ελληνικό κράτος και να δοθούν και οι χρηματοδοτήσεις αυτές που χρειάζονται”.

 

“Ένα από αυτά που έχουμε σχεδιάσει είναι η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και του πολιτισμού της περιοχής μας. Έχουμε συντάξει ένα σχέδιο το οποίο είναι ολοκληρωμένο και συμπεριλαμβάνει και τους αρχαιολογικούς χώρους και τα σημεία τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία, που είναι τοπόσημα και που δίνουν και το brand της περιοχής σε συνδυασμό με τη λίμνη, σε συνδυασμό με τον Κοκκινοπηλό”

 

-Έχετε δύο σημεία που έχετε δεχθεί κριτική και στο δημοτικό συμβούλιο, για την πλατεία Παπανδρέου στη Φιλιππιάδα και το θέατρο στο Μεσοχώρι. Ήταν δύο έργα που φτάσατε και στο σημείο συμβασιοποίησης, τι συνέβη με αυτά τα έργα;

“Το έργο στην πλατεία Παπανδρέου ήταν ένα από τα έργα που δεν πήγε έτσι όπως το περιμέναμε και με τις προσδοκίες με τις οποίες είχαμε ξεκινήσει. Θυμίζω ότι είναι έργο που η ανάπλαση αυτή έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στην τελική της μορφή όταν θα κατασκευαστεί, έχει 2 στρέμματα περίπου δημοτικό κήπο, αναπλάσεις στη γύρω περιοχή, αναβάθμιση στο θεατράκι, παιδική χαρά, δηλαδή ένα σημείο το οποίο θέλαμε να αναβαθμίσουμε, δουλέψαμε, το εντάξαμε στο πρόγραμμα leader μέσω της ΕΤΑΝΑΜ, δημοπρατήθηκε, ξεκίνησε η κατασκευή του έργου και περίπου στο 30% των εργασιών οι οποίες έγιναν και πιστοποιήθηκαν, έπειτα άλλαξε ο τρόπος πληρωμής του έργου. Δηλαδή οι πρώτοι λογαριασμοί που ήρθαν από τον ανάδοχο για να εξοφληθούν ήταν πριν στη διαχειριστική στα Γιάννενα, έφυγε και πήγε στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Εκεί παρουσιάστηκε μια καθυστέρηση σε όλα τα έργα του Leader, όχι μόνο του δημοσίου αλλά και τα ιδιωτικά. Όσα έργα ήταν ενταγμένα στο leader σε όλους τους δήμους εδώ της περιοχής σταμάτησαν μέχρι να αποπληρωθούν οι πρώτοι λογαριασμοί, αναγκαστικά ο ανάδοχος σταμάτησε τις εργασίες. Προέκυψαν και άλλα προβλήματα όπως ήταν η αύξηση των τιμών μετά την ενεργειακή κρίση, οπότε αυτό δημιούργησε μια δυσχέρεια στην επανεκκίνηση του αναδόχου, ο οποίος ζήτησε και τη λύση της σύμβασης. Όταν λύεται μια σύμβαση σε ένα έργο που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, γιατί το leader χρηματοδοτείται από εκεί, για να λυθεί η σύμβαση και να πάμε στον επόμενο εργολάβο ο οποίος είχε συμμετάσχει στον αρχικό διαγωνισμό υπάρχει μια διαδικασία που προβλέπει αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων. Δεν δέχθηκε ο δεύτερος, πήγαμε στον τρίτο που συμμετείχε στη διαδικασία, δεν δέχθηκε και ο τρίτος να συνεχίσει και βρέθηκε η λύση με την ΕΤΑΝΑΜ και τη Διαχειριστική Αρχή να επανέλθουμε στην αρχική δημοπρασία.

Οι εργασίες οι οποίες είχαν απομείνει να επαναδημοπρατηθούν όπως και γίνεται τώρα. Γίνεται βέβαια με διαδικασίες οι οποίες συντομεύουν τους χρόνους γιατί πρόκειται για ένα έργο το οποίο είχε πραγματικά πολύ ενδιαφέρον για εμάς και θέλουμε γρήγορα να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί.

Αυτό που θέλω να καταλήξω και έχει σημασία είναι ότι ο δήμος σήμερα έχει εγγεγραμμένα στο τεχνικό του πρόγραμμα 124 έργα τα οποία εκτελούνται, δημοπρατούνται, βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι συνεχιζόμενα, σε κάποια από αυτά θα υπάρξει και πρόβλημα. Έτυχε να είναι σε αυτή την πλατεία. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε ασφαλή το χώρο, τα χρήματα που υπάρχουν για το έργο είναι δεσμευμένα και προχωράμε στην ανάθεση εκ νέου ώστε να τελειώσει.

Για το έργο της ανάπλασης στο Μεσοχώρι στο Θεσπρωτικό, εκεί έχουμε μελετήσει από την αρχή την κατασκευή ενός ανοιχτού θεάτρου, ένα έργο που έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον. Έγινε πολύ καλή δουλειά μελετητικά. Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, έχει ωριμάσει, έχουμε πάρει τις εγκρίσεις και την έχουμε καταθέσει στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Πρόκειται για ένα έργο που συμπεριλαμβάνει και το θέατρο στο Μεσοχώρι πίσω από το δημαρχείο και την ανάπλαση στην πλατεία του Μεσοχωρίου. Περιμένουμε να εγκριθεί η χρηματοδότηση, μας είπαν ότι είναι σε τελικό στάδιο και άπαξ και έχει αίσιο τέλος η έγκρισή του ξεκινάει η δημοπρασία και το έργο μπαίνει υπό κατασκευή”.

kalantzis 1.00 00 40 29.Still003

“Περιμένουμε ως το τέλος του έτους να λειτουργήσει και ο καφέ κάδος, που είναι τα βιοαπόβλητα. Θα δώσει και την ευκαιρία στο δήμο Ζηρού να "ελαφρύνει" τα δημοτικά τέλη. Γίνονται πράγματα πολύ σημαντικά που δίνουν το στίγμα ότι έχουμε έναν Δήμο ο οποίος είναι προηγμένος, ότι προχωράει και θέλει να πετύχει πράγματα”

 

-Εκτός από δήμαρχος Ζηρού είστε και πρόεδρος του Συνδέσμου διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο. Είναι μια θέση στην οποία υπήρξαν αρκετές εντάσεις και με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον κ. Καχριμάνη. Σε ποιο σημείο είμαστε τώρα με τη διαχείριση των απορριμμάτων και ειδικότερα ο δήμος Ζηρού;

“Η κουβέντα αυτή είναι πολύ σοβαρή και έχει απασχολήσει πάρα πολύ τον κόσμο και τους αιρετούς της Ηπείρου. Εμείς αναλάβαμε ένα φορέα διαχείρισης απορριμμάτων ο οποίος συστάθηκε από την αρχή. Εμένα με τίμησαν οι συνάδελφοι δήμαρχοι στην Ήπειρο και με εξέλεξαν πρόεδρο, ασφαλώς με τον αντιπρόεδρο τον κ. Μπέγκα και την εκτελεστική επιτροπή και τη διοίκηση η οποία αποτελεί το ΔΣ του Φορέα. Εμείς από την πρώτη στιγμή θέλαμε να στελεχώσουμε το Φορέα, να αποκτήσει οντότητα σαν νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Φτιάξαμε τις υπηρεσίες μας να έχουμε τεχνική επάρκεια, να έχουμε επάρκεια στις οικονομικές μας υπηρεσίες, να υπάρχουν οι συνεργάτες οι οποίοι θα ασχολούνται με τα επιστημονικά θέματα και τα επιστημονικά στελέχη τα οποία θα προχωρούν όλες τις αρμοδιότητες που έχουμε, γιατί είναι πάρα πολλές οι αρμοδιότητες που έχουμε στο Φορέα.

Θυμίζω ότι οι αρμοδιότητες του Φορέα ξεκινούν αμέσως μετά την αποκομιδή από τα απορριμματοφόρα. Ό,τι γίνεται από εκεί και πέρα για τις μεταφορές των απορριμμάτων στη μονάδα, για τη λειτουργία της μονάδας, για τη λειτουργία των ΧΥΤΑ, για τη διαχείριση του υπολείμματος, για την ανακύκλωση, όλα αυτά τα κάνει ο Φορέας. Οπότε καταλαβαίνετε ότι είναι ένα σύμπλεγμα το οποίο έπρεπε να λειτουργήσει και πρέπει να λειτουργεί άριστα ώστε να στηρίξει ένα έργο το οποίο έχει κατασκευαστεί από την Περιφέρεια Ηπείρου και διαχειρίζεται πλέον από το Φορέα στα Γιάννενα, που είναι η Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων. Ένα πρότυπο έργο το οποίο μπορεί μεν να επιβαρύνει σε κόστος τους Ηπειρώτες, αλλά κάνει διαχείριση των απορριμμάτων όπως πρέπει να κάνει. Που να είναι φιλική προς το περιβάλλον, να μην υπάρχουν χώροι ανεξέλεγκτης ταφής, να γίνεται ανακύκλωση, να λειτουργήσει αυτό που λέμε κυκλική οικονομία. Να μπουν οι βάσεις δηλαδή της εφαρμογής ώστε από εκεί και πέρα με τις άλλες υπηρεσίες και τα έργα τα οποία λειτουργούν να γίνει η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Τελειώνει η δοκιμαστική λειτουργία των σταθμών μεταφόρτωσης, οι οποίοι θα μειώσουν πάρα πολύ το κόστος από όλους τους δήμους και τους δημότες και με τη λειτουργία τους θα "ξαλαφρώσουν" και οι υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, θα μειωθούν τα δρομολόγια και θα δοθεί η ευκαιρία στους δήμους να αναπτύξουν άλλα πράγματα τα οποία έχουν σημασία. Όπως είναι η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή. Βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο το οποίο δεν μπορείς να πεις ότι είναι μηδαμινό, είναι υποφερτό.

Δηλαδή στους κεντρικούς δήμους, ας πούμε στο δήμο Ζηρού υπάρχουν ρεύματα τα οποία γίνεται ξεχωριστή διαλογή, στα αστικά κέντρα βέβαια γιατί δεν υπάρχει η πολυτέλεια από τον εξοπλισμό και το προσωπικό μας να αναπτυχθεί αυτή η διαλογή και η ανακύκλωση σε όλα τα χωριά, αλλά γίνεται με αρκετά ρεύματα.

Υπάρχει ο πράσινος κάδος που έχει τα σύμμεικτα, υπάρχει ο μπλε κάδος για τα ανακυκλώσιμα υλικά, υπάρχουν οι κώδωνες για τις γυάλινες συσκευασίες, πρόσφατα μπήκε και ο μοβ κάδος για ενδύματα και υποδήματα και έχουμε δημοπρατήσει και περιμένουμε ως το τέλος του έτους να λειτουργήσει και ο καφέ κάδος, που είναι τα βιοαπόβλητα. Κάτι το οποίο θα μειώσει τις παραγόμενες ποσότητες, τις οποίες διαχειρίζεται η Μονάδα και σίγουρα θα δώσει και την ευκαιρία σε εμάς στο δήμο Ζηρού και σε έξι δήμους στην Ήπειρο, οι οποίοι το εφαρμόζουν, να ελαφρύνουν  και τα δημοτικά τέλη αλλά και να εκτρέψουν απορρίμματα οργανικά τα οποία είναι και το 40% των σύμμεικτων απορριμμάτων και θα γίνει η εκτροπή τους για να γίνουν κομπόστ. Πράγματα πολύ σημαντικά που έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και δίνουν το στίγμα ότι έχουμε έναν Δήμο ο οποίος είναι προηγμένος, ότι προχωράει και θέλει να πετύχει πράγματα”.

 

“Εμείς παραλάβαμε μία εταιρεία (ΔΗ.ΖΗ ΟΤΑ), η οποία όχι μόνο ήταν υπό διάλυση, αλλά προέκυψαν από εκεί και ζητήματα που αφορούσαν τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης”

 

-Πάμε και σε ένα άλλο κομμάτι του Δήμου Ζηρού, τη Δημοτική Ζηρού Α.Ε. ΟΤΑ. Έγινε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το ενοίκιο των δημοτικών σφαγείων, αλλά και παλαιότερα υπήρχαν ζητήματα με ιδιώτη, ο οποίος είχε αναλάβει την εμποροπανήγυρη. Σε ποια κατάσταση είναι η εταιρεία τώρα;

“Εμείς παραλάβαμε μία εταιρεία, η οποία όχι μόνο ήταν υπό διάλυση, αλλά προέκυψαν από εκεί και ζητήματα που αφορούσαν τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης. Ο Πρόεδρος που μας παρέδωσε την εταιρεία ύστερα από πόρισμα του Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης παραπέμφθηκε για τρία κακουργήματα, διώκεται για υπεξαίρεση 120.000 περίπου ευρώ. Το παράλογο είναι βέβαια πως είναι ξανά υποψήφιος με τους αντιπάλους μου. Δε μπορώ να το καταλάβω αυτό και νομίζω κανένας δε μπορεί να το αντιληφθεί. Κάποιος, που ο Ελεγκτής και ο Εισαγγελέας τον παρέπεμψαν για κακουργηματικές πράξεις κατά της εταιρείας και του Δήμου, να θέλει να επιστρέψει και να κάνει τι; Να αναλάβει πάλι ή να αθωώσει τη θέση του; Για εμένα είναι κάτι αδιανόητο κάτι τέτοιο και από τον ίδιο και από τον επικεφαλής της παράταξης που τον συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιό του.

Παραλάβαμε μία εταιρεία με πολλά χρέη. Εμείς πιστεύουμε όμως ότι μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο για το Δήμο Ζηρού. Όλοι οι Δήμοι έχουν κρατήσει μία αναπτυξιακή εταιρεία στο οργανόγραμμά τους. Εμείς επιλέξαμε να τη στηρίξουμε. Διοργανώνει την εμποροπανήγυρη της Φιλιππιάδας, που είναι και το βασικό έσοδο της εταιρείας. Η εμποροπανήγυρη δεν γίνεται τώρα όπως γινόταν με τον προηγούμενο Δήμαρχο και τις προηγούμενες διοικήσεις. Δινόταν εργολαβία σε κάποιον, πάρτο, φτιάξτο, λειτούργησέ το και πλήρωσε αυτά που έχεις να πληρώσεις. Όσα έμεναν δηλαδή γιατί κι εκεί υπάρχουν σοβαρά ζητήματα. Εμείς έχουμε αναλάβει να λειτουργούμε μόνοι μας την εμποροπανήγυρη, να γίνεται πλήρης λογαριασμός, να υπάρχει διαφάνεια, να γίνεται απολογισμός. Όλα αυτά που πρέπει να γίνονται για να στηριχθεί η εταιρεία και να μπορέσει να κάνει και κάποια πράγματα ανταποδοτικά για την πόλη.

Τα Σφαγεία είναι το άλλο μεγάλο έσοδο της εταιρείας. Τον Μάιο τελείωσε η σύμβαση του προηγούμενου λειτουργού των Σφαγείων. Υπήρχε ένα θέμα εκεί με τις αποπληρωμές των ενοικίων. Ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία που πρέπει να κάνει η εταιρεία με τις διώξεις. Επαναδημοπρατήσαμε τα Σφαγεία με νέο ανάδοχο. Έχουν μπει με ασφυκτικούς νέους όρους οι λειτουργοί των Σφαγείων.

Η λειτουργία τους είναι κρίσιμη όχι μόνο για την εταιρεία του Δήμου, αλλά και για τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Γιατί και αυτοί εξυπηρετούνται από τα δημοτικά σφαγεία της περιοχής μας. Οπότε έπρεπε να βρεθεί η λύση και να λειτουργούν σωστά και να εξυπηρετείται ο κόσμος, ο οποίος δε χρειάζεται να κάνει χιλιόμετρα για να κάνει τη διαχείριση που πρέπει στα ζώα του”.-Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τους επαρχιακούς Δήμους και τη νεολαία τους είναι οι αθλητικοί χώροι και οι παιδικές χαρές. Εκεί θεωρείτε ότι τα έχετε καταφέρει;

“Εκεί είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο γιατί έχουμε δώσει μεγάλη βάση. Για τις παιδικές χαρές έχουμε κατασκευάσει 24 σε όλο το Δήμο. Όλες οι κοινότητες έχουν από μία παιδική χαρά. Μία νομίζω είναι υπό δημοπράτηση. Είναι δύσκολη και η συντήρηση των παιδικών χαρών. Υπάρχουν και συμβάσεις για την παρακολούθησή τους, γιατί είναι κρίσιμο και για την ασφάλεια των παιδιών και για τους αιρετούς που έχουν την ευθύνη.

Στους αθλητικούς χώρους δώσαμε σημασία στην αναβάθμιση των υποδομών και της λειτουργίας τους. Ιδιαίτερα στη Φιλιππιάδα είχαμε ευκαιρία να χρηματοδοτηθούν αυτά τα έργα μέσω του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, λόγω της λειτουργίας του Κέντρου Φιλοξενίας. Επιλέχθηκε να στηριχθούν αυτά τα έργα και βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο.

Έχουν ανακαινιστεί οι χώροι που φιλοξενούν όλα τα αθλήματα. Και ποδόσφαιρο και μπάσκετ και το τένις που βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Όλα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν με ειδικούς προβολείς, ώστε να μη διακόπτεται η άθληση όταν νυχτώνει. Το έχω ζήσει κι εγώ με τα παιδιά μου, καθώς ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι σημαντικό να αθλούνται μέχρι αργά.

Αυτό που πετύχαμε είναι επίσης ότι ολοκληρώσαμε μετά από χρόνια το κλειστό γυμναστήριο Τ11 στη Φιλιππιάδα, ένα έργο για την άθληση της περιοχής μας. Είναι το τρίτο κλειστό γυμναστήριο που έχει η Φιλιππιάδα και θα δώσει και νέα πνοή με αγώνες πανευρωπαϊκού επιπέδου ακόμη και θα δώσει και ώθηση σε αθλήματα που υστερούσαν κάπως, όπως το μπάσκετ, το βόλεϊ και αθλήματα που φιλοξενούνται σε σάλα”.

 

-Όπως αρκετοί Δήμοι της περιφέρειας, έτσι κι εσείς αντιμετωπίσατε το δύσκολο θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και υπήρξε και αρνητική “διαφήμιση” για το Δήμο. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα;

“Υπήρχε μία δυσφήμηση για το Δήμο σε αυτό το θέμα. Εκεί ίσως υπήρχαν παραλείψεις και από τη διοίκηση του Δήμου. Είχαμε πιστέψει ότι η φιλοζωική της Φιλιππιάδας μπορούσε να έχει μία διαχείριση σε καλό επίπεδο. Ξαφνικά έγινε ένας πόλος που μάζεψε όλα τα προβλήματα της περιοχής. Δημιουργήθηκε μία κατάσταση που για να ξεμπλεχθεί χρειάστηκε αρκετός κόπος και αρκετοί άνθρωποι να βοηθήσουν το Δήμο, γιατί υπήρχε ένα κύμα από ντόπιους και ΜΚΟ να βλάψουν περισσότερο τη διοίκηση του Δήμου, παρά να βοηθήσουν να βελτιώσουμε την κατάσταση.

Εμείς συντεταγμένα, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για τους Δήμους, αναπτύξαμε τα δίκτυά μας με τους κτηνιάτρους, με τις προμήθειες των ζωοτροφών, με τις υπηρεσίες μας. Κάναμε ξεχωριστό τμήμα στο Δήμο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Εντάξαμε σε χρηματοδοτικό εργαλείο το νέο καταφύγιο αδέσποτων. Ξεκίνησε η κατασκευή του. Δεν προχωρά η κατασκευή με τον επίμονο χαρακτήρα που είχε. Πιέζουμε τον ανάδοχο να προχωρήσει. Εκτιμώ ότι με την τελική παράδοση του έργου, θα υπάρξουν και οι ενέργειες εκείνες από την πλευρά μας για να φτάσουμε σε ένα καλό επίπεδο. Το πρόβλημα αυτό είναι μεγάλο για όλους τους Δήμους της χώρας. Η αρμοδιότητα που μας δόθηκε δεν συνοδευόταν από τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις και το στελεχιακό δυναμικό. Δεν είναι αλήθεια ότι οι Δήμοι παίρνουν αρκετά χρήματα για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Αναγκαζόμαστε να κόψουμε δαπάνες από άλλα ενδιαφέροντα που έχει ο Δήμος για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες. Δε θα επαναληφθεί η άσχημη κατάσταση. Γίνεται παρακολούθηση με προβλήματα σίγουρα, αλλά εκτιμώ με τη βοήθεια οργανώσεων που θέλουν να βοηθήσουν και φορείς, υπηρεσίες που θέλουν να βοηθήσουν τους Δήμους και τη λειτουργία του καταφυγίου θα μπούμε σε ένα καλό επίπεδο”.

 

-Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που έχει απασχολήσει το Δήμο Ζηρού είναι τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα που σχεδιάζονται στην περιοχή. Είναι δηλωμένη η αντίθεσή σας στο δημοτικό συμβούλιο. Ποια η δική σας άποψη και αντίληψη σε αυτό το θέμα, γιατί πιθανότατα θα συναντήσουμε πάλι τέτοιες καταστάσεις στην περιοχή μας;

“Ξεκινάω από τα φωτοβολταϊκά. Ένα έργο-μεγαθήριο 2.500 στρεμμάτων στην Κρανιά. Μία απίστευτη έκταση αν το αντιληφθεί κάποιος που ξεκινούσε από την Τύργια έως το χωριό της Κρανιάς. Πέσαμε με τις υπηρεσίες μας επάνω, ώστε να μπορέσουμε να το αποτρέψουμε, όπως και έγινε με την απόρριψη των περιβαλλοντικών στην Αποκεντρωμένη. Το πετύχαμε όχι μόνο ως Δήμος, αλλά και η νομική υπηρεσία και ο νομικός που του αναθέσαμε την υπόθεση, αλλά και οι κάτοικοι που έδωσαν το στίγμα και ήταν πολύ σημαντική η αντίδρασή τους σε αυτό το επίπεδο.

Αναφορικά με τις ανεμογεννήτριες υπάρχουν δύο μεγάλα έργα που έχουν αδειοδοτηθεί στην αρχική τους μορφή από τη ΡΑΕ. Είναι η δεύτερη φορά που επανέρχεται η εταιρεία. Είχε αποτραπεί πριν δύο χρόνια και τώρα έρχεται με άλλη πρόταση. Έχουμε πάρει ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου ότι διαφωνούμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αποτρέψουμε. Είναι φαραωνικό έργο. Δεν έχει υπάρξει καμία διαβούλευση ή συνεννόηση ανάμεσα στην εταιρεία ή την τοπική αυτοδιοίκηση ούτε με την τοπική κοινωνία. Κανείς δεν ξέρει ποια είναι αυτή η εταιρεία που θέλει να εγκατασταθεί. Δε νομίζω να το πετύχει. Υπάρχει μία σύμπνοια ανάμεσα στους 4 Δήμους που αφορά το έργο, την Περιφέρεια Ηπείρου και τις υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου και νομίζω ότι δε θα έχει την κατάληξη που θέλει η εταιρεία και θα αποτραπεί.

Υπάρχει η θέση μας αποτυπωμένη και στις αποφάσεις στα δημοτικά συμβούλια και στο περιφερειακό συμβούλιο για το πως πρέπει να γίνουν αυτά τα έργα, για να βοηθήσουν και την εθνική οικονομία και το ισοζύγιο το οποίο πρέπει να είναι ισοσκελισμένο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και για να υπάρχουν τα ανταποδοτικά για τον κόσμο, για την περιοχή μας”.

kalantzis 1.00 00 33 20.Still002

-Έχετε χρόνια στην αυτοδιοίκηση. Το σλόγκαν σας είναι ο Δήμος δε θα γυρίσει πίσω. Ποιό το όραμά σας για τη νέα πενταετία;

“Εμείς δε θα συστηθούμε τώρα σα διοίκηση. Ούτε εγώ σα Δήμαρχος ούτε οι συνεργάτες μου. Το στίγμα, η πολιτική μας και το όραμα για δουλειά που έχουμε είναι εμφανή σε όλους. Στη δεύτερη θητεία μας υπήρξαν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες που δεν μας επέτρεψαν να αναπτύξουμε το πλέγμα δράσεων που είχαμε σχεδιάσει και είχαμε προγραμματίσει. Υπάρχουν προτάσεις που αναμένουν την έγκρισή τους, υπάρχουν μελέτες που προχωρούν, υπάρχουν έργα που ξεκινούν τελευταία στιγμή και δυστυχώς βλέπω κάποιους να διαμαρτύρονται. Αυτό που έχουμε μάθει εμείς όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι να κάνουμε έναν αγώνα με το χρόνο. Όταν ένα έργο είναι να γίνει, καλύτερα να ξεκινήσει ένα μήνα πιο πριν, ώστε να μπορούμε να πάμε στο επόμενο στάδιο.

Όλα αυτά είναι αποτυπωμένα στη μνήμη του κόσμου και βιώνει την καθημερινότητα. Ασφαλώς υπήρξαν και κάποιες παραλείψεις.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουν όσοι την Κυριακή θα πάνε στην κάλπη είναι ότι το όραμα μας για το Δήμο δεν διακόπηκε, αλλά αναχαιτίστηκε μόνο λόγω εξωγενών παραγόντων. Υπάρχει σοβαρότητα και υπευθυνότητα από το Δήμο. Υπάρχει η συντεταγμένη στόχευση, ώστε αυτά που έχουμε δρομολογήσει και τα καινούρια που έχουμε παρουσιάσει να τα υλοποιήσουμε.

Με καλύτερες συνθήκες στο αύριο και με περισσότερη όρεξη για δουλειά.

Με γνώση και εμπειρία.

Και τελικό αποτέλεσμα να επιστρέψουν όλα αυτά πίσω στον κόσμο ανταποδοτικά.

Να δει ο πολίτης έναν Δήμο που έχει σοβαρότητα, έναν Δήμο που δεν κάνει διακρίσεις, έναν Δήμο που εξυπηρετεί τους επαγγελματίες, τους πολίτες και ειδικά τους αδύναμους”.

Πολυμέσα

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

29 Απριλίου 2024
Μία υπόθεση αγωγής που μπορεί να οδηγήσει το Δήμο Πρέβεζας σε ιδιαίτερα δυσάρεστες καταστάσεις συζητείται στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής του Δήμου Πρέβεζας την Τρίτη. Όπως αναφέρεται και
29 Απριλίου 2024
Στη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής Πρέβεζας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη θα συζητηθεί το αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα” για ...
28 Απριλίου 2024
Συνελήφθη σήμερα πρώτες πρωινές ώρες από το Αστυνομικό Τμήμα Πρέβεζας αλλοδαπός, προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος διασκέδασης στην Πρέβεζα, ...
28 Απριλίου 2024
Κυβέρνηση Κεφάλαιο και Ε.Ε μας γυρίζουν ενάμιση αιώνα πίσω Από τα «τρία οκτώ»… στο «6, 13, 72»: Δουλειά επί 6 μέρες, 13 ώρες ...
28 Απριλίου 2024
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Πρέβεζας καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, στην24ωρη Γενική ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...