Ο σύμβουλος της Ανυπότακτης Κίνησης για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας Μάριος Κατσιώτης αιτήθηκε να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση ως θέμα ημερήσιας διάταξης, με τον Δήμαρχο Πρέβεζας (σ.σ. είναι και Πρόεδρος στο Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου) να αρνείται να έρθει το θέμα προς συζήτηση με διάφορες προφάσεις, στις οποίες και θα αναφερθούμε παρακάτω.
Εξελίχθηκε η παρακάτω συζήτηση κατά τη συνεδρίαση:
Μάριος Κατσιώτης: “Αιτούμαι να συζητηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο όποτε αυτό γίνει ως ημερήσιας διάταξης θέμα η αγωγή της Μαρίνας Πρέβεζας κατά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου με την οποία ζητά 9.000.000 ευρώ ή 14ετή επέκταση της σύμβασης παραχώρησης.
Ζητώ να παραβρεθεί στη συνεδρίαση η νομική υπηρεσία του Δήμου και να εξηγήσει γιατί αποκλείστηκε από τη διαδικασία χωρίς καν να ερωτηθεί, ενώ έγινε ανάθεση σε γραφείο των Αθηνών.
Έχουν δοθεί στο Δήμο οι οικονομοτεχνικές μελέτες που απαιτούνται για την περίπτωση;
Να ερωτηθεί η οικονομική υπηρεσία του Δήμου ή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για το συγκεκριμένο θέμα”.
Νίκος Γεωργάκος: “Γιατί να περάσει από οικονομική υπηρεσία; Έχουμε ορίσει στο Δ.Σ. του ΔΛΤ με απόφαση, για να αντικρούσουμε ή μη και να στοιχειοθετήσουμε ή μη σε σχέση με το αίτημα της Μαρίνας για το χρόνο ή τα χρήματα που έχει χάσει όλο το προηγούμενο διάστημα. Η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Έχουμε ορίσει με αποφάσεις έναν ορκωτό λογιστή για να κάνει αποτίμηση των οικονομικών μεγεθών, καθώς επίσης και έναν εξαιρετικό καθηγητή πανεπιστημίου και νομικό, ο οποίος θα κάνει την πραγματογνωμοσύνη που θα συζητηθεί μέσα στο Λιμενικό Ταμείο”.
Κατσιώτης: “Μάλλον έχει χαλάσει το μικρόφωνό μου. Δε ρωτάω αυτό...”.
Γεωργάκος: “Αν δεν έχει έρθει η πραγματογνωμοσύνη για την αποτίμηση των οικονομικών μεγεθών και η πραγματογνωμοσύνη του νομικού, πως να την εξετάσουμε; Αρμόδιο δεν είναι το δημοτικό συμβούλιο, αλλά το Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας”.
Θανάσης Ανωγιάτης (Στροφή στο Μέλλον): “Με τα χρήματα που έχει χάσει ο Δήμος μέσω των ποσοστών τι γίνεται; Με την απώλεια του 5% της αρχικής σύνθεσης που είχε η Μαρίνα; Είναι σοβαρά ζητήματα αυτά”.
Γεωργάκος: “Το μετοχικό κεφάλαιο των 60.000 ευρώ σε σχέση με τα 3.000.000 ευρώ που έχει τώρα η Μαρίνα στην πάροδο του χρόνου μειώθηκε το 5% και έγινε σχεδόν 0,9%. Ως Ταμείο έχουμε πάρει τις αποφάσεις”.
Γ. Νίτσας (Ανάπτυξη Τώρα): “Με βάση όσα άκουσα. Η νομική υπηρεσία του Δήμου είναι σε συνεννόηση ή τους παρακάμψαμε εντελώς; Νομίζω ότι ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας ήταν Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και ξέρει πρόσωπα και πράγματα. Έγινε εγγράφως συνεννόηση με τη νομική υπηρεσία;”.
Γεωργάκος: “Το ΝΠΔΔ που λέγεται Λιμενικό Ταμείο μπορεί να ορίσει οποιονδήποτε δικηγόρο και δεν έχει την ίδια διαχείριση με το Δήμο. Ορίσαμε τον καθηγητή χωρίς να περάσει το θέμα από τη νομική υπηρεσία του Δήμου. Δεν είναι υποχρεωτικό για τη ΔΕΥΑΠ και το ΔΛΤ. Χρησιμοποιούμε όποιον θέλουμε δικηγόρο”.
Αναπάντητα ερωτήματα
Μπορεί η συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας να ήταν σύντομη, ωστόσο η στάση του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου, πρόλαβε και γέννησε πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση, τα οποία προκαλούν ένα “θολό τοπίο σιωπής” χωρίς κανείς να καταλαβαίνει το γιατί.
Πρώτ’ από όλα: Ο κ. Γεωργάκος παρέλειψε να πει στη συνεδρίαση και να ενημερώσει το σώμα, το οποίο είναι το ανώτατο πολιτικό όργανο στο Δήμο Πρέβεζας ότι ο ίδιος (σ.σ. και κανένας άλλος) στη συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στις 19 Μαΐου 2023 είχε αναφέρει στα μέλη του Δ.Σ. ότι έχουν γίνει συζητήσεις των δύο πλευρών (ΔΛΤ και Μαρίνας) για συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς. Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε και το πρακτικό της συνεδρίασης:
Για ποιο λόγο λοιπόν απέφυγε να αναφέρει και στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας ότι έχουν γίνει συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για συμβιβαστική λύση;
Δεύτερον: Κατά κανόνα και στη συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ο κ. Γεωργάκος στρέφεται στη νομική υπηρεσία του Δήμου για να αναλάβουν τις υποθέσεις. Αυτό γίνεται αφ’ ενός λόγω εμπειρίας πάνω στα θέματα του ΔΛΤ Πρέβεζας και αφ’ ετέρου για να μπορεί το ΝΠΔΔ να εξοικονομεί χρήματα. Η απλή λογική υπαγορεύει ότι ο κ. Γεωργάκος όπως κάνει με τη συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων θα μπορούσε να απευθυνθεί εγγράφως στη νομική υπηρεσία και εφόσον εκείνη έλεγε ότι αδυνατεί να προχωρήσει, λόγω φυσικά και της αποδεδειγμένης πολυπλοκότητας της υπόθεσης, τότε να προχωρήσει σε ανάθεση σε γραφείο των Αθηνών. Σε τέτοια περίπτωση θα ήταν πολιτικά καλυμμένος στο 100%. Για ποιο λόγο να επιλέξει να “ακυρώσει” παντελώς τη νομική υπηρεσία του Δήμου και να αφήνει τον εαυτό του πολιτικά εκτεθειμένο; Δεν έχει λογική...
Τρίτον: Το ΝΠΔΔ του ΔΛΤ Πρέβεζας είναι φυσικά αυτοτελές όργανο, ωστόσο είναι σάρκα από τη σάρκα του Δήμου Πρέβεζας, γι’ αυτό και στο όνομά του υπάρχει η λέξη “Δημοτικό”. Γι’ αυτό και τα μέλη του ορίζονται από το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας. Γι’ αυτό και το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας εγκρίνει τα οικονομικά στοιχεία. Δεν είναι “άλλο πράγμα” όπως τεχνηέντως ήθελε να περάσει ο κ. Γεωργάκος, αλλά και παλαιότερες δημοτικές αρχές στο πρόσφατο παρελθόν.
Τέταρτον: Μία απλή πολιτική στρατηγική που ακολουθούν δεκάδες Δήμαρχοι πανελλαδικά που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις, είναι να χρησιμοποιήσουν αποφάσεις που λαμβάνονται στο δημοτικό συμβούλιο για να ισχυροποιήσουν διαπραγματεύσεις, αντιδικίες ή συγκρούσεις που έχουν με ιδιώτες για τα συμφέροντα του Δήμου. Και στην προκειμένη περίπτωση το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο είχε δώσει όλες του τις δυνάμεις για να προασπίσει τα συμφέροντα του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας. Αν έκανε λάθη ή όχι αυτό θα το δείξει η ιστορία και η εξέλιξη της υπόθεσης. Αλλά δεν μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει πως στρατηγική του δεν ήταν να προασπίσει τα συμφέροντα του Δήμου. Και το “πολιτικό βάρος” που κουβαλάει ο κ. Γεωργάκος ως συνεχιστής της διοίκησης του οργανισμού είναι να μην ακυρώσει και τις προηγούμενες διοικήσεις.
Όλα τα παραπάνω κάνουν σχεδόν ακατανόητη τη διάθεσή του να μη φέρει το θέμα -έστω για συζήτηση- στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας. Εκτός κι αν αλλάξει γνώμη και γίνει μία ουσιαστική συζήτηση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.