Σάββατο, 01 Ιουνίου 2024 13:10

Κ. Καρπόζηλος: “Η Νέα Αριστερά δεν είναι η συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ” - Ελ.-Ολ. Χρηστίδη: “Δίνουμε ξεκάθαρες μάχες με τη Δεξιά και την Ακροδεξιά” (vid)

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την Παρασκευή στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας, οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές της Νέας Αριστεράς Κωστής Καρπόζηλος και Έλενα-Όλγα Χρηστίδη.

M79A3318

Τους δύο υποψηφίους παρουσίασε το μέλος της τοπικής οργάνωσης του κόμματος Δημήτρης Κωνής, λέγοντας: “Η Νέα Αριστερά από τα ιδρυτικά της κείμενα ήταν ξεκάθαρη. Ήρθε για να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της πολιτικής ζωής του τόπου. Αποτελεί ένα νέο κόμμα, το οποίο θέλει να λειτουργήσει ως σημείο συνάντησης ανθρώπων με διαφορετικές διαδρομές, αλλά και εμπειρίες για τις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας. Μία από τις πρώτες μάχες που μας έλαχε, παραφράζοντας τον Ελεφάντη, είναι η μάχη των Ευρωεκλογών. Στις 9 Ιουνίου με το ψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς, αποδοκιμάζοντας την Κυβέρνηση ανοίγουμε ένα νέο δρόμο για την κοινωνία, ανοίγουμε ένα νέο δρόμο για μια άλλη Ευρώπη, δίνουμε φωνή στο δίκιο των πολλών”.

M79A3322

Ο κ. Καρπόζηλος με τη σειρά του ανέφερε: "Η Νέα Αριστερά βρίσκεται σε όλη τη χώρα και δίνει μία μάχη που αφορά το μέλλον της Αριστεράς, το μέλλον της χώρας και το μέλλον της Ευρώπης. Σε κάθε πόλη που βρισκόμαστε βλέπουμε την ίδια εικόνα. Μια κοινωνία μπλοκαρισμένη, μια κοινωνία που βλέπει μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στις υπαρκτές δυνατότητες της εποχής μας να ζήσουμε καλύτερα και την πραγματικότητα των πολιτικών της ΝΔ που μας καταδικάζουν σε στέρηση και παρακμή. Το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας ειδικά στην περιφέρεια είναι και αναποτελεσματικό και άδικο. Η χώρα μας θυμίζει την περίοδο πριν τη μεγάλη κρίση. Το μοντέλο ανάπτυξης στηρίζεται στον υπερτουρισμό, τις υπηρεσίες, σε κάποια μεγάλα κατασκευαστικά έργα, στη διαχείριση μαύρου χρήματος. Αυτός ο πλούτος δε φτάνει στους παραγωγούς του. Δε φτάνει στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. Και όχι μόνο αυτό. Την ίδια στιγμή είναι ένα μοντέλο ανάπτυξης που δεν είναι ανθεκτικό στο χρόνο, οδηγεί την περιφέρεια στο μαρασμό και οδηγεί στη συρρίκνωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Η Νέα Αριστερά καλεί τους πολίτες να πουν και στην κάλπη, αυτό το οποίο συζητούν στις παρέες τους, τις οικογένειές τους, αυτό το οποίο γράφουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ότι θέλουν περισσότερα!

Θέλουν να δουλεύουν και να μπορούν να αποταμιεύουν.

Θέλουν να μπορούν να πηγαίνουν στο Νοσοκομείο και να μη φοβούνται.

Θέλουν να ζουν σε μία ειρηνική Ευρώπη και όχι σε μία Ευρώπη που ετοιμάζεται για πόλεμο.

Θέλουν τελικά μία ζωή που να αντιστοιχεί και να αναλογεί στις δυνατότητες της εποχής μας.

Μόνο η Αριστερά μπορεί απέναντι σε ένα πολιτικό σκηνικό που από τη μία καθορίζεται από την ηγεμονία της Δεξιάς και του Κυριάκου Μητσοτάκη και από την άλλη από την αναποτελεσματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ και του Κασσελάκη. Μόνο η Αριστερά μπορεί να δώσει πειστική απάντηση και να ανοίξει το δρόμο για μία διαφορετική ζωή και διακυβέρνηση της χώρας.

Καλούμε τους πολίτες, τους ανθρώπους που ασφυκτιούν σε αυτή την πραγματικότητα, τους ανθρώπους που νιώθουν ότι η σημερινή αντιπολίτευση δεν κάνει τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνει να κάνουν το αποφασιστικό βήμα και στις 9 Ιουνίου να στηρίξουν το νέο σύγχρονο πολιτικό κόμμα της Αριστεράς. Τη Νέα Αριστερά”, ενώ σε ερώτηση που του έγινε από δημοσιογράφο σχετικά με το αν η Νέα Αριστερά αποτελεί συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε μεταξύ άλλων: “Η Νέα Αριστερά είναι το σύγχρονο πολιτικό σπίτι των αριστερών-προοδευτικών ανθρώπων. Δεν είναι η συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι η πολιτική πρόταση της νοσταλγίας του ΣΥΡΙΖΑ”.

 

 

 

Και να μην υπήρχε αυτή η αξιωματική αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε να την είχε εφεύρει”

 

 M79A3333

Η υποψήφια Ευρωβουλεύτρια Έλενα-Όλγα Χριστίδη ανέλυσε από τη δική της σκοπιά την πολιτική φυσιογνωμία της Νέας Αριστεράς: Διαφορετικά κλιμάκια, υποψήφιοι και υποψήφιες της Νέας Αριστεράς μαζί με τα ενεργά μας μέλη, πραγματοποιούμε περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Αυτό που συναντούμε συχνότερα είναι το αίσθημα ματαίωσης των πολιτών. Αυτό το συναίσθημα με τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Είναι ένα συναίσθημα που έχει εμπεδωθεί πολύ καλά λόγω της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια.

Μία αίσθηση του ό,τι κι αν κάνουμε, όσο δίκιο κι αν έχουμε σε αυτά που διεκδικούμε δεν μπορούμε να τα κερδίσουμε.

Ο βασικός αγώνας που κάνουμε με τη Νέα Αριστερά είναι να ανατρέψουμε ακριβώς αυτή την αίσθηση. Να ανατρέψουμε την αίσθηση ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά και να πούμε ότι σε όλη την ιστορία της Ελλάδας στη μεταπολίτευση, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, μπορούσαν και ήρθαν μαζί με τις δυσκολίες και τα λάθη, πολιτικές, πρωτοβουλίες που άλλαξαν τα πράγματα.

Εκεί που τα εμπόδια έμοιαζαν ανυπέρβλητα μπορούσαν κάποιοι άνθρωποι συλλογικά να οργανώσουν τον αγώνα τους, να οργανώσουν την αντίδρασή τους και να κάνουν τα πράγματα να πάρουν έναν διαφορετικό δρόμο.

M79A3326

Αυτό προσπαθούμε με την Νέα Αριστερά και στον κόσμο που μας ρωτάει γιατί να μας ψηφίσει απαντάμε με 3-4 κωδικοποιημένα πράγματα:

 1. Για να διεκδικήσουμε αυτά που πρέπει να είναι αυτονόητα, αλλά δεν ήταν ποτέ δεδομένα, να διεκδικήσουμε το δίκιο μας, Τα εργασιακά δικαιώματα. Την κατάσταση της ειρήνης απέναντι σε ένα εμπόλεμο κλίμα που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ΕΣΥ και πως αυτό θα ενισχυθεί μέσα από ευρωπαϊκές πολιτικές. Η πρόσβαση στη στέγη και το να έχουμε ένα σπίτι, που θα μπορούμε να το πληρώνουμε και να μην ξεμένουμε από χρήματα στο τέλος του μήνα. Και ένα σωρό από άλλα ζητήματα που μόνο η αριστερή πολιτική μπορεί να τα κατακτήσει. Να πειστούμε λοιπόν και να δώσουμε και το μήνυμα ότι αυτά μπορούμε να τα διεκδικήσουμε. Γιατί είναι αυτονόητα, αλλά δεν είναι δεδομένα.

 2. Για να δώσουμε μία ξεκάθαρη φωνή στην Αριστερά. Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μία διάβρωση στο κομμάτι της Αριστεράς. Το βλέπουμε και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και σε διάφορες άλλες μικροδυνάμεις της Αριστεράς που φαίνεται ότι δε μπορούν να ακολουθήσουν τις ανάγκες της εποχής.

  Απέναντι σε αυτό λέμε ότι η Νέα Αριστερά με μία συλλογική προσπάθεια που αποτελείται και από νέους ανθρώπους, αλλά και από παλαιότερα έμπειρα στελέχη, δίνει τη μάχη για την πραγματική ιδεολογική αντιπαράθεση με τη Δεξιά. Τις δεξιές πολιτικές δεν τις κερδίζουμε μόνο με ένα άθροισμα ποσοστών, δεν τις κερδίζουμε μόνο αντιδραστικά, λέγοντας τι δεν είναι σωστό. Τις κερδίζουμε και δημιουργικά λέγοντας τι είναι σωστό, τι μπορεί να γίνει διαφορετικά και με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει. Κι αυτό η Νέα Αριστερά μπορεί να το κάνει.

 3. Η αντίδραση σε αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια με την Κυβέρνηση της ΝΔ. Με αυτή την έννοια, με ισχυρή Νέα Αριστερά μπορούμε να δώσουμε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η ΝΔ περιμένει την επιβεβαίωση της δικής της ηγεμονίας και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να την αντιπολιτευθεί ουσιαστικά. Γι' αυτό και λέμε ότι και να μην υπήρχε αυτή η αξιωματική αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε να την είχε εφεύρει.

  Έχουμε συγκεκριμένες πολιτικές και ιδεολογικές μάχες που δίνουμε απέναντι στη Δεξιά και την Ακροδεξιά, με τις καθαρές ιδεολογικές και πολιτικές μας θέσεις.

 4. Μη ξεχνάμε ότι είναι Ευρωεκλογές. Το μήνυμα που θα δώσουμε για το τι είδους Ευρώπη θέλουμε είναι σημαντικό. Ζητήματα όπως η κλιματική κρίση, η αντιμετώπιση των καταστροφών και της φτώχειας, τι μηνύματα θα δώσουμε όταν συντελείται ένας πόλεμος στην Ευρώπη και από την άλλη η ΕΕ κρατά μία ντροπιαστική στάση απέναντι σε μία γενοκτονία που συμβαίνει στην Παλαιστίνη. Όλα αυτά τα ζητήματα και το πως συνδέονται με την καθημερινή μας ζωή και τα καθημερινά μας προβλήματα, ξεκινούν από την Ευρώπη.

  Για να δώσουμε ένα μήνυμα ότι κάτι αλλάζει, συσπειρωνόμαστε, δηλώνουμε ότι έχουμε απαντήσεις, προτάσεις και δύναμη για την επόμενη μέρα”.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους (δείτε αναλυτικά ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου στο βίντεο που ακολουθεί).

 

 

 

 

Πολυμέσα

 1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

22 Ιουλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας ενημερώνει ότι  οι πισίνες του Δημοτικού Κολυμβητηρίου του Δήμου Πρέβεζας δεν θα λειτουργήσουν σήμερα στις 22/7/2024 και 23/7/2024 λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Αν οι
22 Ιουλίου 2024
«Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο…Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!» είναι το σύνθημα του 50ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή που θα πραγματοποιηθεί ...
22 Ιουλίου 2024
Στην ενημερωτική συνάντηση με αντικείμενο την εφαρμογή του Προγράμματος «Απόλλων» από την Υφυπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, ...
20 Ιουλίου 2024
Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου για πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στη Φιλιππιάδα, στο ύψος της ...
19 Ιουλίου 2024
Σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αύριο 20 Ιουλίου ...

Αθλητισμός

22 Ιουλίου 2024
Με τους τελικούς αγώνες σε όλες τις κατηγορίες ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής το 13ο Τουρνουά Μπάσκετ 3on3 Πρέβεζας που διεξήχθη στα γήπεδα “Στάθης Παρούσης” του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Πρέβεζας.
21 Ιουλίου 2024
Δύο μεγάλες μορφές του ελληνικού μπάσκετ τίμησαν τη δεύτερη ημέρα του 13ου Τουρνουά Μπάσκετ 3on3 Πρέβεζας, δίνοντας ξεχωριστό χρώμα στα παιχνίδια που ...
20 Ιουλίου 2024
Το τζάμπολ του 13ου Τουρνουά Μπάσκετ 3on3 Πρέβεζας δόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στα γήπεδα «Στάθης Παρούσης» του δημοτικού κολυμβητηρίου ...
19 Ιουλίου 2024
Με 108 ομάδες και περισσότερους από 400 αθλητές ξεκινάει σήμερα το απόγευμα το 13ο Τουρνουά Μπάσκετ 3on3 Πρέβεζας, το οποίο θα διεξαχθεί στα ...
16 Ιουλίου 2024
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στα γήπεδα της Κυανής Ακτής οι αγώνες του Περιφερειακού πρωτάθληματος παίδων/κορασίδων & εφήβων/νεανίδων ...

Πολιτισμός

22 Ιουλίου 2024
Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας επιμένει θερινά και παρουσιάζει στον δροσερό αύλειο χώρο του Ναυτικού Μουσείου, δίπλα στο νερό σε δύο ξεχωριστές προβολές δύο ιδιαίτερες ταινίες που έχουν συζητηθεί
20 Ιουλίου 2024
«Η Μάσα και ο Αρκούδος, μια μεγάλη γιορτή» Σκηνοθεσία Ταμίλλα Κουλίεβα   Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Με τα αυθεντικά κοστούμια του ...
19 Ιουλίου 2024
Η Primitive Music ανακοινώνει την εμφάνιση των The Black Heart Procession (San Diego, California - USA), στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος» ...
16 Ιουλίου 2024
Στις 2 & 3 Αυγούστου για 17η χρονιά, το Rapido Molino Music Fest με 2 βραδιές γεμάτες μουσική, έρχεται να ταράξει για άλλη μια φορά τα νερά! ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...