Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 00:27

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019: Η εξουσία είναι αυτοσκοπός; (του Ευάγγελου Μπακόλα)

Γράφει ο Ευάγγελος Μπακόλας, παιδίατρος

Το θέμα Τοπική Αυτοδιοίκηση αφορά όλους τους συμπολίτες μας, αλλά κυρίως εκείνους που βρίσκονται έξω από τα γεγονότα, που πάντα είναι οι περισσότεροι. Γενικά στην Ελλάδα δεν έχει καλό όνομα η διαχείριση της Τοπικής Εξουσίας. Αν γινόταν ένα γκάλοπ, με το ερώτημα «ποιους επιτυχημένους Δημάρχους στην Ελλάδα ξέρετε;», όλοι θα απαντούσαν «των Τρικάλων και του Άργους, οι άλλοι είναι απλά μετριότητες». Η Πρέβεζα δεν εξαιρείται. Γνωρίζουμε πολύ καλά οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» τι ακριβώς συμβαίνει και στην Πρέβεζα τον τελευταίο καιρό και τι προσπαθούν κάποιοι να πετύχουν. Το ευρύ κοινό όμως αγνοεί τα γεγονότα!

Είναι θεμιτό το δικαίωμα του καθενός να αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά, είτε είναι νέος και άπειρος, είτε παλαιός και φθαρμένος, όπως είναι και δημοκρατική η υποχρέωσή του – δικαίωμά του να συμμετέχει στα κοινά!! Δυστυχώς η ιστορία διδάσκει ότι η υφαρπαγή της εξουσίας συχνά γίνεται για ιδιοτέλεια. Η ενασχόληση με τον κάθε Δήμο συχνά οδηγεί σε ένα προσοδοφόρο επάγγελμα! Η νομοθεσία και ο ηθικός κώδικας ορίζουν ότι η συμμετοχή στα κοινά οφείλει να εκπορεύεται από την θέληση για κοινωνική προσφορά στον τόπο και σίγουρα όχι με δοκιμασμένες και αποτυχημένες συνταγές!

Δυστυχώς, η επαγγελματική ιδιότητα των πολιτών ΔΕΝ δίνει ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες στους ενδιαφερόμενους, όταν έχουν την φιλοδοξία και θέλουν πραγματικά να προσφέρουν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Για παράδειγμα στην ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΛΦΑ, ένας δημόσιος υπάλληλος ή ένας συνταξιούχος αργόσχολος, εύκολα αφήνει την θέση του για ένα δημοτικό αξίωμα, γιατί δεν έχει να χάσει τίποτα. Θα επανέλθει και μάλιστα δριμύτερος!

Αντίθετα, στην ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΗΤΑ, ένας μάχιμος ελεύθερος επαγγελματίας ή ένας αυτοαπασχολούμενος επιστήμονας ή και ένας ιδιωτικός υπάλληλος, όλοι αυτοί έχουν σοβαρό πρόβλημα, που αποτελεί αντικίνητρο ενασχόλησης με τα κοινά. Λόγω του ασυμβίβαστου πρέπει να ΔΙΑΚΟΨΟΥΝ τη μάχιμη εργασία τους, με ότι αυτό συνεπάγεται, και όταν επιστρέψουν θα βρουν πίσω τους «καμένη γη». Ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Αυτή είναι η απάντηση στο λαϊκό ερώτημα «γιατί οι προκομένοι και πετυχημένοι πολίτες δεν ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση;». Απλά γιατί ΘΑ ΚΑΟΥΝ!

Έτσι, πέραν της κλασικής ενασχόλησης με την Τοπική Αυτοδικοίκηση πολιτών της ΟΜΑΔΑΣ ΑΛΦΑ, αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα η ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση κάποιων πολιτών της ΟΜΑΔΑΣ ΒΗΤΑ. Συνήθως πίσω από αυτή την ενασχόληση όλων με τα κοινά, που μοιάζει με «θυσία», κρύβονται τα εξής κίνητρα1:

(α) Προσδοκία οικονομικών οφελών άμεσων ή έμμεσων, νόμιμων ή παρανόμων.

(β) Εξουσιοφρένεια2 (ή καρεκλολαγνεία).

(γ) Προσδοκία αφροδισιακών υπηρεσιών (φαιδρό αλλά υπαρκτό)3

(δ) Ανιδιοτελής αγάπη για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Με βάση τα ανωτέρω, ένας υποψήφιος της ΟΜΑΔΑΣ ΒΗΤΑ, εφόσον θέλει να θυσιάσει το επαγγελματικό του μέλλον στο όνομα της κοινωνικής προσφοράς, χρειάζεται πέραν αυτού μια ευρεία αποδοχή, ενεργοποίηση και συσπείρωση πολιτών και υγιών δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας στο πρόσωπό του. Έτσι θα πεισθεί ότι αξίζει να κάνει την «θυσία» εγκατάλειψης του κύριου επαγγέλματός του. Και τότε σίγουρα μπορεί να αφοσιωθεί στην προσφορά στον τόπο του, εφόσον και το θέλει πολύ, του αρέσει και το μπορεί! Αλλιώς, θα απογοητευθεί και θα αποσυρθεί.

Η περιοχή μας (Δήμος Πρέβεζας) έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Αυτές είναι: Ιστορικές ιδιαιτερότητες, (εμφύλιος), ιδιαιτερότητες πολυφυλετικού μωσαϊκού (Πρεβεζάνοι, Λευκαδίτες, Συρρακιώτες, Σουλιώτες, Παρασουλιώτες, προερχόμενοι από άλλους νομούς κλπ), περίεργες συμπεριφορές προσώπων, περίεργοι μηχανισμοί εξουσίας, περίεργες κομματικές συμπεριφορές και αντιπαλότητες, αγκυλώσεις κομμάτων, κλπ. Όλα αυτά δεν αφήνουν εύκολα να υπάρξουν καθαρές και διάφανες διαδικασίες.

Ας έρθουμε στο σήμερα. Οι μυστικές συναντήσεις κάποιων, θεσμικών και μη, παραγόντων με φυσικά πρόσωπα ή διάφορους φορείς δίνουν και παίρνουν, μήπως και βρεθεί ο σωτήρας αλλά που θα είναι και του χεριού τους! Ανταλλάσσονται υποσχέσεις και δεσμεύσεις. Άλλοτε έχουμε απαιτήσεις δεσμεύσεων από υποψήφιους, που απορρίπτονται και η υποψηφιότητα οπισθοχωρεί! Ακούστηκαν και απαιτήσεις δεσμεύσεων οικονομικής φύσεως αλλά και συγκροτήσεως ψηφοδελτίων. Κακώς φυσικά. Είδαμε και βαρύγδουπες αποσύρσεις εκ του στίβου!!! Είδαμε και άτακτες αποχωρήσεις!!! Επίσης τελευταίως βλέπουμε υποψήφιοι να επιλέγουν μεθοδευμένες κομματικές επαφές κεντρικά ώστε να επανακάμψουν ομαλά στο στίβο από όπου πρόσφατα είχαν αποδράσει.

Η τοπική κοινωνία και οι πολίτες, έκπληκτοι, όλα αυτά σίγουρα τα βλέπουν και τα παρακολουθούν περιμένοντας, και παραμένοντας κουμπωμένοι και αδρανείς! Σου λέει θα ψηφίσω τον κομματικό μου υποψήφιο, ή αυτόν που είμαι υποχρεωμένος, ή έστω τον λιγότερο άχρηστο.

Πάμε καλά όμως έτσι; Η Πρέβεζα ΔΕΝ έχει πια την πολυτέλεια να περιμένει. Είναι ο φτωχότερος Δήμος της Ελλάδας μετά τα Γρεβενά. Η νεολαία μας ξενιτεύεται συνεχώς λόγω της ανεργίας. Θα βγει έτσι η Πρέβεζα από το τέλμα; ΟΧΙ φυσικά! Τι πρέπει να γίνει;

Εδώ και τώρα πρέπει να προκύψει μια φρέσκια και δυνατή ομάδα άφθαρτων ανθρώπων, με αναγνωρισμένη ικανότητα, ευρεία αποδοχή, και δεδομένη την αγάπη για την πόλη, η οποία ΔΕΝ πρέπει να δεχθεί ΚΑΘΟΛΟΥ έξωθεν παρεμβάσεις. ΔΕΝ χρειάζεται κανένα κομματικό χρίσμα. Αρκεί να πείσει ότι ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ! Μόνο μια τέτοια ομάδα θα μπορούσε σίγουρα να βγάλει το Δήμο από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.

Οι προσπάθειες της σημερινής Δημοτικής Αρχής για την λειτουργία και αναπτυξιακή πορεία του Δήμου μας κρίνονται ποικιλοτρόπως, από ανεπαρκείς έως πολύ καλές. Εν πάσει περιπτώσει είναι καλοδεχούμενες και οφείλουν να συνεχιστούν μέχρι την λήξη της θητείας της.

Το τελευταίο τρίμηνο παρακολουθούμε όλοι στην Πρέβεζα ότι, ενώ ουσιαστικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της περιοχής δεν έχει διαφανεί, ούτε η μεγάλη αγάπη γι'αυτή την πόλη έχει εκδηλωθεί αλλά και κανένα όραμα για τον Δήμο δεν έχει υπάρξει, κάποιοι απλά κινούνται, αποσκοπώντας στο να πάρουν μόνο κάποιο κομμάτι της εξουσίας στο Δήμο ( προσδοκώντας να εκλεγούν μάλλον οι ίδιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι). Έτσι την επόμενη ημέρα ελπίζουν ότι θα μπορούν να συγκλίνουν, να συνεργαστούν και να το διαπραγματευτούν, όταν τους δίνει ο Κλεισθένης 1 αυτή τη δυνατότητα! Κάνει εντύπωση βέβαια το γεγονός ότι όλοι δηλώνουν «ανεξάρτητοι» και ότι τους "καλεί η κοινωνία" να ενεργοποιηθούν για να «σώσουν» τον Δήμο.

Τονίζουν όμως βροντερά ότι ανήκουν και σε κάποιο κόμμα από όπου απαιτούν, ποτέ δημοσίως βέβαια, την συγκεκριμένη κομματική στήριξη, χρησιμοποιώντας και παρασκηνιακές διαδρομές ενίοτε και μεταξύ κομμάτων! Τα κόμματα από την πλευρά τους, το μόνο που δείχνουν να τους ενδιαφέρει είναι η καταγραφή των δυνάμεών τους και το πώς θα χρωματιστεί ο Δήμος στις οθόνες των τηλεοράσεων στις Εκλογές. Σε μερικές περιπτώσεις τοποθετούν και κάποιους «φυτευτούς» στα όργανά τους ώστε να επηρεάσουν αποφάσεις, ενώ σε άλλες παρεμβαίνουν ΒΑΝΑΥΣΑ στην επιλογή των υποψηφίων συμβούλων, σε ανεξάρτητα και υπερκομματικά ψηφοδέλτια, με αντάλλαγμα την ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ στήριξη. Και όποιος αντέξει.

 

Πάμε τώρα σε προσωπικό επίπεδο. Τολμώ να πω ότι, δεν έχω καμία σχέση με τέτοιου είδους προεκλογικές υποχθόνιες διαδικασίες. Για μένα δεν είναι καθόλου υγιείς ζυμώσεις αυτές! Θα ήταν τέτοιες μόνο αν πάνω απ'όλα κυριαρχούσε η αγάπη και το όραμα για την πόλη που επιλέξαμε να ζήσουμε όλοι εμείς μαζί και όχι οι όποιες κομματικές και προσωπικές σκοπιμότητες που έχουν αποκλειστικό αυτοσκοπό! Η δική μου συμμετοχή σε ζυμώσεις έχει να κάνει με καθαρές και διάφανες διαδικασίες και πάντα πάνω από το τραπέζι, πράγμα το οποίο γνωρίζουν πολύ καλά εκείνοι που πρέπει!

Τις τελικές μου αποφάσεις σχετικά με τα αυτοδιοικητικά δρώμενα, δηλαδή αν θα ασχοληθώ, θα τις μάθετε από την νέα χρονιά 2019, αρκεί βέβαια να έχει ωριμάσει ο χωροχρόνος. Οπότε θα ακουστούν οι σκέψεις, οι ιδέες και οι προτάσεις καθώς και κάποιες αλήθειες! Μέχρι τότε σίγουρα πρέπει να αναμένουμε και άλλες εξελίξεις όπως: Επανακάμψεις υποψηφίων, υποχωρήσεις και συμπράξεις, συμφωνίες εκ των προτέρων, ολίγον αθέμιτες, άλλες παραιτήσεις καθώς και ίσως καινούργιες υποψηφιότητες!

Προφανώς όπως λέει και ο Σπύρος Καλογήρου στον Νίκο Κούρκουλο «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη»! Δεν εξηγείται αλλιώς! Φαντασθείτε να μην υπήρχε και οικονομική κρίση! Γι' αυτό εγώ πάντως συνιστώ υπομονή και καθημερινή εγρήγορση! Μας αφορά άλλωστε! Η αφύπνιση των πολλών και τα αντανακλαστικά των σκεπτόμενων, ενεργών πολιτών ίσως λειτουργήσουν ξαφνικά! Εκτιμώ ότι σταδιακά οι πολίτες ξυπνούν, και ΔΕΝ σύρονται ως πρόβατα επί σφαγήν.

Αισιοδοξώ ότι μπορεί να υπάρξει ελπίδα και προοπτική για το Δήμο μας! Ίδωμεν!

 

Με σεβασμό και εκτίμηση για όλους, σε προσωπικό επίπεδο!

Ευάγγελος Μπακόλας

Παιδίατρος

 

 

1 Ανάλυση του Χαρ.Γκούβα 2004

2 Εξουσιοφρένεια: Ορος εισαχθείς παρά του ψυχιάτρου Κλεάνθη Γρίβα, πρό 20 ετίας. Ορίζει τους μανιακούς της απόλαυσης της καρέκλας εξουσίας.

3 Ο Μάο Τσέ Τούγκ ρώτησε τον Χένρυ Κίσιγκερ, «πώς έχει τόσο νέα ερωμένη ενώ είναι γέρος και χοντρός» και αυτός απάντησε «Κύριε Πρόεδρε υπέρτατο αφροδισιακό είναι η εξουσία»

Διαβάστηκε 24793 φορές
  1. ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΗ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

24 Σεπτεμβρίου 2020
Παρά τα μεγάλα και σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γαλακτοπαραγωγοί του Νομού Πρέβεζας τα τελευταία χρόνια, στηρίζουν ένα πολύ “δυνατό χαρτί” της τοπικής οικονομίας, την ώρα που άπαντες μιλούν
24 Σεπτεμβρίου 2020
Ερωτηματικά -κυρίως με πολιτικό περιεχόμενο- δημιουργεί η ουσιαστική “καρατόμηση” του Προϊσταμένου του Τμήματος ∆ιοικητικού-Οικονοµικού Ν. Πρέβεζας ...
24 Σεπτεμβρίου 2020
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου: “ΓΙΑ ΤΗΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24/09   ...
24 Σεπτεμβρίου 2020
Είχαμε αναφέρει σε ρεπορτάζ μας στις 10 Ιουλίου (δείτε ΕΔΩ), ότι η δημοτική αρχή Πάργας αποφάσισε να προχωρήσει σε κυκλοφοριακή μελέτη στην Πάργα, με ...
24 Σεπτεμβρίου 2020
Με 15 θέματα και κεκλεισμένων των θυρών θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας. Η συνεδρίαση θα γίνει στη Θεοφάνειο ...

Πολιτική

23 Σεπτεμβρίου 2020
Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Πρέβεζας και η Οργάνωση Μελών Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Πρέβεζας, μετά την έγκριση της προκήρυξης θέσεων ειδικευόμενων ιατρών του κλάδου του Ε.Σ.Υ.
22 Σεπτεμβρίου 2020
Διαστάσεις πρωτοφανούς πολιτικής κοροϊδίας προς την τοπική κοινωνία του Νομού Πρέβεζας από Κυβέρνηση, Υπουργείο Υγείας, 6η ΥΠΕ και με τη διοίκηση του ...
22 Σεπτεμβρίου 2020
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα: "Μετά τη λειτουργία σε βάρδιες για τους ...
22 Σεπτεμβρίου 2020
Την παρακάτω κοινοβουλευτική Ερώτηση κατέθεσαν οι Ηπειρώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: “ΕΡΩΤΗΣΗ   Προς τον κ. Υπουργό ...
21 Σεπτεμβρίου 2020
Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για κάθε κυβέρνηση είναι ένα πολυετές πλάνο στρατηγικού σχεδιασμού. Ένα τέτοιο “χρήσιμο εργαλείο” είναι και το ...

Αθλητισμός

24 Σεπτεμβρίου 2020
Γράφει ο Λάμπρος Γκαραγκάνης Διάβασε τα καλύτερα προγνωστικα στοιχημα για χ Στεάουα – Σλόβαν Λίμπερετς: Παιχνίδι για τον 3ο προκριματικό του Europa League, μονό, και με όχι άσχημη διασταύρωση
23 Σεπτεμβρίου 2020
Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Ομόνοια απόψε στο Καραϊσκάκη, στον πρώτο αγώνα για τα play offs του Champions League και για πέμπτη φορά τίθεται ...
23 Σεπτεμβρίου 2020
Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Διάβασε την αξιολόγηση του stoiximan casino Η Λεόν έκανε αυτό που περίμενα, έσπασε το αήττητο της Πούμας και με το ...
22 Σεπτεμβρίου 2020
Εκ νέου η Κρασνόνταρ στον δρόμο ελληνικής ομάδας, εκ νέου η Κρασνόνταρ στον δρόμο του ΠΑΟΚ, ως εμπόδιο για να μπει πρώτη φορά στους ομίλους του ...
22 Σεπτεμβρίου 2020
Γράφει ο L-Train Μάθε τα πάντα για την κυπριακή στοιχηματική fonbet cy 04:00, Denver Nuggets – Los Angeles Lakers (0-2) Κωδ. ΟΠΑΠ: 5093 ...

Πολιτισμός

23 Σεπτεμβρίου 2020
Το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας παρουσιάζει το έργο “Η ‘Οπερα της Πεντάρας ” του Μπέρτολτ Μπρέχτ Ημερομηνία παράστασης: Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020 Ώρα: 8:30 μ.μ. Δημοτικό Κηποθέατρο Πρέβεζας
21 Σεπτεμβρίου 2020
(Στείλτε κι εσείς τη δική σας φωτογραφία στο [email protected] και δείτε τη δημοσιευμένη στη στήλη του atpreveza.gr «Η φωτογραφία της ...
21 Σεπτεμβρίου 2020
«Τρεις γενιές σε μια συνταγή» Μια ψηφιακή δράση των Φίλων της Λαογραφικής Συλλογής «Γεώργιος Γιάννος» Κυριακή27Σεπτεμβρίου 2020, 11 πμ Πέρα ...
16 Σεπτεμβρίου 2020
Από σήμερα και για το διάστημα 16-19 & 23-26 Σεπτεμβρίου ο κ. Κώστας Καλέντζης συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης Art’s ...
14 Σεπτεμβρίου 2020
Μία ποιητική συλλογή με έντονες αναφορές στην Πρέβεζα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Άπαρσις”. Ο λόγος για το έργο “Τα όνειρα περπάτησαν στη γη!”, του ...