Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2023 09:00

Ανθρωποθυσίες στο βωμό του κέρδους (του Δημήτρη Βασιλείου)

Γράφει ο Δημήτρης Βασιλείου*

Ο κόσμος συγκλονίζεται, συνεχίζει να συγκλονίζεται, από πολέμους, που ξεσπούν σε διάφορα σημεία του πλανήτη, με πιο πρόσφατο τον πόλεμο που μαίνεται στην ιστορική γη της Παλαιστίνης.

Καθημερινά «βομβαρδιζόμαστε» με ειδήσεις για τους φονικούς βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας απ’ τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, με την στήριξη και συμμετοχή των συμμάχων του και για την ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται στην περιοχή: χιλιάδες αμάχων, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, εκατέρωθεν, χάνουν καθημερινά τη ζωή τους και οι ζώντες, οι ακόμη ζώντες, την ελπίδα και το μέλλον τους.

Είναι συγκλονιστικά σπαρακτική η είδηση  ότι, πολλοί γονείς στη Γάζα γράφουν με μαύρο μελάνι τα ονόματα των παιδιών τους στα πόδια και τις κοιλιές των ίδιων των παιδιών, ώστε να μπορούν να ταυτοποιηθούν μετά από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ και εφόσον χαθούν! «Δεν έχει αίμα / να κλάψει η καρδιά μου / για το χαμό τους. », όπως λέει ο Ποιητής.

Πίσω, όμως,  απ’ τον πόνο και το αίμα που κυλάει, τον πληροφοριακό κυκεώνα και την εσκεμμένη παραπληροφόρηση, είναι καλό, αναγκαίο θα έλεγα, να ψάχνουμε και να βρίσκουμε τις πραγματικές αιτίες και τους πραγματικούς ενόχους και αυτού του πολέμου. Θα προσπαθήσω με τούτο το άρθρο να αναφερθώ συνοπτικά, αλλά περιεκτικά, στις πραγματικές αιτίες και στους πραγματικούς ενόχους αυτού του πολέμου στην ιστορική γη της Παλαιστίνης.

 1. Για αρχή και για να «δικαιολογήσουμε» τον τίτλο του άρθρου, ας δούμε τα τεράστια κέρδη των εταιρειών του στρατιωτικο-βιομηχανικού καρτέλ.
 • · Το 2022 σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ των στρατιωτικών δαπανών παγκοσμίως – 2.24 τρισεκατομμύρια δολάρια (3.7% υψηλότερο του 2021), το οποίο αναμένεται ότι θα ξεπεραστεί το 2023.
 • · Το ΤΟΡ5 αυτών που ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα σε όπλα το 2022 :  Η.Π.Α., Κίνα, Ρωσία,  Ινδία, ΣαουδικήΑραβία. Μαζί έδωσαν το 63% του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στο 2.2% του παγκόσμιου Α.Ε.Π. για το 2022. Οι Η.Π.Α. ελέγχουν περίπουτο 45% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων.
 • · Η Ελλάδα δαπάνησε το 2022 8.1 δισεκατομμύρια δολάρια για εξοπλισμούς, αύξηση 69% από το 2013 έως το 2022 (παρά την χρεωκοπία της!). Όλαταστοιχεία είναι από  το SIPRI, Stockholm International Peace Research Institute).
 • · Τεράστια είναι τα κέρδη, από τους εν εξελίξει πολέμους, για τους μετόχους των πέντε (5) μεγαλύτερων εταιρειών παραγωγής όπλων - LockheedMartin, Raytheon, Boeing, NorthropGrumman και General Dynamics. Οι «πέντε αδελφές» είναι το αποτέλεσμα μιας δραματικής διαδικασίας συγχωνεύσεων που ξεκίνησε στη δεκαετία του 1990. Τότε, το 1990, οι εταιρείες του «χώρου» ήταν 51!
 1. Είναι αλήθεια ότι ο πόλεμος αυτός, όπως και οι προηγούμενοι στην ίδια περιοχή, δεν προκλήθηκαν «εν κενώ», σύμφωνα και με την ανακληθείσα (!!!) δήλωση του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. Η δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους παρά και τις επανειλημμένες αποφάσεις του Ο.Η.Ε., χρόνια τώρα δεν έχει γίνει πράξη. Η ευθύνη γι’ αυτό «βαρύνει» πολλές πλευρές και της σημερινής σύγκρουσης. Ανεξάρτητα όμως απ’ αυτό, η προσπάθεια να αποδοθούν στον σημερινό πόλεμο χαρακτηριστικά (υπαρκτά σε έναν βαθμό) ενδοθρησκευτικών αντιπαλοτήτων, πολιτισμικών αντιθέσεων  (με την κατάπτυστη δήλωση του υπ. Άμυνας του Ισραήλ ότι πολεμούν - οι Ισραηλινοί – εναντίον ανθρώπινων ζώων), αντιτρομοκρατικής εκστρατείας  και λοιπών ευφάνταστων εξηγήσεων,  αποτελεί  το παραπλανητικό περιτύλιγμα για την απόκρυψη των πραγματικών αιτίων , των ενόχων και των ωφελούμενων από τον πόλεμο.
 1. Η Μέση Ανατολή ανέκαθεν αποτελούσε πεδίο συγκρούσεων  συμφερόντων εξωγενών παραγόντων: των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κρατών στο παρελθόν,   των παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών (ως αποτέλεσμα  της ιστορικά πρωτοφανούς, γιγαντιαίων διαστάσεων, συσσώρευσης κεφαλαίου) σήμερα. Ο ανηλεής πόλεμος μεταξύ αυτών των παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών για ένα νέο μοίρασμα των αγορών, των εμπορικών, ενεργειακών, τεχνολογικών δικτύων και των σφαιρών επιρροής οδηγεί στην «έξαρση» πολεμικών συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, μάρτυρες των οποίων είμαστε όλοι. Σκεφτείτε τι έχει γίνει και τι γίνεται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής:
 • · Το Ιράν, εχθρός και στόχος για τις Η.Π.Α.και το Ισραήλ, συνεργάζεται με την Ρωσία εμπορικά, ενεργειακά, τεχνολογικά, στρατιωτικά. Τον Αύγουστο αποφασίστηκε η εισδοχή του στους BRICS. Επίσης, αναπτύσσει δυναμικά τις σχέσεις του με την Κίνα, ενώ άρχισαν να εξομαλύνονται οι σχέσεις του με την Σαουδική Αραβία.
 • · Η Σαουδική Αραβία εντάσσεται και αυτή στους BRICSαπό 01.01.2024. Συναλλάσσεται σε εθνικό νόμισμα και όχι σε δολάρια με την Κίνα. Είναι σε διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών της με το Ιράν, παρά τις θρησκευτικές τους αντιθέσεις.
 • · Σημαντικές δυνάμεις της περιοχής, όπως η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα  εντάσσονται και αυτές στους BRICSαπό 01.01.2024.
 • · Η Ρωσία συζητά με το Κατάρ και άλλες χώρες για την δημιουργία οργανισμού για το αέριο, αντίστοιχο του ΟΠΕΚ.
 • · Έχει αποτύχει ο σχεδιασμός και η κατασκευή του EASTMED, ο οποίος θα αξιοποιούσε ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου με συνέργειες μεταξύ Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας-Ιταλίας με στόχο την  ενεργειακή απεξάρτηση από τις χώρες του Κόλπου.
 • · Συνέπεια αυτών είναι η αποδυνάμωση του ρόλου και της επιρροής των Η.Π.Α. και του δολαρίου στην περιοχή και κυρίως των  δυτικών παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών, γεγονός που αποτελεί casusbelliγι’ αυτούς.
 • · Ας ληφθεί υπ’ όψη και το εξής σημαντικό δεδομένο για τις «σχέσεις» της περιοχής: χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , το Κατάρ, έχουν  τεράστια ποσά σε αμερικανικές τράπεζες. Προφανώς υπάρχει ο «φόβος παγώματός» τους  εκ μέρους των Η.Π.Α. (δες το προηγούμενο με τα αποθεματικά της Ρωσίας). Παράλληλα, σταμάτησε η διαδικασία «ξεπαγώματος» των 6 δις$ του Ιράν, που είχε ξεκινήσει πριν την έκρηξη του πολέμου.

Γίνεται, μου φαίνεται, εύκολα αντιληπτό ότι στον πόλεμο για τα κέρδη τους,  οι παγκόσμιοι οικονομικοί κολοσσοί και τα κράτη που υπηρετούν τα συμφέροντά τους, δεν πρόκειται να σταματήσουν τους πολέμους όσο κι αν χάνονται ανθρώπινες ζωές, εξαφανίζονται χωριά και πόλεις, καταστρέφεται το περιβάλλον, διαλύονται χώρες!

 1. Έχετε παρατηρήσει ότι όλοι, μα όλοι μιλούν για το Διεθνές Δίκαιο, για τον Ο.Η.Ε. και άλλους διεθνείς και περιφερειακούς θεσμούς. Θα επαναλάβω την εκτίμηση που έχω αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα.

Οι διάφοροι Διεθνείς Οργανισμοί – Ο.Η.Ε., Παγκόσμια Τράπεζα, Δ.Ν.Τ., Π.Ο.Υ. κ.α., όπως και το λεγόμενο Διεθνές Δίκαιο, είναι θεσμοί και οργανισμοί ξεπερασμένοι. Δημιουργήθηκαν μετά τον Β’ Π.Π. για να υπηρετήσουν τον καπιταλισμό εκείνης της περιόδου, ο οποίος, πέραν των άλλων, βρίσκονταν σε μια σύγκρουση «ζωής ή θανάτου» με τον τότε σοσιαλισμό.

Σήμερα, στην εποχή του παγκοσμιοποιημένου ολοκληρωτικού καπιταλισμού και με τον σοσιαλισμό ηττημένο, αυτοί οι διεθνείς θεσμοί και οργανισμοί όχι μόνο είναι ξεπερασμένοι, αλλά αποτελούν «βαρίδια» στην περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος. Για τον λόγο αυτό η «Διεθνής» του καπιταλισμού με την «μορφή» των παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών, αναζητεί και δημιουργεί νέους κανόνες και νέους διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι να εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα και την ανάπτυξή του.

Ενδεικτικό της «υπόληψης» που χαίρουν και του «κύρους» που διαθέτουν αυτοί οι Διεθνείς Θεσμοί, είναι το πρόσφατο συμβάν στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. με τον εξευτελισμό του Γ.Γ., του κ. Γκουτιέρες και του Οργανισμού συνολικά.

 1. Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα για ανθρωπιστική εκεχειρία στην περιοχή των συγκρούσεων. Κατά την ψηφοφορία η Ελληνική Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη απείχε! Την ίδια δε στιγμή ο κ. Μητσοτάκης (προφανώς κατ’ εντολή, όπως και όλοι οι φίλοι των Η.Π.Α.), στο φόντο των διαμελισμένων από τον ισραηλινό στρατό παιδιών, ταξιδεύει στο Τελ Αβίβ για να συμπαρασταθεί στο Ισραήλ στον πόλεμο εξόντωσης του Παλαιστινιακού Λαού.

«Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος..» ο κ. Μητσοτάκης «φτύνει» τις παραδόσεις του Ελληνικού Λαού, την μνήμη και τον πόνο του 1922, την ανοιχτή πληγή του Κυπριακού. Αίσχος, ντροπή και οι κίνδυνοι να μας περιμένουν στη γωνία.

Κι ενώ οι γεγονότα τρέχουν και το αίμα κυλάει ασταμάτητα, λαμβάνοντας υπ’ όψη και τα προαναφερθέντα, θα τολμήσω να διατυπώσω κάποιες εκτιμήσεις – προβλέψεις για την εξέλιξη των πραγμάτων του πολέμου, που συνεχίζει να μαίνεται στην ιστορική γη της Παλαιστίνης.

 • · Ο πόλεμος θα συνεχίσει οξυνόμενος. Το Ισραήλ, συνεπικουρούμενο από τις Η.Π.Α. και τους υποτακτικούς – δορυφόρους τους, θα επιδιώξει την φυσική εξαφάνιση των Παλαιστινίων ταυτόχρονα με την εξάλειψη του φυσικού χώρου, όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος.
 • · Θα διευρυνθεί η εμπλοκή των Η.Π.Α. και άλλων Νατοϊκών δυνάμεων και για την στήριξη του Ισραήλ, αλλά και με πρόσχημα την προστασία των στρατιωτικών τους βάσεων σε Συρία, Ιράκ και αλλού, οι οποίες έχουν γίνει στόχος του «άξονα αντίστασης» - Χαμάς, Χεζμπολάχ, Συριακές πολιτοφυλακές,  Χούθι κ.α.
 • · Η εμπλοκή του «άξονα αντίστασης» στον πόλεμο θεωρώ ότι  θα διευρυνθεί.
 • · Η εμπλοκή στον πόλεμο των γειτονικών  Αραβικών χωρών (Αίγυπτος, Ιορδανία)  θεωρώ ότι έχει μικρές έως μηδενικές πιθανότητες και λόγω των σχέσεων και δεσμεύσεών τους με το αγγλοσαξονικό τόξο, αλλά και των «περίεργων» σχέσεων με τους Παλαιστίνιους. Είναι τυχαίο ότι δεν «επιθυμούν» να δεχτούν πρόσφυγες Παλαιστίνιους στις χώρες τους;
 • · Η πιθανότητα απευθείας εμπλοκής του Ιράν στον πόλεμο είναι πολύ μικρή, διότι πιθανώς θα προκαλέσει την απευθείας συμπλοκή των Η.Π.Α. με την Ρωσία, γεγονός που, από την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, φαίνεται ότι δεν είναι επιθυμητή από καμιά των δύο πλευρών.
 • · Η συνέχιση, όξυνση και γενίκευση του πολέμου στην περιοχή, πιθανώς να οδηγήσει στην εξάλειψη της μόνης ειρηνικής λύσης, την δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους (όπως γράφω στο πρώτο σημείο αυτής της παραγράφου), αλλά μπορεί να οδηγήσει και στην εξάλειψη του Κράτους του Ισραήλ.

Παρά την επιβεβαίωση της εκτίμησής μου σε προηγούμενα άρθρα («Ο πόλεμος συνεχίζεται - Το αίμα ρέει και αυτοί μοιράζουν τον κόσμο», «Στου κέδρους τη ποδιά σφάζονται παλληκάρια») ότι, έως ότου επιτευχθεί μια σχετική ισορροπία στις «σχέσεις» μεταξύ των παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών θα έχουμε στην «ημερήσια διάταξη» τέτοιου είδους πολεμικές συγκρούσεις, αιματοχυσίες και όλο το «μενού» των πολέμων σε όλον  τον πλανήτη, δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι μπροστά στο δράμα που ζουν οι Λαοί στις εμπόλεμες περιοχές του κόσμου.

Πρέπει να απαντήσουμε, επειγόντως, στο ενοχικό ερώτημα «Εμείς τι κάνουμε;» και να βρούμε τον τρόπο και το δρόμο να σωθούμε και να σώσουμε τον κόσμο. Πως;

ΝΑ ΕΝΩΣΕΤΕ ΤΑ ΒΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουνε σωτήρες!

Την ζωή σου αν δεν πήρες

στα δικά σου δύο χέρια

κι’ αν δεν βγούνε τα μαχαίρια

μην προσμένεις σωτηρία,

δίκιο και ελευθερία.

Μόνος δεν θα καταφέρεις

τούμπα τον ντουνιά να φέρεις.

Κοίτα γύρω σου, δες, πολλοί

προσμένουν την ανατολή.

Να ενώσετε τα βόλια

όλα τα φτωχοδιαβόλια!

 

 

*Ο Δημήτρης Βασιλείου γεννήθηκε στις 4 Φλεβάρη του 1958 στην Πρέβεζα όπου και μεγάλωσε. Από το 1970 μένει στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτική Οικονομία στη Σοβιετική Ένωση (1978-1984) και έχει διδακτορικό (Ph.D.) στα οικονομικά. Από το 1989 εργάζεται ως οικονομολόγος στη Διεύθυνση Μελετών του Ο.Α.Ε.Δ.

Ο Δημήτρης Βασιλείου ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Πρέβεζας με την παράταξη “Δημοτική Ριζοσπαστική Συνεργασία” στις εκλογές του 2014.

 
 1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Στήλες

Κοινωνία

22 Μαϊος 2024
Με 15 θέματα στην ημερήσια διάταξη θα συνεδριάσει δια ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας, την Παρασκευή 24 Μαΐου και ώρα 16.00. 1. Επιλογή Συμπαραστάτη του
22 Μαϊος 2024
Απαράδεκτη είναι η εικόνα στην παραλία της Κυανής Ακτής, ακριβώς κάτω από το χώρο στάθμευσης στο δημοτικό θερινό κινηματογράφο. Παρά το ...
22 Μαϊος 2024
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκετην Κυριακή 19 Μαΐου 2024 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας, ηεπετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια από ...
22 Μαϊος 2024
Συνελήφθη χθες (21-05-2024) το απόγευμα στην Πρέβεζα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πρέβεζας ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για κλοπή ...
21 Μαϊος 2024
Τα βλέμματα των κατοίκων τράβηξαν χθες και σήμερα τα ελικόπτερα που έκαναν πτήσεις πάνω από την Πρέβεζα. Τα ελικόπτερα βρέθηκαν στο ...

Πολιτική

22 Μαϊος 2024
Στην αίθουσα του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων ήταν προγραμματισμένη για σήμερα 22 Μαΐου η εκδίκαση της αγωγής του Τουριστικού Λιμένα Πρέβεζας κατά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, με την οποία ζητά
22 Μαϊος 2024
Υπεγράφη χθες, 21/5/2024, σύμβαση μεταξύ του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου και της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης RUMED LIMITED με έδρα τη ...
21 Μαϊος 2024
Γράφει ο Παναγιώτης Τσόγκας Ώρες, ώρες νομίζω ότι αρκετοί από εμάς που κατοικούμε στο Νομό Πρέβεζας ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν με τον ...
20 Μαϊος 2024
Είχαμε αναφερθεί σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας (δείτε ΕΔΩ) στην πειθαρχική διαδικασία για τυχόν ευθύνες που έχει ξεκινήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ...
20 Μαϊος 2024
Είχαμε αναφερθεί στο ρεπορτάζ μας στο atpreveza.gr (δείτε ΕΔΩ) στην Ερώτηση που είχε γίνει στη Βουλή, για το ενδεχόμενο αξιοποίησης του πρώην ...

Αθλητισμός

20 Μαϊος 2024
Ολοκληρώθηκε το Σάββατο το πρωτάθλημα μπάσκετ της Α' ΕΣΚΑΒΔΕ και η Νικόπολη Πρέβεζας μετά και τη νίκη της στο ΔΑΚ Πρέβεζας επί του Λέοντα Κέρκυρας με σκορ 88-76 κατάκτησε το πρωτάθλημα και την άνοδο
17 Μαϊος 2024
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΚ Νικόπολη Πρέβεζας: "Η αγωνιστική χρονιά φτάνει στο τέλος της. Απομένουν 40 λεπτά, ένας μόνο αγώνας για ...
13 Μαϊος 2024
Εξαιρετική επίδοση σημείωσε η 15χρονη αθλήτρια από την Πρέβεζα Χαρά Γέρου στα 5000 μέτρα βάδην κορασίδων,  στους διασυλλογικούς αγώνες των ...
23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – ...
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...

Πολιτισμός

22 Μαϊος 2024
Το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει και φέτος από τις 23 έως τις 26 Μαΐου σε όλη τη χώρα, τις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα.
21 Μαϊος 2024
Stand Up Comedy Show Λάμπρος Φισφής «Να το Φως» Ο Λάμπρος Φισφής έρχεται για μία και μοναδική παράσταση στα Ιωάννινα Πότε; Πέμπτη 23 Μαϊου ...
20 Μαϊος 2024
Τα μουσεία αποτελούν σήμερα αναπόσπαστο στοιχείο εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας τόσο για μαθητές, όσο και για άλλες κοινωνικές ...
17 Μαϊος 2024
Tο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους SHORT ENCOUNTERS, διοργανώνει στην πόλη της Πρέβεζας τη χρονική περίοδο μεταξύ της 23ης και ...