Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2024 11:12

Παιδιά, τα μεγαλύτερα θύματα των πολέμων (του Δημήτρη Βασιλείου)

Του Δημήτρη Βασιλείου*

 • Από την, δημοσιευμένη στον Τύπο, έκθεση του Ο.Η.Ε. : το τετράμηνο Οκτώβρης 2023 – Φλεβάρης 2024 στη Γάζα σκοτώθηκαν περισσότερα από 12.300 παιδιά, ενώ την τετραετία 2019 – 2022 σκοτώθηκαν 12.193 παιδιά σε όλες τις πολεμικές συρράξεις ανά τον κόσμο.

 • Δείτε, στο παρακάτω βίντεο, την δημόσια ομιλία (2014) του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Πετρό Ποροσένκο, πως αναφέρεται για τα παιδιά των αιτούντων αυτονομία περιοχών του Ντονμπάς.

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=ged2oprADZY

ΠΟΡΟΣΕΝΚΟ:«Γιατί εμείς θα έχουμε τις δουλειές μας, εκείνοι δεν θα τις έχουν.Θα έχουμε τις συντάξεις μας, εκείνοι όχι.Θα έχουμε περίθαλψη για τα παιδιά, για τον λαό και τους συνταξιούχους, εκείνοι όχι.Τα παιδιά μας θα πάνε στα σχολεία και στα νηπιαγωγεία…… τα δικά τους θα τρυπώσουν στα υπόγεια.Γιατί δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα.Αυτόν τον πόλεμο, έτσι ακριβώς θα τον κερδίσουμε.»

 • Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε (2018) στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», πέντε εκατομμύρια (5.000.000) παιδιά, ηλικίας μικρότερης των 5 ετών, πέθαναν στην Αφρική από ασθένειες, που μπορούσαν να προληφθούν ή να ιαθούν, από πείνα, από τραύματα και άλλες άμεσες και έμμεσες συνέπειες ένοπλων συρράξεων στην ήπειρο από το 1995 ως το 2015.

Είναι ατελείωτος αυτός ο κατάλογος!

Τα παιδιά, η «συνέχεια» δηλαδή των αντιπάλων, πάντοτε αποτελούν τον πρώτο στόχο!

Κι αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό μόνον των πολεμικών συρράξεων, αλλά όλων των, και κυρίως των κοινωνικών, συγκρούσεων.

Σε μια απόλυτα πολωμένη ταξικά κοινωνία, αυτή του σύγχρονού μας καπιταλισμού, όπου κυριαρχούσα επιδίωξη και στόχος είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους, μέσω της συνεχώς αυξανόμενης συσσώρευσης του κεφαλαίου, εντείνεται, βαθαίνει και οξύνεται το δίπολο της ανισότητας: στον πόλο του κεφαλαίου έχουμε συσσώρευση πλούτου, ενώ στον πόλο της εργασίας έχουμε συσσώρευση φτώχειας και εξαθλίωσης.

Για την διατήρηση και διεύρυνση αυτής της κατάστασης, αλλά και υπό τον φόβο εξεγέρσεων των γεωμετρικά εξαθλιωνόμενων μαζών, οι παγκόσμιοι οικονομικοί κολοσσοί και οι «θεσμικοί» εκπρόσωποί τους, παρά τις μεταξύ τους διαμάχες και συγκρούσεις για ένα νέο μοίρασμα του κόσμου, ενωμένοι απεργάζονται πολιτικές και μέτρα με στόχο την απόλυτη χειραγώγηση του «εχθρού».

Το κυρίαρχα προωθούμενο, παγκοσμίως, μέτρο αποτελεί η μείωση του πληθυσμού του πλανήτη μας. Το «μέτρο» αυτό αποτελεί βασικό «αίτημα» και επιδίωξη των ναυαρχίδων του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου!

 • Το περιβόητο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και ο διαβόητος «αιώνιος», από το 1971, ιδρυτής και Διευθυντής του Κλάους Σβαμπ, με κάθε ευκαιρία προωθούν την δραστική μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού.

Επειδή πολλοί λένε ότι αυτά είναι θεωρίες συνομωσίας, ακούστε το παρακάτω βίντεο:

https://www.olympia.gr/1523791/viral/wef-den-fantazeste-posoi-anthropoi-prepei-na-exontothoyn-gia-na-sothoyme/

 • Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft, είναι κι αυτός «φανατικός Απόστολος» της αναγκαιότητας μείωσης του πληθυσμού της Γης. Οι εντεταλμένοι λακέδες του, βέβαια, λένε ότι «… ο Γκέιτς έχει υποστηρίξει την μείωση της πληθυσμιακής ανάπτυξης, όχι του ίδιου του πληθυσμού.» Όχι Γιάννης, Γιαννάκης δηλαδή!

Εσείς τι καταλαβαίνετε από τα λεγόμενα του Μπιλ Γκέιτς, το 2010;  «Ο κόσμος έχει σήμερα 6,8 δις ανθρώπους, και κατευθύνεται στο να φτάσει έως και τα 9 δις. Τώρα, εάν κάνουμε μια πραγματικά καλή δουλειά ως προς τα νέα εμβόλια, τα συστήματα υγείας, τις υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας, θα μπορούσαμε ίσως να μειώσουμε τον αριθμό αυτό κατά 10% ή 15%».

Όπως βλέπετε, ο άνθρωπος είναι πολύ συγκεκριμένος! Επένδυσε και επενδύει σε συγκεκριμένες μεθόδους, όπως τα εμβόλια. Τον Δεκέμβριο του 2020, το Ίδρυμα «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς» είχε επενδύσει συνολικά 1,75 δις δολάρια στην καταπολέμηση της Covid-19, μέσα από την ανάπτυξη και διανομή εμβολίων, όπως έγινε γνωστό από τους ίδιους.

Αν ψάξετε θα βρείτε κι άλλες τέτοιες «ευαίσθητες ψυχές», που κόπτονται για το καλό μας!

Και μην νομίζετε ότι πρόκειται για κάποια «διεστραμμένα μυαλά». Από τον 18ο αιώνα οι θεωρητικοί του καπιταλισμού, αρχής γενομένης από τον Αιδεσιμότατο Τόμας Ρόμπερτ Μάλθους (1766 – 1834), μιλούν για την «αναγκαιότητα» ελέγχου και μείωσης του πληθυσμού. Ο «Μαλθουσιανισμός» είναι στο DNA του καπιταλισμού! Δεν είναι τυχαίο ότι, ο ίδιος ο Τ.Ρ. Μάλθους θεωρούσε πως οι πόλεμοι, οι λιμοί, οι αρρώστιες, οι φυσικές καταστροφές αποτελούν «θείο δώρο» για την ανθρωπότητα. Κι όπως βλέπετε όλα αυτά αποτελούν τα πρώτα όπλα στην φαρέτρα και του σύγχρονου καπιταλισμού.

Η υλοποίηση της γενικευμένης πολιτικής για την μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού, πραγματοποιείται συστηματικά και συντεταγμένα με συγκεκριμένα μέτρα, όπως:

 • Πόλεμοι και πολεμικές συγκρούσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, με όποια πρόσφορη αφορμή και αιτία (εθνικές, θρησκευτικές, εδαφικές κ.α. διαφορές), που να καλύπτει όσο γίνεται τον βασικό λόγο: τον πόλεμο μεταξύ των παγκόσμιων κολοσσών για ένα νέο μοίρασμα αγορών, εμπορικών οδών, δικτύων.

 • Η «ξαφνική» εμφάνιση και διάδοση περίεργων και πρωτοεμφανιζόμενων (ούτε σταρ του σινεμά να ήταν!) επιδημιών και ασθενειών, που προκαλούν τεράστιες ανθρώπινες απώλειες και σκορπούν τον τρόμο στους υπόλοιπους. Οι «προσπάθειες» θεραπείας αυτών των επιδημιών και ασθενειών οδηγούν σε αύξηση των ανθρώπινων απωλειών. ‘Όπερ και επιζητείτο (απ’ ότι φαίνεται.)

 • Η υποβάθμιση των δημόσιων συστημάτων Υγείας (όπου υπήρχαν) μέσω της ιδιωτικοποίησής τους. Στόχος - υγεία για τα ανώτερα στρώματα των κυρίαρχων τάξεων. Οι υπόλοιποι θα «θυσιαστούν», πεθαίνοντας, για το καλό και την επιβίωση του πλανήτη!

 • Η διεύρυνση και εμβάθυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, αύξηση της φτώχειας και της εξαθλίωσης, που αναπόφευκτα οδηγεί στην αδυναμία τεράστιων μαζών να έχουν ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη με το ίδιο, όπως παραπάνω, αποτέλεσμα.

Παράλληλα, προωθούνται και άλλες πολιτικές , όπως τονίστηκε προηγουμένως, για την απόλυτη χειραγώγηση του «εχθρού». Μια απ’ αυτές είναι ο περιορισμός της γενικής μόρφωσης και εκπαίδευσης του παγκόσμιου πληθυσμού, ο περιορισμός της πρόσβασης της πλειοψηφίας των ανθρώπων στη γνώση και την πληροφόρηση.

Είναι χαρακτηριστική η δημόσια τοποθέτηση του Γκέρμαν Γκρεφ, επικεφαλής της Sberbank, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Πετρούπολης της Ρωσίας (2012):

«Τι είναι αυτά που λέτε; Με τρομάζετε! Ποια καθολική μόρφωση, ποια καθολική πρόσβαση στη γνώση και στη πληροφόρηση; Ουσιαστικά προτείνετε να δώσουμε την εξουσία στα χέρια του πληθυσμού (λαού). …Μόλις γίνει αυτό και οι άνθρωποι καταλάβουν (νιώσουν) την ουσία του «εγώ» τους και χειραφετηθούν, τότε το να τους διοικήσεις, δηλαδή να τους χειραγωγήσεις, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να χειραγωγούνται όταν έχουν γνώσεις (μόρφωση).»

Και για να μην νομίζετε ότι είναι κάποια συνωμοσία, δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο την ομιλία του.(Στα ρώσικα, βέβαια, αλλά όποιος θέλει να βεβαιωθεί, θα βρει τρόπο).

https://youtu.be/MQ8qMim7eIQ

Είναι συμπτωματικό ή τυχαίο, νομίζετε, το γεγονός της παγκόσμιας «καμπάνιας», εδώ και αρκετά χρόνια, για την προώθηση και τελική επικράτηση των επαγγελματικών δεξιοτήτων, στη θέση της εκπαίδευσης και γενικής μόρφωσης; Κυβερνήσεις, σχετικοί κρατικοί φορείς, επιχειρηματικοί φορείς, ακόμη και φορείς εργαζομένων, όλοι μιλούν και προπαγανδίζουν το ότι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, όλοι πρέπει να αποκτήσουν σύγχρονες δεξιότητες, για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας! Κανείς δεν μιλά για την ανάγκη εκπαίδευσης, απόκτησης βασικής μόρφωσης και ουσιαστικής εξειδίκευσης!

Αποκτώντας, λοιπόν, μια ή και δυο επαγγελματικές δεξιότητες, καθίσταται ο εργαζόμενος, στην περίπτωση εύρεσης εργασίας, ένας «χρήσιμος κρίκος» στην παραγωγική αλυσίδα, ένας, όπως λέγεται, «λειτουργικός άνθρωπος», ο οποίος επιτελεί την λειτουργία που άλλοι του έχουν αναθέσει, χωρίς καμμιά ικανότητα και δυνατότητα εκτίμησης – αξιολόγησης της ίδιας του της εργασίας και της θέσης του στην παραγωγική και κοινωνική διαδικασία. Και εξ αυτού εύκολα χειραγωγήσιμος και ακόμη ευκολότερα εκμεταλλεύσιμος. Όπερ και επιζητείτο (απ’ ότι φαίνεται.)

Η υλοποίηση της γενικευμένης πολιτικής για τον περιορισμό της γενικής μόρφωσης και εκπαίδευσης, πραγματοποιείται συστηματικά και συντεταγμένα με συγκεκριμένα μέτρα, όπως:

 • Η υποβάθμιση των δημόσιων συστημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (όπου υπήρχαν) μέσω της ιδιωτικοποίησής τους. Στόχος - παιδεία για τα ανώτερα στρώματα των κυρίαρχων τάξεων. Οι υπόλοιποι θα «βολευτούν» ως «λειτουργικοί άνθρωποι» με μια ή και δυο «σύγχρονες» (ψηφιακές – πράσινες) επαγγελματικές δεξιότητες. Δείτε τι γίνεται στη χώρα μας.

 • Διάλυση των δημόσιων συστημάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης – κατάρτισης και υπαγωγή τους, ως οργανικές μονάδες, στους επιχειρηματικούς ομίλους για την «παραγωγή εργαλειο-ανθρώπων»!

 • Ευθεία διασύνδεση των υφισταμένων εκπαιδευτικών δομών με μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες, προς διευκόλυνση συγκεκριμένων επιχειρηματιών στον τεχνολογικό τους ανταγωνισμό.

 • Υποβάθμιση του επιπέδου του συνόλου της Βασικής – Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας -Εκπαίδευσης.

Όπως γίνεται, εύκολα νομίζω αντιληπτό από τα περιορισμένα (λόγω χώρου), αλλά ενδεικτικά στοιχεία που παρατέθηκαν, η επίτευξη του ουσιαστικού στόχου των κυρίαρχων τάξεων – η μεγιστοποίηση των κερδών τους – και μέσω, κυρίως, της μείωσης του παγκόσμιου πληθυσμού, στοχοποιεί κατά προτεραιότητα τα παιδιά (την «συνέχεια» των αντιπάλων) και τις γυναίκες (την «παραγωγή» των αντιπάλων).

Κατά συνέπεια, η υπεράσπιση των παιδιών, όπου Γης, αποτελεί, πρέπει να αποτελεί, πρώτο στόχο όλων, όσων ονειρεύονται, προσβλέπουν και αγωνίζονται για μια κοινωνία δίκαιη και ελεύθερη!

Κι ας θυμηθούμε εδώ, τον στίχο του Λευτέρη Παπαδόπουλου:

«… υπερασπίσου το παιδί,

γιατί αν γλυτώσει το παιδί

υπάχει ελπίδα.»,

που τραγούδησε ο Παύλος Σιδηρόπουλος, στο τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη : «Κάποτε θάρθουν να σου πουν».

 

 

*Ο Δημήτρης Βασιλείου γεννήθηκε στις 4 Φλεβάρη του 1958 στην Πρέβεζα όπου και μεγάλωσε. Από το 1970 μένει στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτική Οικονομία στη Σοβιετική Ένωση (1978-1984) και έχει διδακτορικό (Ph.D.) στα οικονομικά. Από το 1989 εργάζεται ως οικονομολόγος στη Διεύθυνση Μελετών του Ο.Α.Ε.Δ.
Ο Δημήτρης Βασιλείου ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Πρέβεζας με την παράταξη “Δημοτική Ριζοσπαστική Συνεργασία” στις εκλογές του 2014.
 1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Στήλες

Κοινωνία

16 Ιουλίου 2024
Το Λιμεναρχείο Πρέβεζας ανακοινώνει ότι σήμερα 16-07-2024 στο πλαίσιο καταπολέμησης της παράνομης αλιείας εντός του Αμβρακικού κόλπου, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών στελεχών της Υπηρεσίας
16 Ιουλίου 2024
Σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αύριο 17 Ιουλίου 2024 ...
16 Ιουλίου 2024
Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης της ΕΜΥ για τον καύσωνα . Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το κύμα ζέστης θα κορυφωθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη, ...
16 Ιουλίου 2024
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας ενημερώνει ότι, λόγω υψηλών θερμοκρασιών το ωράριο των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων, αρμοδιότητας της Υπηρεσίας, ...

Πολιτική

15 Ιουλίου 2024
Με μία πολιτική λογική “ωχαδελφισμού¨ ότι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας του Νομού Πρέβεζας δεν είναι η καλύτερη δυνατή, με το ΚΥ Πάργας να μην εφημερεύει και ότι αυτό θα πρέπει να γίνει αποδεκτό,
11 Ιουλίου 2024
Στην Πρέβεζα θα βρεθεί το Σάββατο ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ...
08 Ιουλίου 2024
Είχαμε αναφερθεί στην υπόθεση της διαδικασίας επιλογής του Γενικού Διευθυντή της ΔΕΥΑ Πρέβεζας (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ παλαιότερο ρεπορτάζ) και στην ...
04 Ιουλίου 2024
Για φιέστα και λανθασμένη επιλογή του Μητσοτάκη κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας σε αιχμηρή ανακοίνωση για την υπογραφή του έργου ...
04 Ιουλίου 2024
Είχαμε αναφερθεί στο παρελθόν στην άκρως προβληματική διαδικασία της ειδικής επιτροπής λογοδοσίας (δείτε ΕΔΩ) και στα μικρά πολιτικά αποτελέσματα που ...

Αθλητισμός

16 Ιουλίου 2024
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στα γήπεδα της Κυανής Ακτής οι αγώνες του Περιφερειακού πρωτάθληματος παίδων/κορασίδων & εφήβων/νεανίδων Beach volley Δυτικής Ελλάδας. Σε σχετικό
15 Ιουλίου 2024
Το Σ/Κ 20-21 Ιουλίου ο Ορεβατικός Σύλλογος Πρέβεζας θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στη Δρακόλιμνη της Τύμφης. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ ...
12 Ιουλίου 2024
Η διοργάνωση θεσμός για την ΒΔ Ελλάδα και όχι μόνο, έρχεται για 13η συνεχόμενη χρονιά. Πλήθος επισκεπτών και αθλητών από όλη την Ελλάδα, θα ...
11 Ιουλίου 2024
Για άλλη μία χρονιά το μεγάλο καλοκαιρινό ραντεβού του τουρνουά 3on3 από την Α.Ε. Καναλακίου και την Αιγίδα του Δήμου Πάργας είναι γεγονός. Το ...
10 Ιουλίου 2024
Ο Σύλλογος Καλαθοσφαίρισης «Νικόπολη Πρέβεζας», για 13η συνεχόμενη χρονιά, διοργανώνει Tουρνουά Mπάσκετ 3οn3, το διάστημα 19-21 Ιουλίου 2024 στα ...

Πολιτισμός

16 Ιουλίου 2024
Στις 2 & 3 Αυγούστου για 17η χρονιά, το Rapido Molino Music Fest με 2 βραδιές γεμάτες μουσική, έρχεται να ταράξει για άλλη μια φορά τα νερά! Δημήτρης Ζερβουδάκης,  George Gakis
16 Ιουλίου 2024
Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ν.Σινωπης ΔΙΟΓΕΝΗΣ , σας προσκαλεί στα ΔΙΟΓΕΝΕΙΑ 2024, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024 στο ...
15 Ιουλίου 2024
Ο Χορευτικός Όμιλος Πρέβεζας "Γιάννης Θανης" αποχαιρετά τη χορευτική χρονια και μας προσκαλεί όλους σε μια καλοκαιρινή εκδήλωση την Τετάρτη στις 17 ...
15 Ιουλίου 2024
Ο Ρ Ν Ι Θ Ε Σ του Αριστοφάνη Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης - Σε Καλοκαιρινή περιοδεία -   Σάββατο 20 Ιουλίου...
12 Ιουλίου 2024
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στη Φιλιππιάδα 18.07.2024, 21:30 Προαύλιος χώρος Νέου Αθλητικού Πολυχώρου ΕΠΑΛ Φιλιππιάδας Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ένας ...