Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2014 21:23

Ανταπόκριση του atpreveza.gr από το Ληξούρι – Σκηνές πολεμικού θρίλερ (photo)

Φωτογραφίες-κείμενο: Αλέξανδρος Σπυράτος

 

Πολεμικό τοπίο θυμίζει το Ληξούρι, μια μικρή επαρχία του Δήμου Κεφαλονιάς.

«Η Κεφαλονιά άντεξε», ο κλισέ τίτλος ο οποίος έχει γαντζωθεί στα πάνελ των ειδήσεων και όλων των ενημερωτικών εκπομπών. Η μισή αλήθεια αποτυπωμένη παντού, η άλλη μισή – σκληρή αλήθεια είναι πως το Ληξούρι – το Πίκολο Παρίσι – καταστράφηκε. Εικόνες βγαλμένες από πολεμικό θρίλερ, δρόμοι πεσμένοι, χωριά αποκλεισμένα, άνθρωποι απελπισμένοι, σπίτια συντρίμμια, λιμάνι κατεδαφισμένο, χωρίς νερό, χωρίς σχολεία, χωρίς ελπίδα. Κάτοικοι στους δρόμους, στης σκηνές, στα αυτοκίνητα. Ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν μετά την εκκένωση του οίκου ευγηρίας και του νοσοκομείου, στο κλειστό γυμναστήριο Ληξουρίου, προκειμένου να τους εξασφαλισθούν οι απαραίτητες ανάγκες διαβίωσης.

Μεγάλη κινητοποίηση από την πολιτεία υπάρχει, κινητοποίηση με βάθος εκλογές και παρέλαση εντυπωσιασμού ή κινητοποίηση με σκοπό την αποκατάσταση της περιοχής και την ομαλή επιστροφή των ανθρώπων στην καθημερινότητά τους;

liksouri2

Οι απόψεις διίστανται και όσο οι επιστήμονες δεν καταλήγουν σε ασφαλή συμπεράσματα, τόσο η κοινωνία της χερσονήσου της Παλλικής ανησυχεί. Από τη μία έχουμε τις μελέτες επιστημόνων οι οποίες καταλήγουν στο γεγονός ότι δημιουργήθηκε καινούριο ρήγμα στην ήδη σεισμογενή περιοχή της Παλλικής και από την άλλη το γεγονός πως το ρήγμα μπορεί να κεράσει το νησί με σεισμό μέχρι και 72 εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δύο κύριους σεισμούς προερχόμενοι από το ίδιο ρήγμα, ως φυσικό ακόλουθο.

Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται κάθε μέρα με την κλίμακα να ανέρχεται μέχρι και τα 4,2 R. Ο ελληνικός στρατός από την πρώτη στιγμή ήταν στο πλευρό της Κεφαλονιάς, στήνοντας σκηνές και ετοιμάζοντας φαγητά για τους αστέγους. Με την συμβολή του θέτοντας σε λειτουργία μηχανήματα βαρέου τύπου, απεγκλωβίζοντας χωριά ανοίγοντας τους δρόμους. Μεγάλη προσφορά είχαμε και από αλυσίδες μεγάλης εμβέλειας στην εγχώρια περιοχή και στο εξωτερικό, προσφέροντας προϊόντα για την εξασφάλιση των αναγκών των κατοίκων της περιοχής.

Ξεχωριστή αναφορά αξίζει να κάνουμε στην προσφορά της Π.Α.Ε Ολυμπιακός η οποία ανέλαβε την κατασκευή σχολείων στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Από μεριάς μου να ευχαριστήσω όλους όσους στέκονται αρωγοί στην προσπάθεια την οποία κάνει η Κεφαλονία και δη η Παλλική, να σταθεί όρθια. Ελπίζω το καρναβάλι να μην ήρθε πρόωρα παρελάζοντας όλοι οι πολιτικοί αφρόκρεμα του τόπου. Για μια φορά οι υποσχέσεις να γίνουν πράξεις και όχι σανίδα σωτηρίας για την παράταση του πολιτικού βίου του καθενός.

 

Ο εγκέλαδος συνέτριψε τα σπίτια μας, ας μην καταστρέψει και τα όνειρα μας.

Η Παλλική είναι όρθια. Η ύπαρξη της, είναι η δύναμη μας. 

 

Σχετικά Άρθρα

Έκθεση εικόνων

View this gallery on Flickr