Παρών ήταν και ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης, εκπροσωπώντας τη δημοτική αρχή. Μία δημοτική αρχή που έχει αποτύχει στην προσπάθεια να στηθεί το περιβόητο Μουσείο του Μνημείου Ζαλόγγου στην Καμαρίνα της Δ.Ε. Ζαλόγγου.
Σε παλαιότερα ρεπορτάζ του το atpreveza.gr (δείτε ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ), είχε αναφερθεί στην έλλειψη στρατηγικής του Δήμου για ένα Μουσείο πνοής και πόλο έλξης για την ευρύτερη περιοχή, το οποίο φαίνεται πως “καλοβλέπει” το σωματείο “ΔΙΑΖΩΜΑ” (δείτε ΕΔΩ).
Για τη δημιουργία του συγκεκριμένου Μουσείου το Ίδρυμα αναφέρει σχετικά:
“Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, έχοντας ως αποκλειστικό σκοπό τη διάδοση, τη διάσωση και την προβολή του έργου του ιδρυτή του, έχει συλλέξει και αρχειοθετήσει έγγραφα, ιστορικά τεκμήρια και μαρτυρίες, δημοσιεύματα, φωτογραφίες, video και τρισδιάστατη (3D) αποτύπωση του ιδιαιτέρως εμβληματικού αυτού γλυπτού. Το υλικό αυτό θα αποτελέσει τον πυρήνα του περιεχομένου του υπό ίδρυση Μουσείου, ενώ η δυνατότητα εμπλουτισμού του υλικού είναι πάντοτε υπαρκτή.
Στόχος του Ιδρύματος είναι το «Μουσείο Μνημείου Ζαλόγγου» να έχει αφηγηματικό χαρακτήρα, αισθητικά απλό και να εντυπωσιάζει συγκινησιακά χωρίς θεατρινισμούς. Ο χαρακτήρας του θα πρέπει να ταιριάζει στο περιβάλλον της περιοχής και στο συγκλονιστικό ιστορικό γεγονός της Θυσίας των Γυναικών.
Η προβολή των εκθεμάτων θα γίνεται σε μια διαδρομή με εναλλασσόμενες εντυπώσεις που να έχει ενδιαφέρον και να δίνει αισθητική ευχαρίστηση στον επισκέπτη.
Ορισμένες θεματικές ενότητες που μπορεί να περιλαμβάνει είναι οι ακολούθως προτεινόμενες από το Ίδρυμα:
1. Ιστορικά τεκμήρια και μαρτυρίες, δημοσιεύματα, απεικονίσεις σε πίνακες ζωγραφικής και λαϊκές ζωγραφιές, ποίηση, παραδόσεις, κλπ.
2. Οπτικοακουστικό Υλικό: Φωτογραφίες, ιστορικά video και τεχνολογίες 3D με την τρισδιάστατη αποτύπωση του Μνημείου.
3. Ο γλύπτης Γιώργος Ζογγολόπουλος, η ζωή του, η διαδρομή του, η καταξίωσή του διεθνώς. Φωτογραφίες έργων του, video, βιβλία με κριτικές και άλλα στοιχεία.
4. Αντίγραφο του γλυπτού υπό κλίμακα του Γιώργου Ζογγολόπουλου.
5. Μακέτα του Μνημείου και της μορφολογίας της ευρύτερης περιοχής.
6. Βιβλιοθήκη εξειδικευμένη σε θέματα τοπικής ιστορίας, λαογραφίας, Καλών Τεχνών και ευρύτερα πεδία του ελληνικού πολιτισμού.
7. Παρουσίαση των φάσεων κατασκευής του μνημείου και της συντήρησής του. Η κατασκευή του έργου: ο διαγωνισμός, σχέδια και φωτογραφίες. Το ιστορικό της εποχής της κατασκευής, λεπτομέρειες για τον αγώνα και τις επικρατούσες συνθήκες, οι εργάτες, τα υλικά και ό,τι άλλο σχετικό στοιχείο μπορεί να συγκεντρωθεί.
8. Τεχνολογία και υποδομές από την κατασκευή και την συντήρησή του: εργαλεία, αναβατόρια, βαγονέτα κτλ.
9. Παρουσίαση δειγμάτων από τα υλικά κατασκευής του.
10. Ταμείο εισιτηρίων και Πωλητήριο μικρών αντιγράφων του γλυπτού, φωτογραφιών, αφισών κτλ.
11. Εκτύπωση και διανομή εκθεσιακού ενημερωτικού υλικού”.
Φαίνεται πως κάποιοι απλά... πόζαραν για να τιμήσουν το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου...
Π.Τ.