Ήδη από την προεκλογική περίοδο πριν την 21η Μαΐου, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Πρέβεζας είχαν θέσει ζήτημα διεκδίκησης της βουλευτικής έδρας, την οποία κατέχει από το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ (η Πρέβεζα είναι διεδρική εκλογική περιφέρεια).
Φυσικά οι πιθανότητες να το πετύχουν ήταν σχεδόν μηδαμινές, κάτι που φάνηκε και στο τελικό αποτέλεσμα που έβγαλε η “κάλπη” στο Νομό. Παρ' όλα αυτά έθεσαν τον πήχη ψηλά και από τη στιγμή που θα ακολουθήσουν και νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου με το ΠΑΣΟΚ να έχει καταγράψει ανοδική τάση, ήδη έχει “φουντώσει” η προεκλογική συζήτηση για νέο 2012 στο Νομό Πρέβεζας από την... ανάποδη. Δηλαδή να περάσει η βουλευτική έδρα στο ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι σήμερα και βουλευτής να εκλεγεί ο Γιώργος Δημητρίου αντί του Κώστα Μπάρκα. Καταγράφηκε αυτό και στην τελευταία ανακοίνωση του κ. Δημητρίου.
Ας δούμε όμως με βάση τους αριθμούς ομοιότητες και διαφορές εκείνης της περιόδου σε σύγκριση με το σήμερα.
Τον Μάιο του 2012 στο Νομό Πρέβεζας το ΠΑΣΟΚ είχε αναδειχθεί 2ο κόμμα, κερδίζοντας τη βουλευτική έδρα με τον Βασίλη Ιωάννου, καταγράφοντας 6.869 ψήφους. Τρίτο κόμμα αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον εντυπωσιακό αριθμό για την τότε εποχή των 6.148 ψήφων (πρώτος σε ψήφους ο Κώστας Μπάρκας). Τα δύο κόμματα δηλαδή, εν' όψει των εκλογών που ακολούθησαν τον Ιούνιο του 2012, χώριζαν μόλις 721 ψήφοι. Τον Μάιο του 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν στο Νομό Πρέβεζας 3.623 ψήφους.
Μία από τις βασικές διαφορές του Μαΐου του 2012 με τον Μάιο του 2023 σε πανελλαδικό επίπεδο, είναι ότι στις εκλογές του Μαΐου 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη κάνει την ανατροπή από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση και είχε αναδειχθεί κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που του έφερε τεράστιο “αέρα δυναμικής” στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, όπου και ενισχύθηκε σημαντικά.
Στην περίπτωση του Μαΐου 2023 τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ χωρίζουν πανελλαδικά σχεδόν 9 ποσοστιαίες μονάδες, με το ΠΑΣΟΚ να είναι τρίτο κόμμα.
Το ΠΑΣΟΚ στο Νομό Πρέβεζας τον Μάιο του 2012 είχε 6.869 ψήφους. Στις εκλογές του Ιουνίου 2012 είχε 5.899. Έχασε δηλαδή 970 ψήφους, κάτι που μαρτυρά μία φθορά, αλλά όχι τόσο μεγάλη ώστε να δικαιολογεί την μεγάλη ανατροπή υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ που κέρδισε τότε τη βουλευτική έδρα στο Νομό Πρέβεζας για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση. Για να καταλάβουμε τα μεγέθη αρκεί κάποιος να λάβει υπ' όψη τον σημερινό αριθμό ψήφων του ΠΑΣΟΚ που είναι 5.276, λιγότεροι δηλαδή από τον Ιούνιο του 2012.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Πρέβεζας τον Μάιο του 2012 είχε 6.148 ψήφους. Στις εκλογές του Ιουνίου 2012 έφτασε τον εντυπωσιακό αριθμό των 10.445 ψήφων. Η άνοδός του δηλαδή ήταν 4.297 ψήφοι σε σχέση με τον Μάιο του 2012. Και στο υποθετικό σενάριο δηλαδή να “μάζεψε” όλες τις απώλειες του ΠΑΣΟΚ δεν δικαιολογείται η εντυπωσιακή άνοδος.
Δικαιολογείται όμως αν λάβει κάποιος τις πολύ μεγάλες απώλειες του ΚΚΕ στο Νομό Πρέβεζας, το οποίο από τον Μάιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2012 έχασε 1.771 ψήφους και δικαιολογείται επίσης αν λάβει κάποιος πως το πολιτικό πρόταγμα της εποχής ήταν το αντιμνημονιακό μέτωπο με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Οι ΑΝΕΛ στο Νομό Πρέβεζας από τον Μάιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2012 έχασαν 1.387 ψήφους. Σημαντική μείωση στα ποσοστά τους ανάμεσα στις εκλογικές αναμετρήσεις είχε επίσης μία ομάδα αριστερών-αριστερόστροφων-αντιμνημονιακών “μικρών κομμάτων”, τα οποία συνολικά απώλεσαν 1.237 ψήφους και πιθανότατα αρκετές ψήφοι στο Νομό κατέληξαν στο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε ορισμένα συνεργάστηκαν μαζί του και μετά τις εκλογές.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τον Μάιο 2012 ψήφισαν 41.804 άνθρωποι στο Νομό Πρέβεζας, ενώ τον Ιούνιο του 2012, 40.278. Όταν δηλαδή επαναλαμβάνεται εκλογική αναμέτρηση σε ένα μήνα, τη δεύτερη φορά η συμμετοχή των ψηφοφόρων είναι μικρότερη, κάτι που είναι και λογικό. Και αυτό θα παίξει ένα ρόλο.
Από τα παραπάνω προκύπτουν δύο προϋποθέσεις για να υπάρξει ενδεχόμενο “αλλαγής φρουράς” υπέρ του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη βουλευτική έδρα στο Νομό Πρέβεζας. Αφ' ενός να υπάρξει περαιτέρω πολύ μεγάλη μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και αφ' ετέρου να αντλήσει ψήφους από άλλα κόμματα το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Η κάλπη λοιπόν είναι αυτή που θα δείξει και πάλι το αποτέλεσμα.