Τέτοιες σκηνές, συνέβησαν κατά το παρελθόν και στο Νομό Πρέβεζας, καθώς η Ελλάδα μόνο... αγγελικά πλασμένη δεν ήταν ως χώρα. Διάφορα... παρατράγουδα των μακρινών εκείνων εποχών προκαλούν σήμερα θυμηδία, όπως επίσης η συμπεριφορά των τότε υποψηφίων, καθώς και το κλίμα που μετέφεραν οι εφημερίδες.
Ρίχνοντας μια ματιά στο αρχείο της εφημερίδας «Ελευθερία» μπορεί κάποιος να βρει αρκετά περιστατικά, ενδεικτικά της ιστορικής πραγματικότητας της εποχής.
Θα σας μεταφέρουμε κλίμα εκλογών στο Νομό Πρέβεζας, μέσα από ασπρόμαυρες εικόνες, μιας και σε λίγες ώρες (ω, ναι!), έχουμε... εκλογές.
*Στις 9 Νοεμβρίου 1961, η εφημερίδα δημοσιεύει επιστολή δικαστικού αντιπροσώπου σε εκλογικό κέντρο χωριού, 20 χιλιόμετρα μακριά από τη Φιλιππιάδα, στην οποία καταγγέλει ότι Ταγματάρχης των ΤΕΑ, την ημέρα των εκλογών, έβγαλε λόγο στο καφενείο του χωριού, καλώντας τους κατοίκους να ψηφίσουν ΕΡΕ. Παράλληλα, αναφέρει ο δικαστικός αντιπρόσωπος, πως χωροφύλακας του ζήτησε να παραμείνει στην αίθουσα κατά τη διαλογή. Άλλοι καιροί, άλλα ήθη...
*Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 1963, η εφημερίδα μας πληροφορεί πως ο Π. Γαρουφαλιάς περιόδευσε στην Φιλιππιάδα και εξέφρασε μάλιστα και την αισιοδοξία του περί... ανόδου της Ενώσεως Κέντρου.
*Στις 22 Οκτωβρίου 1963, το στέλεχος της Ενώσεως Κέντρου Ι.Ν. Τούμπας, έφτασε στην Πρέβεζα, όπου τον υποδέχθηκαν οι τοπικοί υποψήφιοι βουλευτές, Δ. Κρόκος και Δ. Γαρουφαλιάς. Στην ομιλία του διαπίστωσε «άνεμο» νίκης στην Πρέβεζα και αναφέρθηκε με σκληρά λόγια κατά του Βασιλιά και του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
*Ο Π. Γαρουφαλιάς στις 10 Νοεμβρίου 1963 ευχαριστεί... ολοψύχως τον Λαόν της Πρεβέζης για την επανεκλογή του αδερφού του.
*Η «Ελευθερία» στις 30 Μαρτίου 1961 μας πληροφορεί για προσχωρήσεις πολιτικών της Πρέβεζας στους Φιλελεύθερους. Ο Β. Κοσμάς έρχεται να πλαισιώσει τους Χαβίνη και Βερβιτσιώτη. Οι «μεταγραφές» επιτρέπονταν από τότε.
*Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 1961, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών Γ. Ράλλης, κάνει μία δήλωση, που σήμερα μοιάζει... ξεκαρδιστική, αλλά ήταν ενδεικτική του πολιτικού κλίματος που επικρατούσε. Διαπίστωσε πως μόνο σε έξι εκλογικά τμήματα πανελλαδικά υπήρξαν... ανωμαλίαι! Ο Νομός Πρέβεζας είχε μάλιστα την... πρωτιά, καθώς από τα έξι τα δύο ανήκαν στο Νομό μας. Το 2ον εκλογικόν κέντρον Πρεβέζης και το εκλογικόν κέντρον Γυμνοτόπου.
*Στις 13 Μαϊου 1958 διαβάζουμε για τα εκλογικά αποτελέσματα στην περιοχή μας.
'Αντε και καλή μας ψήφο...