Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012 02:17

«Αυθαίρετη η κατανομή των μαθητών στην Α' Γυμνασίου», υποστηρίζει ομάδα γονέων

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των γονέων 18 μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α' Γυμνασίου την προσεχή σχολική χρονιά, για την κατανομή τους στα γυμνάσια της Πρέβεζας. Με επιστολή τους προς τη Δ/ντρια Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Πρέβεζας, Βασιλική Σφονδύλη, η οποία κοινοποιήθηκε επίσης στο Υπουργείο Παιδείας, Τμήμα Γ΄, Γραφείο Μαθητικών Θεμάτων, την ΠΕΔΙΕΚ Ηπείρου-Περιφερειακή Δ/ντρια Εκπ/σης , τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Πρέβεζας, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας Στράτο Ιωάννου, τον Συνήγορο του Πολίτη και τους κ.κ. Βουλευτές Ν. Πρέβεζας, οι γονείς των 18 μαθητών καταγγέλουν πως κατά τη γνώμη τους είναι αυθαίρετη η κατανομή των μαθητών στην Α' Γυμνασίου και θεωρούν απαράδεκτη και μη νόμιμη την απόφαση της κ. Σφονδύλη. Αιτούνται ακόμη να γραφτούν τα παιδιά τους στο πρώτο γυμνάσιο Πρέβεζας.

 

Αναλυτικά η επιστολή τους αναφέρει:

 

«Πρέβεζα 4 Ιουλίου 2012

 

 

Προς

τη Δ/ντρια Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Πρέβεζας

 

Κοιν: 1.Υπουργείο Παιδείας, Τμήμα Γ΄,

Γραφείο Μαθητικών Θεμάτων

2.ΠΕΔΙΕΚ Ηπείρου

Περιφερειακή Δ/ντρια Εκπ/σης

3. Δημοτική Επιτροπή Παιδείας

Δήμου Πρέβεζας

4. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας

5. Συνήγορο του Πολίτη

6. κ.κ. Βουλευτές Ν. Πρέβεζας

«Κατανομή των μαθητών στην Α΄ Τάξη των Γυμνασίων της Πρέβεζας»

 

Οι γονείς 18 μαθητών , αποφοίτων της ΣΤ΄ Τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας έχοντας υπόψη :

  1. Τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας μας

2) Τις διατάξεις των άρθρων 7,8 και 12 του Π.Δ. 104/1979

 

Α ι τ ο ύ μ α σ τ ε την εγγραφή των παιδιών μας στο 1ο Γυμνάσιο Πρέβεζας, ως το πλησιέστερο στη διεύθυνση κατοικίας μας.

 

Δεδομένου του ότι: α) σύμφωνα με το άρθρο 12§1 του ΠΔ 104/1979 οι μαθητές φοιτούν στο Γυμνάσιο στην περιοχή του οποίου βρίσκεται η μόνιμη κατοικία τους, β) σύμφωνα με το άρθρο 12§2 του ΠΔ 104/1979 σε πόλεις στις οποίες λειτουργούν περισσότερα του ενός ομοιότυπα σχολεία, τα όρια της περιοχής του καθενός εξ αυτών (χωροταξική κατανομή), όπως και ο αριθμός των μαθητών που μπορούν κατ’ ανώτατο όριο να φοιτήσουν σε αυτά καθορίζονται με απόφασή σας, γ) τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 3069/30.5.2011 απόφασή σας, στην οποία γενικώς ορίζεται ότι οι μαθητές όλων των Δημοτικών Σχολείων της πόλης (συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών Παντοκράτορα και Μύτικα) εγγράφονται σε όλα τα Γυμνάσια της πόλης χωρίς να αναφέρονται ειδικότερα χωροταξικά κριτήρια), η δε απόφαση αυτή αφορά το προηγούμενο σχολικό έτος καθώς έχει εκδοθεί στις 30.5.2011, ενώ δεν έχουμε ενημερωθεί για την ύπαρξη αντίστοιχης απόφασης για το σχολικό έτος 2012-2013 και δ) κατά την §3 του ιδίου ως άνω άρθρου μόνο στην περίπτωση κατά την οποία ο αριθμός των μαθητών υπερβεί τις δυνατότητες στεγάσεως του διαθέσιμου χώρου κάποιου σχολείου, και μόνο εφόσον ληφθούν υπ’ όψιν τα σχετικά χωροταξικά δεδομένα σε συνδυασμό με τις τυχόν προτιμήσεις των κηδεμόνων των μαθητών, έχετε τη δυνατότητα να προβείτε σε υποχρεωτική μετεγγραφή ανάλογου αριθμού μαθητών.

Με κατάπληξη πληροφορηθήκαμε ότι το νέο σχολικό έτος, χωρίς κανένα κριτήριο κάποια παιδιά - εννέα (9)- με απόφαση της Δ/ντριας ΔΔΕ Πρέβεζας θα φοιτήσουν στο συγκρότημα του Φόρου (2ο-3ο Γυμνάσιο), που βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 χλμ. από τις κατοικίες μας.

Δεδομένου ότι διαμένουμε εγγύτατα στο 1ο Γυμνάσιο Πρέβεζας και όλοι οι μαθητές που διαμένουν στην περιοχή μας φοιτούσαν τα προηγούμενα χρόνια στο 1ο Γυμνάσιο, όλοι οι ενδιαφερόμενοι γονείς, ανεξαρτήτως αν τα παιδιά τους έχουν επιλεγεί να φοιτήσουν στο 1ο είτε στα άλλα Γυμνάσια διεκδικούμε το αυτονόητο: να εφαρμοστούν οι νόμοι, να ληφθούν υπόψη χωροταξικά κριτήρια και να γίνει ΑΜΕΣΑ ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ των μαθητών, ώστε τον Σεπτέμβριο να μη βρεθούν οι 9 από εμάς να ζητούν μετεγγραφή των παιδιών τους, αλλά να γνωρίζουν από τώρα σε ποιο σχολείο θα φοιτήσουν τα παιδιά τους- όπως οι υπόλοιποι γονείς σε όλη την χώρα!

Σημειωτέον ότι δεν έχουμε καμία ενημέρωση σχετικά με:

1) Την απόφαση δυνάμει της οποίας ορίσατε τα κατά την §2 του άρθρου 12 του ΠΔ 104/1979 κριτήρια, ήτοι τα όρια της περιοχής κάθε Γυμνασίου (χωροταξική κατανομή μαθητών σε αυτά) και ειδικότερα των 1ου (στο οποίο θα έπρεπε σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας μας να εγγραφούν τα παιδιά μας) και 2ου - 3ου Γυμνασίου (στα οποία όπως μας πληροφορήσατε πρόκειται κάποια εξ αυτών να εγγραφούν), καθώς επίσης και τον αριθμό των μαθητών που μπορούν κατ’ ανώτατο όριο να φοιτήσουν σε αυτά.

2) Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους κάποιοι από τους ανωτέρω 18 μαθητές επιλέγησαν να φοιτήσουν στα ανωτέρω 2ο και 3ο Γυμνάσια, καθώς από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι εάν συμπεριλαμβάνονταν και αυτοί οι μαθητές στο 1ο Γυμνάσιο θα γινόταν υπέρβαση των δυνατοτήτων στεγάσεως του διαθεσίμου χώρου του σχολείου αυτού, όπως απαιτείται από το άρθρο 12§3 του ΠΔ 104/1979 προκειμένου να έχετε το δικαίωμα να προχωρήσετε σε υποχρεωτική μεταγραφή ανάλογου αριθμού μαθητών (σημειωτέον ότι και κατά το προηγούμενο σχολικό έτος στο εν λόγω Γυμνάσιο στεγάζονταν τρία τμήματα σε κάθε τάξη).

Η κατά τα ανωτέρω κατανομή των παιδιών μας στα Γυμνάσια της πόλης προκάλεσε στις οικογένειές μας και ιδιαίτερα στα παιδιά μας μεγάλη αναστάτωση και γι αυτό αιτούμαστε την άμεση επίλυση του θέματος.

 

 

Η παρούσα επιστολή συντάχθηκε μετά την άκαρπη συνάντηση, που είχαμε στο γραφείο σας την Δευτέρα 2/7/2012 και υπογράφεται από τους γονείς:

 

1. Γαλάνης Θεόδωρος

2. Τσιλιάκου Ευαγγελία

3. Αργυρού Αμαλία

4. Ζώης Άγγελος

5. Γληγόρη Καλλιόπη

6. Καρδούτσος Γεώργιος

7. Μαγκλάρας Κωστάκης

8. Μπάκας Παντελεήμων

9. Παπούλια Ευφημία

10. Πέρτσαλης Σπυρίδων

11. Ρίτσα Βόκερ

12. Σιδηροπούλου Φωτεινή

13. Συνεσίου Ελένη

14. Τασούλα Πηνελόπη

15. Χαρίτος Βαγγέλης

16. Κούστα Ερατώ

17. Ζήκου Πελαγία

18. Παλάντζα Ειρήνη».

 

 

 

 

 

 

Στο μεταξύ η κ. Ελένη Συνεσίου, γονέας μίας από τους 18 μαθητές-μαθήτριες που θα φοιτήσουν στην Α' Γυμνασίου, απέστειλε, με τη σύμφωνη γνώμη των λοιπών γονέων την παρακάτω ανακοίνωση-ενημέρωση στα τοπικά ΜΜΕ:

 

«Επί μία εβδομάδα 36 άνθρωποι (οι γονείς των 18 μαθητών) ασχολούμαστε με ένα θέμα που με αποκλειστική της ευθύνη έχει δημιουργήσει η Διευθύντρια της ΔΔΕ Πρέβεζας. Προφανώς υπάρχουν σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν τον καθένα μας, όταν όμως πρόκειται για τα παιδιά μας, ως γονείς προτάσσουμε την ηρεμία και την καλή ψυχολογική τους κατάσταση.

 

Από την προηγούμενη Παρασκευή 29/6, που δημιουργήθηκε το θέμα, είναι απερίγραπτη η αναστάτωση που έχει προκληθεί και οι αντιδράσεις όσων εμπλεκομένων ή μη υποπίπτει στην αντίληψή τους το θέμα. Και για να μη θεωρηθεί σε καμία περίπτωση η κινητοποίηση των γονέων υποκινούμενη από τη Διεύθυνση του 1ου Γυμνασίου (όπως εμμέσως , πλην σαφώς αφήνει να εννοηθεί η κ. Σφονδύλη), το όλο θέμα προέκυψε από την ενημέρωση που με προφανές ενδιαφέρον ζήτησαν να έχουν γονείς, που δεν έχουν σχέση με τον εκπαιδευτικό κόσμο, σχετικά με την εγγραφή των παιδιών τους στο Γυμνάσιο (μέχρι την Παρασκευή 29/6 σε κανένα Γυμνάσιο της πόλης δεν είχαν φτάσει τα απολυτήρια Δημοτικού των προς εγγραφή μαθητών, οπότε και δεν μπορούσε να υπάρχει ενημέρωση σχετικά, ενώ σύμφωνα με τον νόμο οι εγγραφές στην Α΄Γυμνασίου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 30/6- φέτος 29/6 Παρασκευή).

 

Εξαιρετικώς φέτος και μόνο στην Πρέβεζα υποθέτω, δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία κατανομής των μαθητών στην Α΄Γυμνασίου, με αποτέλεσμα παιδιά που κατοικούν σε απόσταση 50 και 100 μ. από το σχολείο, να καλούνται να φοιτήσουν σε σχολείο που απέχει τουλάχιστον 1,5 χλμ.

 

Η επιθυμία της Δ/ντριας να διασφαλίσει υποχρεωτικά ίσο αριθμό μαθητών σε όλα τα σχολεία της πόλης με την αυθαίρετη κατανομή των μαθητών της Α΄Γυμνασίου και η επιμονή της να αντιμετωπίζει τα παιδιά μας ως αριθμούς και μόνο, έχει οδηγήσει σ΄αυτή την απαράδεκτη κατάσταση να ασχολούμαστε 36 άνθρωποι με την ανάδειξη του προβλήματος και να ζητούμε επιτακτικά τη λύση του.

 

Όπως φαίνεται από τις ενέργειές μας, λόγω της κατάφωρης αδικίας στεκόμαστε όλοι στην ίδια πλευρά, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη ότι με την ισχύουσα κατανομή κάποια παιδιά έχουν ήδη ... επιλεγεί χωρίς κανένα κριτήριο, να φοιτήσουν στο 1ο Γυμνάσιο.

 

Από τους 32 αποφοίτους της ΣΤ΄τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου, έχουμε σχηματίσει μια ομάδα πλέον, οι γονείς των 18, με κριτήριο αποκλειστικά το κοινό αίσθημα δικαίου και τη λογική που υπαγορεύουν ότι όσα παιδιά κατοικούν σε απόλυτη γειτνίαση με το 1ο Γυμνάσιο, δικαιούνται να φοιτήσουν εκεί, εκτός και αν υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι, για το αντίθετο.

 

Δεν είχαμε καμία πρόθεση, ούτε ήταν δική μας ευθύνη να ανατρέξουμε στους νόμους και την τήρηση ή μη της διαδικασίας, αλλά υποχρεωθήκαμε να το κάνουμε, μετά τη συνάντησή μας με τη Δ/ντρια τη Δευτέρα 2/7 και τον απαράδεκτο τρόπο, που μας αντιμετώπισε. Δεν μας έδωσε καμία απάντηση στα εύλογα ερωτήματά μας, παρά μας επέδωσε έναν πίνακα με αριθμητικά δεδομένα που αφορούν στο δυναμικό μαθητών των Γυμνασίων της πόλης.

 

Η εμμονή της να μη δημιουργηθεί 3ο τμήμα στην Α΄Γυμνασίου του 1ου Γυμνασίου Πρέβεζας για το επόμενο σχολ. έτος δεν μας αφορά (σημειωτέον ότι με την εγγραφή και των υπολοίπων 9 μαθητών στο 1ο Γυμνάσιο, δεν προκαλείται μείωση τμημάτων σε άλλο Γυμνάσιο - αντιθέτως αντί 25 ή παραπάνω, θα έχουν 21-22 μαθητές, όπως συμβαίνει και σε άλλα τμήματα των ιδίων ή και άλλων σχολείων ανά την επικράτεια.Τα περί εισροής και άλλων μαθητών στο 1ο Γυμνάσιο ελέγχονται ως ανακριβή, γιατί αν μη τι άλλο υποθέτουμε ότι για τις μετεγγραφές θα ισχύσουν τα χωροταξικά κριτήρια!)

 

Δεν είναι δυνατόν να ταλαιπωρούμαστε τόσοι άνθρωποι και κυρίως τα παιδιά μας που νιώθουν ανασφάλεια πια, ακόμη και εκείνα που έχουν επιλεγεί για το 1ο Γυμνάσιο, και να εξαρτώμαστε από την κ. Σφονδύλη, αν θα εφαρμόσει νόμιμες διαδικασίες ή όχι! Πρωτοφανή και απαράδεκτα όλα αυτά.

 

Η κοινοποίηση των πληροφοριών γίνεται κατόπιν απόφασης των 36 γονέων για δημοσιοποίηση του θέματος».

 

 

 

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

27 Απριλίου 2024
Σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης από την Πρέβεζα, υπογραμμίζοντας πως απέτυχε να ελέγξει το κύμα ακρίβειας,
24 Απριλίου 2024
Στην Πρέβεζα θα βρεθεί την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με την πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας, ...
24 Απριλίου 2024
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στους δημοσιογράφους το μεσημέρι της Δευτέρας ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Τάσος Τόκας, στο πλαίσιο περιοδείας του ...
23 Απριλίου 2024
Έπειτα από πολλές πολιτικές παλινωδίες, αρκετό “κρυφτούλι” και συνεχόμενες επικοινωνιακές γκάφες της δημοτικής αρχής στην υπόθεση της αγωγής της ...
22 Απριλίου 2024
Ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, το οποίο έχει απασχολήσει μέχρι και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ του atpreveza.gr) και έχει ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
22 Απριλίου 2024
Έχοντας ήδη αποσπάσει πολυάριθμα βραβεία σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, το Animal, η νέα ταινία της Σοφίας Εξάρχου, προβάλλεται από την ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...