Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 14:53

Μικρός Υδροηλεκτρικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση “πηγή Γκούρα” της Τ.Κ. Ρευματιάς

Τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης για την υλοποίηση και εγκατάσταση του έργου : “Μικρός Υδροηλεκτρικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 48KW, ρέματος στην θέση «πηγή Γκούρα της Τ.Κ. Ρευματιάς Δ.Ε. Λούρου του Δήμου Πρέβεζας”, ενέκρινε με απόφασή του ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Ο σταθμός θα εγκατασταθεί επί Δημοσίου δάσους, σε έκταση συνολικού εμβαδού 799,51 τ.μ., που βρίσκεται στην περιφέρεια της Τοπικής Κοινότητας Ρευματιάς, της Δημοτικής Ενότητας Λούρου, του Δήμου Πρέβεζας, Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας περιοχής αρμοδιότητος Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας.

Το προς υλοποίηση και υπό εγκατάσταση έργο: «Μικρός Υδροηλεκτρικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 48KW, ρέματος στην θέση «πηγή Γκούρα» στην Τ.Κ. Ρευματιάς, της Δ.Ε. Λούρου του Δήμου Πρέβεζας Π.Ε. Πρέβεζας», σύμφωνα με την σχετική Τεχνική Περιγραφή, αφορά έργα συλλογής –Υδροληψίας, μεταφοράς ύδατος και υδροηλεκτρικού Σταθμού επί της ανωτέρω έκτασης επέμβασης με σκοπό την ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 260.000 ΚWH.

Η έγκριση επέμβασης δίδεται υπό του εξής όρους και προϋποθέσεις :

1. Να τηρούνται απαραίτητα οι όροι και προϋποθέσεις που έχουν τεθεί με τις σχετικές άδειες και εγκρίσεις άλλων Υπηρεσιών ή Φορέων, που αφορούν την υλοποίηση του έργου του θέματος.

2. Η διαμόρφωση των επιφανειών εργασίας θα πραγματοποιηθούν στην απαιτούμενη έκταση και οι επιτρεπτές εκσκαφές θα είναι µόνο οι τεχνικά απαραίτητες, περιοριζόμενες αυστηρά στα όρια του τοπογραφικού διαγράμματος που συνοδεύει την παρούσα.

3. Λαμβάνεται μέριμνα για τη μικρότερη δυνατή διατάραξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής του έργου, ώστε τα δυσμενή αποτελέσματα αυτής στο οικείο και ευρύτερο φυσικό περιβάλλον, να είναι τα μικρότερα δυνατά.

4. Οι εγκαταστάσεις κατασκευάζονται κατά το δυνατόν µε τρόπο και υλικά που δε θίγουν και δεν προσβάλουν το οικείο φυσικό περιβάλλον και να είναι προσαρμοσμένες στο τοπίο, στην ταυτότητα και στις συνθήκες (κοινωνικές και περιβαλλοντικές) της περιοχής.

5. Η δικαιούχος εταιρεία «ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ Μ.Ε.Π.Ε.» μεριμνά για την πλήρη απομάκρυνση των προϊόντων εκσκαφής, φέρει την ευθύνη για πιθανή ζημιά σε τρίτους και αναλαμβάνει την υποχρέωση λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων αντιπυρικής προστασίας της περιβάλλουσας δασικής βλάστησης. Απαγορεύεται η απόρριψη των προϊόντων εκσκαφής σε εκτάσεις υπαγόμενες στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας ή σε παρακείμενα ρέματα.

6. Η φθορά της δασικής βλάστησης περιορίζεται στην ελάχιστη δυνατή. Η ανάγκη απομάκρυνσης της υπάρχουσας φυτικής ύλης στην περιοχή ανάπτυξης του έργου πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση και τις υποδείξεις της Δ/νσης Δασών Πρέβεζας, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους που τίθενται στις σχετικές (28 & 29) η απαρέγκλιτη εφαρμογή και τήρηση των οποίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του. Τα δασικά προϊόντα που θα παραχθούν θα διακινηθούν και διατεθούν σύμφωνα µε τα οριζόμενα στις διατάξεις των ανωτέρω σχετικών και της Δασικής Νομοθεσίας. 

7. Οι θέσεις επέμβασης είναι συγκεκριμένες και αυστηρά προσδιορισμένες στο έδαφος διά του πρωτοκόλλου εγκατάστασης που θα συνταχθεί, δύναται δε να τροποποιηθεί μετά από εισήγηση της αρμόδιας Δασικής Αρχής, αν προκύψουν σοβαρά ζητήματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

8. Θα υπάρξει πρόβλεψη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας των εργαζόμενων ή των τυχόν επισκεπτών του δασικού χώρου. Απαιτείται επ’ αυτού όπως τοποθετηθούν καλαίσθητες πινακίδες προειδοποίησης πιθανών κινδύνων που διατρέχουν οι παραπάνω.

9. Απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση στη γύρω έκταση, πλην των καθορισμένων για την επέμβαση θέσεων.

10. Απαγορεύεται η μεταβολή ή επέκταση της χρήσης της έκτασης, πέραν του εγκεκριμένου σκοπού.

11. Εάν κατά την εκτέλεση των εργασιών ανακαλυφθούν αρχαιότητες, η ενδιαφερόμενη εταιρεία οφείλει εκ του νόμου να ειδοποιήσει αμέσως την Αρχαιολογική Υπηρεσία.(σχετικά 31 & 32)

12. Η παρούσα έγκριση χορηγείται υπέρ της ενδιαφερόμενης εταιρείας «ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ Μ.Ε.Π.Ε.» που εγκρίθηκε και ισχύει αυστηρά γι’ αυτήν. Τυχόν αλλαγή του δικαιούχου που θα απαιτηθεί, θα πραγματοποιηθεί µε τροποποίηση της παρούσας µόνο ως προς το πρόσωπο ή τον φορέα, χωρίς αλλαγή των λοιπών όρων της επέμβασης.

13. Σε περίπτωση που δεν εκπληρωθεί ή εκλείψει ή οποτεδήποτε ήθελε μεταβληθεί ο σκοπός για τον οποίον δίδεται η έγκριση αυτή και δεν τηρηθούν οι προαναφερόμενοι όροι, η έκταση θα επανέλθει χωρίς άλλες διατυπώσεις στη διαχείριση της δασικής υπηρεσίας και η παρούσα απόφαση παύει να ισχύει.

14. Στην περίπτωση παύσης λειτουργίας του έργου, ο δικαιούχος οφείλει όπως απομακρύνει τις εγκαταστάσεις που τοποθέτησε εντός της εκτάσεως και αποκαταστήσει το χώρο της επέμβασης και τον περιβάλλοντα χώρο αυτής και η έκταση επανέρχεται στο καθεστώς που ίσχυε πριν από την αλλαγή της χρήσης της.

15. Η εγκατάσταση στην έκταση πραγματοποιείται με πρωτόκολλο εγκατάστασης το οποίο θα συντάξει η Δ/νση Δασών Πρέβεζας και αντίγραφο του θα αποσταλεί αντιστοίχως στη Δ/νση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών.

16. Πριν την εγκατάσταση του δικαιούχου στην έκταση ζητούνται το αντάλλαγμα χρήσης και η δαπάνη αναδάσωσης που ορίζονται στην παρ. 8 του άρθρου 45 του Ν. 998/79 ως ισχύει και σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις σχετικές (17, 18, 19 & 20) Υ.Α. Το συνολικό οφειλόμενο τίμημα (αντάλλαγμα χρήσης και δαπάνη αναδάσωσης) προσδιορίζεται σε επτακόσια πενήντα ένα Ευρώ & πενήντα πέντε λεπτά (245,06 + 506,49 = 751,55€) και η εξόφλησή του θα γίνει εφάπαξ, με την κατάθεση του ανωτέρου ποσού, στο Πράσινο Ταμείο - Ειδικό Φορέα Δασών είτε στις Δ.Ο.Υ. στον κωδικό ΚΑΕ 83894 και αφορά έσοδα του Πράσινου Ταμείου - Ειδικού Φορέα Δασών είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος στο λογαριασμό 26671/8 (IBAN GR 2101000240000000000266718) και το σχετικό αποδεικτικό θα προσκομισθεί στην Δ/νση Δασών Πρέβεζας.

17. Η οριοθέτηση της έκτασης θα γίνει από την εταιρεία «ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ Μ.Ε.Π.Ε.» στις κορυφές περιμέτρου αυτής, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος κατά την σύνταξη του πρωτοκόλλου εγκατάστασης

18. Προκειμένου να εγκατασταθεί ο δικαιούχος στην έκταση προσκομίζονται οι εγκεκριμένες τεχνικές μελέτες όπου απαιτούνται (όπως στις περιπτώσεις της έγκρισης οδοποιίας, είτε αποτελεί αυτή κύριο έργο, είτε είναι συνοδό).

19. Ο δικαιούχος µε την εγκατάστασή του στην έκταση, αποδέχεται πλήρως τους σχετικούς όρους της πράξης έγκρισης επέμβασης, ενώ η µη συμμόρφωσή του στους τεθέντες όρους συνεπάγεται υποχρεωτικά την ανάκληση του πρωτοκόλλου εγκατάστασης, µε τις προκύπτουσες από την Δασική Νομοθεσία συνέπειες.

20. Η παρούσα έγκριση δεν απαλλάσσει τον δικαιούχο από την υποχρέωση να εφοδιάζεται με άδεια ή έγκριση ή τήρηση όρων και περιορισμών άλλης Αρχής, αν από υφιστάμενες διατάξεις προκύπτει σχετική υποχρέωση, ούτε υποκαθιστά τυχόν άλλες απαιτούμενες εγκρίσεις και άδειες.

21. Πριν την καταβολή του ανταλλάγματος και της δαπάνης αναδάσωσης καθώς και την σύνταξη πρωτοκόλλου εγκατάστασης, ουδεμία επέμβαση θεωρείται επιτρεπτή.

22. Η παρούσα έγκριση δεν συνιστά εμπράγματο ή ενοχικό δικαίωμα επί ακινήτων, δεν θίγει εμπράγματα δικαιώματα του Δημοσίου ή τρίτων και δεν αποτελεί στοιχείο απόδειξης ιδιωτικών εμπράγματων δικαιωμάτων. 

23. Το Δημόσιο δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν εκνίκηση εκ μέρους τρίτων της έκτασης, επί της οποίας εγκρίθηκε η επέμβαση κατά τις διατάξεις του Κεφαλαίου ΣΤ΄ του Νόμου 998/1979 ως ισχύει ή για αξιώσεις τρίτων εφόσον από την υλοποίηση και εγκατάσταση του έργου θιγούν παρακείμενες ιδιοκτησίες 24. Η παρακολούθηση και εφαρμογή της παρούσας απόφασης ανατίθεται στην Δ/νση Δασών Πρέβεζας.

Δείτε τη σχετική απόφαση ΕΔΩ

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Πολιτική

24 Απριλίου 2024
Στην Πρέβεζα θα βρεθεί την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με την πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πρέβεζας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα πραγματοποιήσει
24 Απριλίου 2024
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στους δημοσιογράφους το μεσημέρι της Δευτέρας ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Τάσος Τόκας, στο πλαίσιο περιοδείας του ...
23 Απριλίου 2024
Έπειτα από πολλές πολιτικές παλινωδίες, αρκετό “κρυφτούλι” και συνεχόμενες επικοινωνιακές γκάφες της δημοτικής αρχής στην υπόθεση της αγωγής της ...
22 Απριλίου 2024
Ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, το οποίο έχει απασχολήσει μέχρι και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ του atpreveza.gr) και έχει ...
22 Απριλίου 2024
Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσαν οι δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις της μαχόμενης και αντικαπιταλιστικής αριστεράς: Πραγματοποιήθηκε ...

Αθλητισμός

23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – Κύπρου 2024. Η αθλήτρια του Δημήτρη Γεωργοπέτρη
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...

Πολιτισμός

25 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την ...
24 Απριλίου 2024
Ο Δήμος Πρέβεζας διοργανώνει Εκδήλωση για τον Εορτασμό της Παγκόσμια Ημέρα Χορού το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30 π.μ στην Πλατεία ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!
22 Απριλίου 2024
Έχοντας ήδη αποσπάσει πολυάριθμα βραβεία σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, το Animal, η νέα ταινία της Σοφίας Εξάρχου, προβάλλεται από την ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...