Η εταιρεία ζητά 9.073.719,14 ευρώ ή επέκταση της σύμβασή της για 14 χρόνια για διαφυγόντα κέρδη.
Προκύπτει δηλαδή μία νομική αντιδικία ανάμεσα στον δημοτικό φορέα, που είναι το ΝΠΔΔ και σε μία εταιρεία που μισθώνει τον Τουριστικό Λιμένα, ο οποίος είναι περιουσία του δημοτικού φορέα και μάλιστα το ΔΛΤ είναι και μέτοχος με το μικρό ποσοστό του 0,10%.
Εκ της σύστασής του λοιπόν ο δημοτικός φορέας θα πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του και στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, προχώρησε στην υπογραφή δύο συμβάσεων με εταιρείες για υπηρεσίες ορκωτού εκτιμητή και για νομικές συμβουλές.
Η εταιρεία που θα αναλάβει την υπηρεσία ορκωτού εκτιμητή είναι η Ksi Greece ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΚΕ, με ευρύ πελατολόγιο από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
Η υπηρεσία που θα παρέχει, όπως περιγράφεται στη σύμβαση θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση και παράθεση ευρημάτων επί των υπολογισμών και αριθμητικών στοιχείων που παρατίθενται στην αγωγή η οποία έχει ασκηθεί. Στη σύμβαση πιο αναλυτικά υπάρχει το παρακάτω απόσπασμα:
Η εταιρεία δηλαδή θα αξιολογήσει αν όσα περιγράφονται στην αγωγή είναι βάσιμα ή όχι και θα πρέπει να παραδώσει τη δουλειά της έως τις 28/12/2023, λίγο πριν η δημοτική αρχή παραδώσει τη θέση της στη νέα δημοτική αρχή.
Η εταιρεία που θα αναλάβει τη νομική υποστήριξη του Δήμου Πρέβεζας ονομάζεται ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ και έχει έδρα την Αθήνα.
Ο Δημήτρης Μέλισσας, σύμφωνα με το βιογραφικό του σημείωμα είναι δικηγόρος Αθηνών και καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχενείο (ΕΜΠ). Διδάσκει Χωροταξικό, Πολεοδομικό και Περιβαλλοντικό Δίκαιο στις Σχολές της Αρχιτεκτονικής, των Πολιτικών Μηχανικών και των Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών.
Παρίσταται σαν δικηγόρος ενώπιον του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας (ΣτΕ) και των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, σχετικά με υποθέσεις που αφορούν περιβαλλοντικά, ενεργειακά, πολεοδομικά- χωροταξικά θέματα και πολιτικές.
Έχει συγγράψει 20 βιβλία και 60 άρθρα σε Ελληνικά, Αγγλικά και Γερμανικά νομικά περιοδικά και έχει διδάξει σε πανεπιστήμια στην Γερμανία, στην Ισπανία, την Ολλανδία και τη Γεωργία.
Έχει διατελέσει μέλος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον Ευρωπαϊκό χωροταξικό σχεδιασμό, η οποία συγκροτήθηκε από το Γερμανικό Υπουργείο Μεταφορών το 2003.
Τέλος, είναι μέλος της Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή και της Επιτροπής Κωδικοποίησης της νομοθεσίας για τον Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η εταιρεία του σύμφωνα με τη σύμβαση ε το ΔΛΤ αφού λάβει υπ’ όψη την αξιολόγηση και παράθεση ευρημάτων επί των υπολογισμών και αριθμητικών στοιχείων που παρατίθενται -στην αγωγή η οποία έχει ασκηθεί από τη Μαρίνα Πρέβεζας- βάσει της έκθεσης που έχει συνταχθεί από την εταιρεία με την επωνυμία Ksi Greece ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΚΕ», θα παρέχει νομικές συμβουλές και υπηρεσίες και συγγραφή γνωμοδότησης για την αξιολόγηση της βασιμότητας της αγωγής.
Αυτό θα πρέπει να γίνει έως τις 28/12/2023.
Ο κίνδυνος “αυτοεγκλωβισμού”
Η άρνηση του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (δείτε ΕΔΩ), να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, προκαλεί ερωτηματικά και έναν μεγάλο πολιτικό κίνδυνο “αυτοεγκλωβισμού” για τον δημοτικό φορέα, που είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.
Αν πάρουμε ως βάση ένα υποθετικό σενάριο ότι οι εκθέσεις αξιολογήσουν ότι και τα στοιχεία είναι ακριβή και η αγωγή είναι βάσιμη.
Αυτόματα δεν προκαταλαμβάνεται η απόφαση του Δ.Σ. του ΔΛΤ Πρέβεζας, αλλά και του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας; Αυτόματα δεν ακυρώνεται ο πολιτικός ρόλος του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, καθώς ήδη το ίδιο το ΔΛΤ θα έχει “δέσει τα χέρια του” σε οποιαδήποτε διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος;
Σαφώς μπορεί οι γνωμοδοτήσεις να δείξουν διαφορετικά δεδομένα και τότε όλα θα τεθούν σε διαφορετική βάση.
Και επαναλαμβάνουμε ότι οι ιδιώτες, οι επενδυτές και οι επιχειρηματίες μπορούν να ενεργούν όπως θέλουν για τα συμφέροντά τους, ωστόσο ένας δημοτικός φορέας έχει στην “πλάτη του” τα συμφέροντα ενός ολόκληρου Δήμου.
Και για το λόγο αυτό και για να μη μένουν κενά και ερωτήματα, μία συζήτηση εντός του δημοτικού συμβουλίου και η δημόσια ενημέρωση των πολιτών θα έβγαζε πολύ χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα.