Η βασική τεκμηρίωση του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου για την ωφέλεια της ανταλλαγής ήταν το γεγονός ότι το οικόπεδο στο Νοσοκομείο θα διατεθεί για να γίνει ένα νηπιαγωγείο, κάτι που ως εξαγγελία μοιάζει με “φύκια για μεταξωτές κορδέλες”, αν λάβει κάποιος υπ' όψη ότι δεν υπάρχει καμία σχετική μελέτη και ότι το προς ανταλλαγή οικόπεδο δεν επαρκεί για τις προδιαγραφές που τίθενται για ένα νηπιαγωγείο.
Το θέμα υπερψήφισαν οι παρατάξεις “Δήμος της Καρδιάς μας” και “Ανάπτυξη Τώρα” (σ.σ. με τις παρατηρήσεις της) και καταψήφισε η “Λαϊκή Συσπείρωση”, ενώ σε σχέση με την αντίστοιχη ψηφοφορία προ ενός έτους, όταν συζητήθηκε και πάλι το συγκεκριμένο θέμα, διαφοροποίησε τη στάση του ο ανεξάρτητος σύμβουλος Γρηγόρης Κουμπής, ο οποίος επίσης καταψήφισε (σ.σ. άνηκε στην παράταξη του Δημάρχου Πρέβεζας τον Αύγουστο του 2024).
Πρόκειται για μία ανταλλαγή-πρόκληση για την οποία έχουμε αναφερθεί εκτενώς στο ρεπορτάζ μας (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ) και στην οποία είχε μπει “stop” από την Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 του ΚΔΚ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, με ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για παράβαση νόμου.
Η χθεσινή συνεδρίαση κινήθηκε σε γενικές γραμμές στο ίδιο πνεύμα με τα όσα συζητήθηκαν τον Αύγουστο του 2024 (δείτε ΕΔΩ).
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος ανέφερε πως η ανταλλαγή είναι προς όφελος όλης της πρεβεζάνικης κοινωνίας και πως πρέπει να γίνει γιατί στην περιοχή του Νοσοκομείου θα κατασκευαστεί ένα νηπιαγωγείο. “Θέλω όλοι να σκεφτείτε ότι κάνουμε ένα σχολείο. Είμαστε εδώ για να κοιτάζουμε το γενικό καλό. Να είστε περήφανοι εσείς από τον Μύτικα ότι μπαίνει το ακίνητο σε ανταλλαγή για τη δημιουργία του σχολείου. Δεν εξυπηρετούμε κανέναν, εξυπηρετούμε τους δημότες μας μόνο και μόνο για τα παιδιά που πρέπει να βρίσκονται σε σχολεία δημοτικά και όχι σε ενοικιαζόμενα κτίρια”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργάκος.
Το λόγο εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης πήρε ο σύμβουλος Δημήτρης Τζόκας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: “Ο λόγος που εμείς καταψηφίσαμε είναι πολιτικός και όχι νομικός και έχει να κάνει με τη δική μας φιλοσοφία για την ανάπτυξη. Οι χώροι που έχουν απομείνει, οι οποίοι αποτελούν δημόσια περιουσία που συνορεύουν με αιγιαλό και την παραλία είναι λίγοι. Δεν θα έπρεπε να είναι προς πώληση. Αποτελούν ένα χώρο που διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών προς τον αιγιαλό και την παραλία, βάζει ένα ανάχωμα στην ανεξέλεγκτη τουριστική επέκταση η οποία είτε θέλουμε να το δούμε είτε όχι, ιδιωτικοποιεί την παραλία” και πρόσθεσε: “Θεωρούμε ότι και οι νέες εκτιμήσεις που ήρθαν στα χέρια μας δεν απαντούν σε ένα ζήτημα που έβαλε η Επιτροπή του άρθρου 152 και βασίστηκε σε αυτό για να θεωρήσει ότι πρέπει η προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να ακυρωθεί. Και λέει συγκεκριμένα: Δεν εξετάστηκαν και δεν συνεκτιμήθηκαν πραγματικά δεδομένα της ομορότητας της δημοτικής έκτασης – αυτής που θα ανταλλάξουμε- με ευρύτερη ιδιωτική ιδιοκτησία των αιτούντων γνωστή στην περιοχή ως “Βίλα Καλογιάννη” η οποία με την προσθήκη της δημοτικής έκτασης αυξάνει την οικοδομησιμότητά της και επιπλέον αποκτά ομορότητα, πρόσωπο με τον αιγιαλό κλπ . Για μας είναι ένα πολιτικό ζήτημα, για παράδειγμα με την ανταλλαγή αυτή, ένας ιδιώτης ο οποίος την αποκτά, αυξάνει την περιουσία του κατά τυχαίο νούμερο 500.000-600.000-700.000 και στον αντίποδα ο Δήμος μας αυξάνει την περιουσία του κατά 40.000. Για εμάς αυτό το πράγμα δεν είναι άνευ συνεπειών. Τα περί νηπιαγωγείου, πολύ φοβάμαι ότι είναι «χαντρούλες» για ιθαγενείς”.
Σχετικά με τα υποτιθέμενα ανταποδοτικά οφέλη για το Μύτικα ο κ. Τζόκας ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ένα είδος άτυπου “εκβιασμού” σε κάθε κοινότητα, ώστε να προβαίνει σε ανταλλαγές ακινήτων προκειμένου να γίνονται έργα.
Ο επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας είπε πως η παράταξή του θα ψηφίσει υπέρ της ανταλλαγής, με την προϋπόθεση να υπάρξουν ως ανταποδοτικά από το Δήμο Πρέβεζας τα παρακάτω ανταποδοτικά οφέλη:
-
Κατασκευή στο Μύτικα για το προσκυνητάρι του Αποστόλου Παύλου με προϋπολογισμό 15.000 ευρώ
-
Ανακατασκευή του καμπαναριού του ιερού ναού με προϋπολογισμό 25.000 ευρώ
-
Κατασκευή πολυχώρου πολιτισμού με προϋπολογισμό 90.000 ευρώ
Ο κ. Νίτσας υποστήριξε ότι το βασικό ζήτημα είναι ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο νηπιαγωγείο, στηλίτευσε το γεγονός ότι ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Μύτικα απουσίαζε από τη συνεδρίαση και σε αρκετά σημεία ήρθε σε αντιπαράθεση με τους κατοίκους που βρέθηκαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, αφήνοντας αιχμές για προεκλογική στήριξη του Δημάρχου και αλλαγή θέσης πάνω σε αυτό το ζήτημα.
Απευθυνόμενος στη Λαϊκή Συσπείρωση είπε πως πρέπει να πέσουν οι μάσκες σχετικά με τη στάση της, καθώς σε οποιαδήποτε ανταλλαγή θα ήταν αρνητική λόγω πολιτικής θέσης, ακόμη κι αν χρηματικά το ποσό ήταν μεγάλο υπέρ του Δήμου.
Ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. Κώστας Κύρλας απαντώντας στον κ. Νίτσα αρχικά τόνισε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση ποτέ δεν έκρυψε ότι είναι μία ταξική παράταξη που εναντιώνεται σε αυτού του είδους την καπιταλιστική ανάπτυξη, ωστόσο όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε το ένα δεν αποκλείει το άλλο και είναι φανερό σύμφωνα με τον ίδιο ότι ο επιχειρηματίας σαφώς ωφελείται έναντι του Δήμου Πρέβεζας.
Στη δευτερολογία του έκανε λόγο για λογική Πρέβεζας-El Dorado, με χιλιόμετρα πανέμορφης ακτογραμμής που δίδονται σε ιδιωτικά συμφέροντα και περιορίζεται έτσι ο ζωτικός χώρος για τον απλό λαό. Προέβλεψε μάλιστα ότι η απόφαση θα “πέσει” και πάλι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Εκπροσωπώντας ομάδα κατοίκων του Μύτικα ο Τάσος Μπανάκος ανέφερε ότι οι κάτοικοι θα πάνε μέχρι και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για το συγκεκριμένο θέμα, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για εμπλοκή του τεχνικού γραφείου στο οποίο μέτοχος είναι ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος (σ.σ. κάτι το οποίο δεν αρνήθηκε ο κ. Γεωργάκος, λέγοντας βέβαια ότι κάτι τέτοιο είναι νόμιμο).
Ξεκαθάρισε ότι οι κάτοικοι είναι κάθετα αντίθετοι με αυτή την ανταλλαγή και αποκάλυψε ότι ο κ. Νίτσας στη συνέλευση κατοίκων στο Μύτικα είπε ότι ο κ. Γεωργάκος έχει ήδη αποφασίσει να δώσει το ακίνητο με την ανταλλαγή στον επιχειρηματία, ενώ από την άλλη ο κ. Δράκος (σύμβουλος της “Ανάπτυξης Τώρα”) έκανε λόγο στη συνέλευση για επενδυτικό σχέδιο.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ως κάτοικος Μύτικα, και ο Μιχάλης Νόβας, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος δεν πρέπει να είναι μόνο real estate και business, αλλά θα πρέπει οι δημοτικοί σύμβουλοι να δουν τα πράγματα με τη βαρύτητα που έχουν. Στα προβλήματα που έχει ο Μύτικας αναφέρθηκε, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου, ο Παναγιώτης Καρλής, που έκανε λόγο για ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας.
Τον επιχειρηματία που αιτήθηκε την ανταλλαγή εκπροσώπησε ο δικηγόρος Βασίλης Γιάπρος, ο οποίος υπεραμύνθηκε της ανταλλαγής για την ωφέλεια του Δήμου Πρέβεζας.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος τάχθηκε υπέρ της ανταλλαγής και αναφέρθηκε σε μελέτες που κατά προτεραιότητα αφορούν το Μύτικα.
Οι κάτοικοι του Μύτικα έφυγαν απογοητευμένοι από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δήμητρα Αηδώνη διέκοψε προσωρινά τη συνεδρίαση μία φορά και προειδοποίησε για διακοπή αρκετές ακόμη κατά τη διάρκεια, λόγω έντασης που επικράτησε.


