Στη σημερινή ευμετάβλητη πραγματικότητα οι επιχειρήσεις προσπαθούν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα τους έχοντας ως πρωταρχικό μέλημα την οικονομική τους ανάπτυξη, αλλά αναγνωρίζουν και τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή υπεύθυνων επιχειρηματικών πρακτικών και αναζητούν έναν τρόπο να ενισχύσουν τη φήμη τους και τη σχέση με την τοπική κοινότητα. Ο τρόπος αυτός προχωρά πέρα από τη φιλανθρωπία και την απλή δωρεά ή χορηγία του παρελθόντος και περιλαμβάνει φιλική στάση προς το περιβάλλον, καλύτερες εργασιακές πρακτικές, φροντίδα των τοπικών κοινοτήτων και αναγνώριση ότι η επιτυχία τους δεν εξαρτάται μόνο από την ποιότητα ή την τιμή των προϊόντων τους, αλλά και από το πώς συνολικά αλληλεπιδρούν με τα ενδιαφερόμενα μέρη τους, ως ζωντανά κύτταρα ενός ευρύτερου συνόλου.
Έτσι γεννήθηκε η έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), που σύμφωνα με την Πράσινη Βίβλο της Ε. Ε το 2001 είναι : « … οι εταιρείες ενσωματώνουν σε εθελοντική βάση κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και στις επαφές τους με τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη….».
Η αλήθεια είναι πως όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να εφαρμόσουν ΕΚΕ, αλλά συνήθως μεγάλες επιχειρήσεις αυτοδεσμεύονται συνειδητά και σε σταθερή βάση, ενώ μικρότερες τοπικές επιχειρήσεις τη συγχέουν με την τήρηση της νομοθεσίας, τη χορηγία, τη φιλανθρωπία ή και με την πρόσληψη ενός εργαζομένου, ή ακόμα και αν συμβεί θα είναι τυχαία και σπασμωδικά.
Στις αρχές του καλοκαιριού όμως μια επιχείρηση από την πόλη μας έκανε την έκπληξη. Κάλεσε τον μαθηματικό, συγγραφέα, κτλ Νίκο Λυγερό, να μιλήσει για τη Στρατηγική Αρχαιότητας στη Θεοφάνειο Δημοτική Αίθουσα Τέχνης. Είχα την τύχη να παρακολουθήσω την ενδιαφέρουσα ομιλία, παρόλο του είχε πολύ περιορισμένο ακροατήριο, ίσως διότι δεν έγινε πολύ γνωστό.
Η ουσία όμως δεν είναι αυτή καθαυτή η ομιλία, αλλά η αξιέπαινη κίνηση του επιχειρηματία ο οποίος είχε μια ιδέα και την υλοποίησε προσφέροντας την δυνατότητα στην τοπική κοινωνία να παρακολουθήσει έναν γνωστό ομιλητή.
Συγχαίροντας και ευχαριστώντας τον επιχειρηματία, του οποίου δεν ανακοινώνω το όνομα, αν και το επιθυμώ, επειδή και ο ίδιος δεν το ανακοίνωσε στις αφίσες και τα ΜΜΕ, εύχομαι να συνεχίσει να προσφέρει με αυτόν τον τρόπο και τα μελλοντικά του εγχειρήματα να στεφτούν με μεγαλύτερη επιτυχία. Επίσης εύχομαι να αποτελέσει το παράδειγμα για όλους τους άλλους. Η μεγάλη αλλαγή ίσως να είναι το σύνολο πολλών μικρών αλλαγών.