“Ξεσκονίζοντας” τα... κιτάπια των διατροφικών μας συνηθειών, αναμφίβολα θα καταλήξουμε να βρούμε σε πολλές περιπτώσεις τη λέξη “δίαιτα” καρφιτσωμένη στο ντουλάπι ή το ψυγείο μας. Μόνο που το μυστικό δεν είναι η δίαιτα, αλλά η αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών, ώστε να μπορέσουμε να τρώμε πιο υγιεινά.
Δεν είναι τυχαίο ότι η φιλοσοφία “Αλλάζω τη διατροφή μου, αλλάζω τη ζωή μου!” γύρω από το τι τρώμε, είναι βασισμένη στις διαδικασίες που ακολουθούμε και όχι σε θεωρητικές προσεγγίσεις γύρω από την υγιεινή διατροφή.
Υπάρχουν λοιπόν πέντε 5 “εύκολοι” τρόποι για να τρώμε πιο υγιεινά.
1: Ξεχάστε τα μαχαίρια - Διαλέγουμε και καταναλώνουμε τα τρόφιμα ολόκληρα
-
Επιλέγουμε τα τρόφιμα όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους μορφή, ολόκληρα φρούτα έναντι κομμένων σε κομματάκια ή κομπόστες. Ολόκληρα κρεατικά π.χ. κοτόπουλο ή γαλοπούλα αντί για κατεψυγμένα κεφτεδάκια κοτόπουλου κ.α.
-
Αποφεύγουμε την υπέρμετρη κατανάλωση μπισκότων και έτοιμων γλυκών-σνακς, αποφεύγοντας έτσι το υψηλό φορτίο θερμίδων, ζάχαρης και κακών λιπαρών.
2. Το... αλεσμένο είναι πάντα πιο καλό - Επιλέγουμε προϊόντα ολικής άλεσης
-
Τα δημητριακά ολικής άλεσης υποβάλλονται σε ελάχιστη επεξεργασία μετά τη συγκομιδή και έτσι διατηρούν όλα τα μέρη των καρπών τους και κατ ‘επέκταση όλα τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά τους όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες συμπλέγματος Β, σίδηρο και αντιοξειδωτικά.
3. Προτιμούμε τα “καλούδια” της “μάνας γης” - Κατανάλωνουμε Φρούτα και Λαχανικά
-
Επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά εποχής. Καταναλώνουμε προτιμότερα ολόκληρα τα φρούτα κερδίζοντας έτσι τα θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ίνες καθώς και όλα τα είδη λαχανικών προσπαθώντας να τα εντάσσουμε στα κύρια γεύματα μας.
4. Λέμε “ΟΧΙ” στο πολύ αλάτι και την υπερβολική ζάχαρη
-
Προσπαθούμε να αποφεύγουμε τη υπερκατανάλωση συσκευασμένων τροφίμων τα όποια χαρακτηρίζονται για την υψηλή περιεκτικότητα τους σε ζάχαρη και αλάτι.
-
Διαβάζουμε προσεχτικά τις ετικέτες των τροφίμων και επιλέγουμε προϊόντα με τη μικρότερη περιεκτικότητα στα παραπάνω.
5. “Ψήφο εμπιστοσύνης” στο νεράκι!
-
Μειώνουμε όσο μπορούμε την κατανάλωση αναψυκτικών και έτοιμων χυμών τα όποια χαρακτηρίζονται από υψηλά ποσοστά ζάχαρης και τεχνητών χρωμάτων.
-
Επιλέγουμε τη κατανάλωση νερού και για περισσότερη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε φρέσκα φρούτα ή και βότανα, δίνοντας στο σώμα μας ενυδάτωση και θρεπτικά συστατικά.