Αρκετές φορές έχει τονιστεί από φορείς, σωματεία, τοπική αυτοδιοίκηση κ.α. η ανάγκη να έχει ο Νομός Πρέβεζας ένα νέο σύγχρονο, δημόσιο Νοσοκομείο, που να ανταποκρίνεται πλήρως και κτιριακά στις ανάγκες της εποχής, των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής μας, αλλά και των επισκεπτών.
Μέχρι στιγμής τα τελευταία χρόνια έχουμε δει Νοσοκομεία να ολοκληρώνονται μέσω του ΠΔΕ, αλλά και περίπτωση όπου ένα ίδρυμα (Σταύρος Νιάρχος) χρηματοδότησε ένα νέο νοσοκομείο.
Ρίχνοντας μια ματιά στο τι συμβαίνει στον ευρωπαϊκό χάρτη, παρατηρούμε πως π.χ. η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δε χρηματοδοτεί project για την κατασκευή απλώς και μόνο ενός νοσοκομείο, αλλά επιδιώκει ολιστικές προσεγγίσεις και ευρύτερα δίκτυα γύρω από τις χρηματοδοτήσεις νέων νοσοκομείων, τα οποία θα είναι Δημόσια.
Για παράδειγμα:
Στο Alkmaar της Ολλανδίας η EIB (ΕτΕ) χρηματοδότησε ένα project για την κατασκευή νέου νοσοκομείου στη θέση του παλιού, καθώς εμπίπτει στα κριτήρια τις εδαφικής ανάπλασης της περιοχής. Θα δημιουργηθεί δηλαδή ένα complex παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας και ταυτόχρονα θα βοηθήσει τόσο στην καλύτερη ενεργειακή απόδοση της περιοχής (προστασία του περιβάλλοντος), αλλά και στην κοινωνική σύγκλιση των πληθυσμιακών στρωμάτων στη Βόρεια Ολλανδία. Βάζουν δηλαδή ευρύτερους στόχους.
Στη Ριέκα της Κροατίας θα κατασκευαστεί ένα νέο Νοσοκομείο, προσανατολισμένο στην έρευνα (εκπαιδευτικός στόχος), σε συνέργεια με τις ιατρικές σχολές.
Ένα project όμως που στο Βέλγιο το θεωρούν πραγματική πρόκληση είναι το Grand Hospital of Charleroi. Είναι τρανό παράδειγμα ενός στρατηγικού σχεδιασμού νέου τύπου. Ειδικότερα:
-
Το Νοσοκομείο θα αποτελεί μία μεγάλη ανάπλαση ολόκληρης περιοχής όπου παλαιά βρισκόταν ένα από τα μεγαλύτερα ανθρακωρυχεία του Βελγίου.
-
Το Νοσοκομείο θα αποτελεί πρότυπο αρχιτεκτονικής με πρόταση να φιλοτεχνηθεί με έργα τέχνης καλλιτεχνών και τη δημιουργία gallery, για την ψυχολογική ανάταση των ασθενών και των συνοδών τους.
-
Θα διαθέτει συνεδριακό κέντρο για συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες.
-
Κεντρικός στόχος είναι να αποτελεί σημείο ψυχικής ευεξίας ασθενών και συνοδών με μία ευρύτερη πράσινη ανάπλαση.
-
Δίνεται μεγάλη σημασία στο περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα, ώστε να φτάσει η υποδομή να είναι φιλική προς το περιβάλλον και ενεργειακά αυτόνομη.
-
Στην ευρύτερη περιοχή του complex θα φιλοξενούνται είδη ζώων και φυτών σημαντικής αξίας για τη βιοποικιλότητα της περιοχής.
-
Φυσικά πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός του ιατρικού project και της ιατρικής οργάνωσης της δομής, κατά τρόπο που να στηρίξει το όλο εγχείρημα.
-
Όλα αυτά βέβαια συνοδεύονται από οικονομοτεχνική μελέτη για να μπορέσει η όλη δομή να μη “βάζει μέσα” το δημόσιο σύστημα υγείας και να λειτουργεί στο 100% προς όφελος των πολιτών.
Μα θα ρωτήσει κάποιος γίνονται τέτοια πράγματα; Πόσο μαξιμαλιστικά είναι όλα αυτά για μια μικρή Πρέβεζα και μία ακόμη “μικρότερη” και ταλαιπωρημένη από τα Μνημόνια Ελλάδα; Έτσι είναι. Αλλά και οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι “τρελοί” ούτε εξωγήινοι σε αυτές τις χώρες. Και σε κάθε περίπτωση σε κάποια πράγματα είναι καλό να βλέπεις τι γίνεται γύρω σου. Έστω κι αν δε μπορείς να ακολουθήσεις τον ίδιο δρόμο.
Γιατί τα πραγματικά προβλήματα στο σύγχρονο κόσμο είναι η Υγεία, η Παιδεία, η ασφάλεια των ανθρώπων που είτε είναι κυνηγημένοι για πολιτικούς λόγους είτε λόγω της διεστραμμένης φτώχειας σε πλούσιους τόπους. Είναι η λειψή δουλειά, το κυνήγι της προκοπής, η καταπολέμηση της ανέχειας που και στον τόπο μας είναι μεγάλη και είναι και παντού δίπλα μας, το πως θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας και θα φροντίσουμε τους γηραιότερους. Και σίγουρα δεν είναι οι καταλήψεις και τα Εξάρχεια ο μεγάλος “εχθρός”, όπως ξαφνικά έχει βαλθεί ένα ολόκληρο σύστημα να μας πείσει καθημερινώς και αδιαλείπτως... βεβαίως-βεβαίως!
Καλή Πρωτοχρονιά να έχουμε και να στοχεύουμε στο καλύτερο για το Νομό Πρέβεζας, την Ήπειρο και τον τόπο μας! Το χρειαζόμαστε!