Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2012 22:04

Στράτος Ιωάννου: «Πρέπει να υπάρξει εξωστρέφεια»

Συνέντευξη στους Παναγιώτη Τσόγκα, Δημήτρη Πάτση


Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, αρμόδιος για θέματα τουρισμού και πολιτισμού, Στράτος Ιωάννου, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά μας να είναι ο πρώτος που θα «φιλοξενηθεί» στο atpreveza.gr. Στη συνάντηση που είχαμε για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε, ήταν ευπροσήγορος, απλός και αυτό βοήθησε στο να έχουμε μια αναλυτική συζήτηση, όπου επεξήγησε με κάθε λεπτομέρεια τον στρατηγικό σχεδιασμό της Π.Ε. Πρέβεζας, όσον αφορά τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των πολιτών της περιοχής.

Αναφέρθηκε στις δράσεις και ενέργειες που κάνει ο ίδιος και η Περιφέρεια, για να στηριχθεί ο τουρισμός, επισήμανε πως πρέπει να υπάρξει εξωστρέφεια στην τακτική όλων των φορέων που ζουν από και για τον τουρισμό, ενώ προέβη και σε αποκαλύψεις, όσον αφορά την Αρχαία Νικόπολη, το οδικό δίκτυο και το λιμάνι της Πρέβεζας.

-Έγινε μια μεγάλη τομή με τον Καλλικράτη κι εσείς κληθήκατε πλέον σε μια νέα πραγματικότητα στην αυτοδιοίκηση, να αναλάβετε τα καθήκοντά σας. Ποιες ήταν οι δυσκολίες εφαρμογής του Καλλικράτη, όσον αφορά τις δικές σας αρμοδιότητες αλλά και ποια θετικά στοιχεία είδατε από τη διοικητική μεταρρύθμιση;


«Να ξεκαθαρίσω εξ’ αρχής ότι ο Καλλικράτης είναι ένας θεσμός στον οποίο πίστευα και πιστεύω. Θεωρούσα και το θεωρώ ακόμη ότι έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια και ότι άργησε. Ίσως ήρθε σε μια δύσκολη στιγμή με την οικονομική κρίση που υπάρχει και ένα από τα προβλήματα ακριβώς του Καλλικράτη, το κυριότερο πρόβλημα θα έλεγα, είναι ότι δεν υπάρχουν πόροι. Ένα τέτοιο εγχείρημα, μια τέτοια βασική τομή στην αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς πόρους. Οι πόροι, όπως ξέρετε, λόγω της οικονομικής δυσκολίας που βρίσκεται η Ελλάδα είναι λιγοστοί ως μηδενικοί, με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρότατα προβλήματα στο κομμάτι αυτό. Βέβαια προέκυψαν και πολλά διοικητικά προβλήματα, τα οποία όμως πιστεύω ότι σιγά-σιγά αρχίζουν και λύνονται. Δηλαδή για να καταλάβετε, για την εφαρμογή του Καλλικράτη χρειάζονταν περίπου 35 προεδρικά διατάγματα και 90 υπουργικές αποφάσεις. Χρειάζεται να προχωρήσουν αυτά για να υλοποιηθεί ο Καλλικράτης σαν θεσμικό πλαίσιο και σαν λογική και ταυτόχρονα να γίνουν και κάποιες διορθώσεις που εμείς οι ίδιοι τις προτείνουμε. Έχουμε μάλιστα και ένα συμβούλιο που κάνει η Ένωση Περιφερειών, ήδη προωθείται ένα νομοσχέδιο στη Βουλή που τροποποιεί κάποια βασικά θέματα, ενώ τώρα το Μάρτιο θα πραγματοποιήσουμε μια Γενική Συνέλευση που θα καταθέσουμε εμείς τις προτάσεις μας για να υπάρξουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις. Πρέπει να δημιουργηθεί μια καινούργια λογική στους υπαλλήλους της Περιφέρειας, να λειτουργούν συλλογικά πλέον και όχι σαν Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, αλλά σαν Περιφέρεια Ηπείρου. Κάτι το οποίο κατακτιέται μέρα με τη μέρα και δεν μπορείς να το πετύχεις από την πρώτη στιγμή. Αυτά όλα είναι κάποια προβλήματα τα οποία προσπαθούμε να λύσουμε και είμαστε σε καλό δρόμο».

 

-Κλείνετε έναν πρώτο κύκλο της θητείας σας. Μπορείτε να μας κάνετε έναν απολογισμό, με τα θετικά και τα αρνητικά του;


«Ένας χρόνος πέρασε πραγματικά με όλα αυτά τα προβλήματα, προσπαθώντας να μπορέσουμε να λειτουργήσει η διοίκηση σε μια άλλη λογική. Σε μια λογική συλλογικότητας με όλη την Ήπειρο και η αλήθεια είναι ότι εκεί συναντήσαμε πολλά προβλήματα, τα οποία προσπαθήσαμε να τα ξεπεράσουμε και έχω την αίσθηση ότι ξεπεράσαμε πάρα πολλά. Άρα ένα θέμα σημαντικό ήταν το διοικητικό κομμάτι, το οποίο μπορεί ο πολίτης να μην το έβλεπε, γιατί εμείς προσπαθήσαμε να μην το δει ο πολίτης, να μη του δημιουργήσει μέσα και σε αυτές τις δυσκολίες που έχει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που είχε μέχρι τώρα με τη γραφειοκρατία. Παρ' ότι δεν σας κρύβω ότι ήταν σοβαρά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, προσπαθήσαμε να τα λύσουμε και πιστεύω ότι τα καταφέραμε σε έναν μεγάλο βαθμό.

Ένα δεύτερο κομμάτι που εστιάσαμε ήταν το στοιχείο της ανάπτυξης της περιοχής, η οποία βλέπουμε όλοι μας ότι μπορεί να έρθει μέσα από τον αγροκτηνοτροφικό τομέα και τον τουρισμό. Ρίξαμε το βάρος μας λοιπόν σε αυτούς τους δύο τομείς κι έτσι με μια σειρά από δράσεις προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τόσο τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας με τη βελτίωση και τη νομιμοποίηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεών τους ,με τη βοήθεια πάνω στις καλλιέργειές τους και ταυτόχρονα να προχωρήσουμε το κομμάτι του τουρισμού για όλη την Ήπειρο.

Όπως ξέρετε είμαι και υπεύθυνος Αντιπεριφερειάρχης για τον τουρισμό για όλη την Ήπειρο και μέσα σε αυτό το χρόνο εκπονήσαμε ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο για να κινηθούμε άμεσα και γρήγορα για την περσινή χρονιά αλλά και ένα στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο με ορίζοντα δεκαετίας, για το πως θα πρέπει να κινηθεί η προώθηση του λεγόμενου τουριστικού προϊόντος για την Ήπειρο.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μεγάλα έργα υποδομής τα οποία παρακολουθούμε και βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως βέβαια και την καθημερινότητα του πολίτη, τα καθημερινά μικρά έργα τα οποία μέσα από τους ΚΑΠ που έχει η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, με καθαρισμούς ποταμών και ρεμάτων, με χαλικοστρώσεις αγροτικής οδοποιίας, προσπαθούμε να φέρουμε σε πέρας. Αρκεί να σας πω ότι τη χρονιά που πέρασε χαλικοστρώσαμε περίπου 80 χλμ αγροτικών δρόμων, καθαρίσαμε πάρα πολλά χιλιόμετρα τάφρων, καθαρίσαμε τη ζώνη πλημμυρών του ποταμού Αχέροντα για να λύσουμε ένα πρόβλημα που υπήρχε εκεί και φέτος ευτυχώς δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Θα συνεχίσουμε και του χρόνου γιατί είναι ένα έργο που δεν τελειώνει σε ένα χρόνο. Και όλα αυτά γίνανε με μηδενικό σχεδόν κόστος, με τα μηχανήματα και το προσωπικό της Περιφέρειας και μπορέσαμε και δώσαμε μια διέξοδο σε πολλούς αγρότες αλλά και λύσεις σε πλημμύρες που είχαμε στο παρελθόν».



"Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΣΠΑ"


-Αναφερθήκατε στο θέμα των πόρων. Τι απορροφητικότητα παρουσιάζει το ΕΣΠΑ όσον αφορά την Περιφέρεια και ποιες δυνατότητες έχουν ουσιαστικά οι Περιφερειάρχες που κάποια στιγμή τους αποκάλεσαν και... μικρούς Πρωθυπουργούς, να κινηθούν, να παράγουν, να κάνουν έργο;

 

«Ο Καλλικράτης είναι γεγονός ότι δεν έκανε τους περιφερειάρχες «μικρούς πρωθυπουργούς», αλλά ισχύει ότι έδωσε πολλές αρμοδιότητες, όχι βέβαια αυτές που πολυδιαφημιζόνταν. Αυτές κρατήθηκαν στην παλιά Περιφέρεια, την αποκεντρωμένη διοίκηση. Από την 1/7/2011 το ΕΣΠΑ ήρθε στην αιρετή Περιφέρεια, εμείς τρέξαμε πάρα πολύ γρήγορα με πάρα πολλά έργα με αποτέλεσμα η Ήπειρος να είναι στις πρώτες θέσεις απορροφητικότητας σε όλη την Ελλάδα. Αυτό το κομμάτι πήγε πάρα πολύ καλά και γι’ αυτό το λόγο καταφέραμε και πήραμε και άλλα χρήματα, περισσότερα από όσα ήταν στην αρχή για το ΠΕΠ Ηπείρου. Συνεχίζουμε με τον ίδιο ρυθμό και πιστεύω ότι θα πάρουμε και άλλα χρήματα από αυτά που δεν μπορούν να απορροφήσουν οι άλλες περιφέρειες. Αυτό παλεύουμε καθημερινά και γίνεται ένας αγώνας για να το κατορθώσουμε γιατί εμπλέκονται πάρα πολλοί φορείς σε αυτό, όπως οι δήμοι, η αρχαιολογία και μια σειρά από άλλες υπηρεσίες που έχουν καταθέσει κι αυτές τις δικές τους προτάσεις. Πρέπει να ωριμάσουν τα έργα, γιατί ένα έργο πρέπει να είναι ώριμο από μελέτες για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Και όλοι λοιπόν ασχολούμαστε με αυτό το κομμάτι για να ξεφύγουμε στην... ωριμότητα».

 

-Μιας και αναφερθήκατε στα έργα που έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, τι γίνεται με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη, όπως η Γέφυρα της Δέσπως, το τμήμα Βρυσούλα-Σκιαδά, η παραλιακή Οδός Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας;


«Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Η Γέφυρα της Δέσπως ήταν ενταγμένη σαν option στο έργο Καρτέρι-Πάργα που κατασκευάζεται ήδη και με γοργούς ρυθμούς. Τελικά καταφέραμε να βάλουμε και αυτή σαν κανονικό έργο. Αυτές τις ημέρες τελειώνει η μελέτη, οπότε θα ξεκινήσει και η αποκατάσταση της Γέφυρας της Δέσπως σε ένα-δύο μήνες, από τη στιγμή που θα εγκριθεί η μελέτη.

Όσον αφορά το κομμάτι Βρυσούλας-Σκιαδά, εμείς από τους λιγοστούς πόρους που έχουμε σαν Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, εντάξαμε 50 χιλιάδες ευρώ για να κάνουμε μια μελέτη πλήρη για να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε το έργο. Για να μην υπάρχει θέμα με το που θα βρούμε τους πόρους εντάξαμε και 450 χιλιάδες κατ’ εκτίμηση για την κατασκευή αυτού του έργου, δηλαδή έχουμε δεσμευμένη και τη χρηματοδότηση για το έργο που θα προκύψει από τη μελέτη. Θεωρούμε ότι είναι ένα έργο που πρέπει να κατασκευαστεί και κινηθήκαμε άμεσα το 2011 με τις ενέργειες που σας αναφέρω για να δώσουμε οριστική λύση.

Η παραλιακή Οδός Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας είναι αλήθεια πως έχει πολλά προβλήματα. Όπως είπαμε το τμήμα Καρτέρι-Πάργα κατασκευάζεται, η μελέτη από διασταύρωση Πάργας μέχρι Μεσοπόταμο ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2012 και μετά μένει να δούμε αν μπορούμε να το εντάξουμε σε κάποιο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ή στο ΕΣΠΑ.

Σε μια σύσκεψη που κάναμε με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου θέσαμε την αναγκαιότητα να γίνει μια μελέτη από το Μεσοπόταμο μέχρι τον κόμβο «Φραξύλα», ενώ ζητήσαμε να ενταχθεί στη μελέτη που εκπονείται τώρα «Πρέβεζα-Ιόνια Οδός στην Καμπή» το κομμάτι από «Φραξύλα έως Πρέβεζα». Οπότε για τον παραλιακό δρόμο να έχουμε τις μελέτες μας έτοιμες για να μπορέσουμε να τον εντάξουμε κι αυτόν στο ΕΣΠΑ ή σε κάποιο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου.

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι εμείς έχοντας τον Ιούνιο τη μελέτη έτοιμη από διασταύρωση Πάργας μέχρι Μεσοπόταμο θα παλέψουμε αυτό το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για να αρχίσει να κατασκευάζεται και να ολοκληρώσουμε σύντομα και τις άλλες μελέτες».

 

"Η ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ"

 

-Η συγκοινωνιακή απομόνωση του Νομού αποτελεί ζητούμενο για την Πρέβεζα εδώ και αρκετά χρόνια. Ποια είναι τα σημερινά δεδομένα και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προσπάθεια σύνδεσης του Νομού με τους μεγάλους οδικούς άξονες της Εγνατίας και της Ιόνιας Οδού;


«Αυτή τη στιγμή τρέχουμε μια μελέτη για τον κόμβο Παραμυθιάς επί της Εγνατίας με Μεσοπόταμο. Αν αυτή η μελέτη ολοκληρωθεί θα πρέπει λοιπόν μετά να δούμε πως θα εντάξουμε το έργο για να αποτελέσει την απευθείας σύνδεση της Εγνατίας με την παράλια περιοχή του Νομού. Η μελέτη αυτή βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό στάδιο. Μια δεύτερη σύνδεση είναι η μελέτη την οποία την παραλαμβάνουμε μέσα στον Μάρτιο που έχει να κάνει με Θεσπρωτικό-Γέφυρα Μπακόλα στο ύψος του Πολυστάφυλου. Παραλαμβάνοντας αυτή τη μελέτη κι επειδή αντίστοιχα έχει δημοπρατηθεί ένα έργο από τον κόμβο της Εγνατίας «Τύρια» μέχρι Σιστρούνι, αν βρεθούν χρήματα και μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε και αυτό το έργο από Θεσπρωτικό έως Γέφυρα Μπακόλα, μας μένει μόνο ένα μικρό κομμάτι από τη Γέφυρα ως το Σιστρούνι για να έχουμε και μια δεύτερη σύνδεση με την Εγνατία Οδό.

Επίσης εκπονείται η μελέτη σύνδεσης από Καμπή που είναι επί της Ιόνιας Οδού με Πρέβεζα και κατασκευάζεται το έργο από Άκτιο μέχρι Αμβρακία. Θέλω να τονίσω επίσης ότι το κομμάτι από Αμβρακία μέχρι Λουτράκι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να δοθεί μέχρι τέλος του χρόνου. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αν τελειώσει το κομμάτι μέχρι την Αμβρακία και σε συνδυασμό με την παράκαμψη του Αγρινίου, ήδη θα συντομευτεί για τον κάτοικο της Πρέβεζας ο χρόνος για τη μετάβαση στην Αθήνα και μάλιστα σε ένα ασφαλές και καινούργιο οδικό δίκτυο.

Για εμάς είναι πολύ ζωτικό το να προχωρήσει η Ιόνια Οδός, η οποία θα βγάλει την Πρέβεζα από την απομόνωση 100%, γιατί δεν θα της λείπει τίποτα. Οι συνδέσεις που αναφέραμε ασφαλώς και είναι σημαντικές, αλλά η Ιόνια Οδός από μόνη της θα φέρει στην Πρέβεζα πολλούς επισκέπτες με ταχύτητα αλλά προπάντων με ασφάλεια».

 

"ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΡΤΙΣΕΙ ΠΛΑΝΟ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ"


 -Κάνατε προηγουμένως λόγο για επισκέπτες που θα έρθουν στην Πρέβεζα. Ποιες προωθητικές ενέργειες έχει κάνει ή σχεδιάζει να κάνει η Περιφέρεια και εσείς προσωπικά, για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή μας και με δεδομένη τη συγκυρία της εποχής, ποιες οι προβλέψεις σας για την τουριστική ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας που μπορεί να δώσει ο τουρισμός στην περιοχή;

 

«Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση είναι πολύ δυνατή και τη ζούμε στο πετσί μας όλοι. Ένα δεύτερο γεγονός είναι ότι η Ήπειρος γενικότερα και η Πρέβεζα ειδικότερα, αν αφαιρέσουμε την Πάργα, κινείται και δουλεύει με εσωτερικό τουρισμό κατά κύριο λόγο. Αυτό σημαίνει ότι ο Έλληνας με τα προβλήματα που έχει, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, θα κινηθεί πολύ δύσκολα, λιγότερες μέρες, με οικονομικότερες διακοπές ή δεν θα κινηθεί καθόλου. Έτσι οι δικές μας ενέργειες στράφηκαν σε μια εξωστρέφεια, δηλαδή να μπορέσουμε να φέρουμε κόσμο από το εξωτερικό και δεύτερον να θυμίσουμε στους συμπατριώτες μας τις ομορφιές της περιοχής μας, σε αυτούς που θα μπορέσουν να κάνουν έστω και ολιγοήμερες διακοπές. Να θυμίσουμε ότι υπάρχουμε σε αυτούς που μας ξέρουν και σε αυτούς που δεν μας ξέρουν, να δείξουμε τις ομορφιές που έχει η περιοχή μας, η οποία έχει τα πάντα να δώσει, την ώρα που άλλες περιοχές της Ελλάδας δεν τα έχουν. Γι' αυτό προσπαθήσαμε να ανοίξουμε αγορές για την περιοχή μας και αυτό γίνεται μέσα από διάφορες επαφές που κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε. Αναφέρω ενδεικτικά το Ισραήλ, που κάναμε μια πολύ σημαντική δουλειά, η οποία εύχομαι να αποδώσει. Τα μηνύματα που έχουμε είναι αισιόδοξα αλλά θα δούμε στην πορεία τα αποτελέσματα, γιατί η χώρα είναι σε μια περίοδο κρίσης που επηρεάζει σημαντικά τους ξένους τουρίστες.

Έτσι λοιπόν μέσα από τη συμμετοχή μας στις εκθέσεις κάναμε πάρα πολλές επαφές, καλέσαμε στην Πρέβεζα και σε όλη Ήπειρο τηλεοπτικά συνεργεία και tour operators, που είδαν και έχουν ήδη προβάλλει την περιοχή στο Ισραήλ, στην Αγγλία, στη Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες. Από το Ισραήλ που ήταν η τελευταία έκθεση που γυρίσαμε πρόσφατα, έχω να σας πω ότι φιλοξενήσαμε ένα συνεργείο από δημοσιογράφους και tour operators τους οποίους ξεναγήσαμε σε όλη την Ήπειρο, είδαν τις ομορφιές μας και γύρισαν και ντοκιμαντέρ που προβάλλεται ήδη στα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας τους. Συμμετείχαμε τον Νοέμβριο στην έκθεση που ήταν επιχειρηματική και τουριστική ταυτόχρονα, ενώ συμμετείχαμε και στην αμιγώς τουριστική με αποτέλεσμα να δούμε ένα πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Μάλιστα στις 17 Μαρτίου θα μας επισκεφτούν πάλι tour operators για να διαπιστώσουν αν υπάρχει δυνατότητα, να φέρουν πτήσεις τσάρτερ στο Άκτιο.

Δεν σημαίνει ότι όλα αυτά σίγουρα θα έχουν αποτέλεσμα, αλλά έχουμε κάνει πολλά βήματα στον τομέα αυτό. και το ενδιαφέρον τους είναι πολύ ζωντανό. Την ίδια στιγμή γίνονται συντονισμένες ενέργειες για την προσέλκυση μαθητικού και θρησκευτικού τουρισμού από την Κύπρο, ενώ θα συνεχίσουμε να μετάσχουμε σε όλες τις τουριστικές εκθέσεις που λαμβάνουν χώρα. Επισκεφτήκαμε την Ουτρέχτη, το Ισραήλ, το Βελιγράδι, στις 7 του μηνός πηγαίνουμε Βερολίνο και συνεχίζουμε μετά Ιταλία, Λονδίνο, Μόσχα, Κύπρο κ.τλ.

Όσον αφορά τους Έλληνες επισκέπτες που είναι το δυναμικό κομμάτι της περιοχής μας και δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε, έχουμε μια σειρά από συμμετοχές σε ελληνικές εκθέσεις, αλλά ταυτόχρονα και σε έντυπα, σε τηλεοπτικά κανάλια, στοχευμένα, για να παρουσιάσουμε την περιοχή μας και όπως είπα πριν για να θυμίσουμε σε αυτούς που μας ξέρουν, ότι πρέπει να ξανάρθουν στην Ήπειρο και να πούμε σε αυτούς που δεν μας ξέρουν, ότι πρέπει να έρθουν στην περιοχή μας.

Ένα άλλο κομμάτι που έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο καταστατικό, το οποίο κοιτάζουν οι νομικοί, είναι η δημιουργία φορέα προώθησης του τουριστικού προϊόντος σε συνάρτηση με τα αγροτικά προϊόντα, γιατί θεωρούμε ότι αυτά πρέπει να πάνε πακέτο.

Ταυτόχρονα υπάρχει ένα πρόγραμμα ενός εκατομμυρίου ευρώ από το ΕΣΠΑ για προώθηση της Ηπείρου, που περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο site, τηλεοπτικά σποτ, ώστε να «παίξει» δυνατά η περιοχή μας.

Κάναμε επίσης κάτι πολύ σημαντικό στο Ισραήλ. Βγάλαμε έντυπο στην ισραηλίτικη γλώσσα και το ίδιο σκοπεύουμε να κάνουμε και στην Ιταλία. Μιλούν αγγλικά στο Ισραήλ, αλλά τους... αγκαλιάζεις διαφορετικά με ένα έντυπο στη γλώσσα τους. Κάνουμε μια προσπάθεια να συγκρατήσουμε την όποια μείωση υπάρχει στον τουρισμό και αν είναι δυνατόν να την μηδενίσουμε. Το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο και στον τουρισμό, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Το θέμα είναι να βάλουμε τον... σπόρο, ώστε να προχωρήσουμε τα επόμενα χρόνια. Έχουμε θέσει πλάνο δεκαετίας, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από το περιφερειακό συμβούλιο, κάτι πολύ σημαντικό για τα επόμενα χρόνια».

 

"Η ΔΩΔΩΝΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ BRAND NAME  ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ"

 

-Αναφέρατε προηγουμένως τη σημασία των αγροτικών προϊόντων για την περιοχή. Υπάρχει το ζήτημα της «Δωδώνης», για την οποία οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής βρίσκονται στα «κάγκελα». Τι μπορείτε να πείτε σε αυτούς τους ανθρώπους που αισθάνονται ότι το μέλλον τους είναι αβέβαιο;

 

«Θα ήθελα αρχικά να πω δυο πράγματα, μιας και σταθήκαμε στα αγροτικά προϊόντα. Εμείς στηρίζουμε τους αγρότες και με έναν άλλο τρόπο. Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό τα προϊόντα μας να αποκτήσουν ταυτότητα. Γι' αυτό λοιπόν σαν αντιπεριφέρεια Πρέβεζας υπήρξε μαι χρηματοδότηση 90.000 ευρώ για να κάνουμε μια γεννετική ταυτοποίηση και μια πιστοποίηση στο ελαιόλαδο της περιοχής μας, που ξέρουμε όλοι την ποιότητά του. Είναι extra παρθένο ελαιόλαδο. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να δώσουμε ένα εργαλείο στους αγρότες μας να πουλάνε το λάδι σε διαφορετικές τιμές. Γιατί θα είναι πιστοποιημένο. Θα είναι ένα προϊόν γεωγραφικής ένδειξης, προστατευόμενης προέλευσης και θα έχει τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένα. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι το οποίο εμείς προχωρήσαμε, ώστε να δώσουμε εργαλεία στους αγρότες να πουλούν καλύτερα τα προϊόντα τους.

Ταυτόχρονα, στο κομμάτι των αλιευμάτων. Για τη γαρίδα Αμβρακικού, την κουτσομούρα Αμβρακικού, τον κέφαλο, τη σαρδέλα, το αυγοτάραχο, ζητήσαμε να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ, τώρα που μας είπαν πως θα... περπατήσει. Θα γίνει και σε αυτά μια γεννετική ταυτοποίηση, θα αποκτήσουν μια πιστοποίηση. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για τα προϊόντα της περιοχής μας, καθώς θα αποκτήσουν ονομασία προέλευσης.

Όσον αφορά τη «Δωδώνη», είναι ένα brand name για την Ήπειρο. Μπορείς να πας στο εξωτερικό με τη «Δωδώνη» και είναι δυνατό να την ξέρουν καλύτερα κι από την ίδια την Ήπειρο. Δεν πρέπει να χάσει τη «Δωδώνη» η Ήπειρος. Πόσο μάλλον όταν οι συνεταιρισμοί είναι και μέτοχοι στην εταιρία. Σαν Περιφέρεια κάναμε μια πρόταση: Να συσταθεί εταιρία λαϊκής βάσης. Φαντάζει ως η μοναδική λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, σε συνάρτηση και με το οικονομικό κλίμα που υπάρχει. Είμαστε αλληλέγγυοι στους αγρότες και αυτά που ζητάνε, αλλά πήγαμε ένα βήμα πιο πέρα. Να γίνει η εταιρία λαϊκής βάσης, να πάρουν οι αγρότες της Ηπείρου, έστω από μία μετοχή ο καθένας, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την εταιρία. Με μια διαφορά: Η διοίκηση θα είναι επαγγελματική. Για να μπορέσει η «Δωδώνη» να προχωρήσει και να μη τη... σβήσουμε. Πιστεύουμε ότι πρέπει να παραμείνει στους φυσικούς της φορείς, που είναι οι αγρότες και η οικογένειές τους».

 

-Έχετε διατελέσει πρόεδρος της ΕΤΑΝΑΜ στο παρελθόν. Έχει ληφθεί κάποια ειδική μέριμνα από την Περιφερειακή Ενότητα για τον Αμβρακικό;


«Θα βοηθήσει πολύ το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ. Μας είπε ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Μωραϊτης, ότι θα διαθέσει φέτος κάποια χρήματα για να γίνουν συγκεκριμένα έργα. Εμείς σαν άμεση προτεραιότητα βάλαμε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες εκβάθυνσης του διαύλου. Ξεκαθαρίσαμε ότι αυτό δεν είναι ένα έργο της Π.Ε. Πρέβεζας. Είναι ένα έργο συνολικά του Αμβρακικού. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα του Αμβρακικού είναι η ανανέωση των υδάτων και έχουν καταλήξει ότι η μοναδική λύση είναι η εκβάθυνση του διαύλου. Θεωρούμε σημαντικό και κύριο το έργο αυτό. Δεν παραβλέπουμε βέβαια όλα τα άλλα. Έχουμε χρηματοδοτήσει την ΕΤΑΝΑΜ με περίπου 80.000 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο, για τους τηλεμετρικούς σταθμούς, που έχουν τοποθετηθεί εκεί και κάνουν μετρήσεις. Έτσι θα μπορούμε να διαπιστώνουμε τα προβλήματα και να τα αντιμετωπίζουμε.

Επίσης θα ήθελα να επισημάνω πως τον Αμβρακικό δεν τον θέλουμε μόνο να τον βλέπουμε και να τον απολαμβάνουμε, αλλά να εκμεταλλευόμαστε και τον πλούτο του. Τα περίφημα αλιεύματά του, που εμείς οι Πρεβεζάνοι τα γνωρίζουμε πολύ καλά. Παράλληλα ανταπτύσσουμε μια σειρά δράσεων, όπως είναι οι βιολογικοί καθαρισμοί, με απομακρύνσεις ρυπογόνων μονάδων από τον Αμβρακικό. Το πρόβλημα του Αμβρακικού είναι τα λύμματα που φτάνουν σε αυτόν και τον ρυπαίνουν. Πιέζουμε τους Δήμους στην κατεύθυνση των βιολογικών καθαρισμών, καθώς εκτός από τον καθ' αυτό ανθρώπινο παράγοντα υπάρχουν οι κτηνοτροφικές μονάδες και τα λιπάσματα, τα οποία επίσης προκαλούν ζημιά στον Αμβρακικό.

Όσον αφορά τους οικισμούς. Στο Λούρο έχει ήδη δημοπρατηθεί μελέτη βιολογικού καθαρισμού. Η Πρέβεζα έχει βιολογικό, η Φιλιππιάδα μέσω του ΑΝΑΣΑ θα επεκτείνει το αποχετευτικό της δίκτυο και προχωρά η μελέτη σύνδεσης Φιλιππιάδας-Κερασούντας. Γίνεται επίσης μελέτη βιολογικού για τις Σινώπη, Σαμψούντα.

Το κομμάτι των κτηνοτροφικών μονάδων το έχουμε καλύψει με ελέγχους αρμοδίων οργάνων και μετεγκαταστάσεις, ενώ έχουμε πάει και σε ένα πρόγραμμα για λιγότερα και ελεγχόμενα λιπάσματα στα κτήματα. Μετά όμως είναι και ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος που ζει γύρω από τον Αμβρακικό και από τον Αμβρακικό. Αυτόν δεν πρέπει να τον ξεχάσουμε. Κάναμε πρόταση στο ΑΝΑΣΑ για προωθητικές ενέργειες που θα στηρίξουν αυτόν τον άνθρωπο. Πρέπει να έχει εναλλακτικές λύσεις στο να επιβιώσει και να ζήσει».

 

 -Με το λιμάνι, τα μπλόκια τι μέλλει γενέσθαι;

«Θα σας μεταφέρω μια εξέλιξη τελευταία, αλλά με κάθε επιφύλαξη, γιατί δεν έχει οριστικοποιηθεί κάτι ακόμη. Όπως ξέρετε δημοπρατήθηκε το αλιευτικό καταφύγιο Παντοκράτορα. Από την πρώτη στιγμή είδα εκεί μια... αχτίδα, ώστε να μπορέσω να λύσω το πρόβλημα με τα μπλόκια στο λιμάνι, τα οποία βρίσκονται εκεί, εδώ και 20 χρόνια. Κοστίζουν ακριβά για να φύγουν και δεν υπάρχει κάποιος χώρος να τοποθετηθούν και να συντηρηθούν. Σκέφτηκα λοιπόν να μεταφερθούν στο αλιευτικό καταφύγιο. Ελπίζω να το πετύχουμε και να εξαφανιστούν τα μπλόκια από το λιμάνι. Έτσι όχι μόνο δε θα ξοδέψουμε, αλλά θα γλιτώσουμε και χρήματα.  Ήταν ένα θέμα που ταλαιπωρούσε χρόνια την Πρέβεζα. Το παλεύουμε και ελπίζουμε τον επόμενο μήνα να υπάρξει λύση».

 

-Το καταφύγιο σε ποια φάση βρίσκεται, με τις προσφυγές των κατοίκων...

«Η προσφυγή, όσον αφορά τα ασφαλιστικά μέτρα απορρίφθηκε. Οπότε το έργο μπορεί να προχωρήσει».

 

-Φέτος η Πρέβεζα και η ευρύτερη περιοχή συμπληρώνουν 100 χρόνια από την απελευθέρωσή και την ένταξη στο ελληνικό κράτος. Η Περιφερειακή Ενότητα θα συμμετέχει ή έχει σχεδιάσει κάποια πολιτιστική δράση;


 «Είναι μια γιορτή της πόλης της Πρέβεζας και έχει αναλάβει ο Δήμος όποιον σχεδιασμό, γύρω από τους εορτασμούς. Σε μία επιτροπή που έγινε, η πρότασή μας ήταν εξ' αρχής, πως θα σταθούμε δίπλα στον Δήμο και στην επιτροπή αυτή, καθώς δεν θέλουμε να παρέμβουμε σε θέματα που έχει αναλάβει. Η πρότασή μας είναι πως πρέπει να γίνουν ενέργειες με μεγάλη εξωστρέφεια. Αν δε βρισκόμασταν σε καθεστώς οικονομικής κρίσης, ασφαλώς και θα μπορούσαν να διοργανωθούν μια σειρά εκδηλώσεις, που ακούστηκαν και εντός της επιτροπής. Σε μια άλλη εποχή δε θα υπήρχε θέμα. Κάποια χρήματα ασφαλώς θα δοθούν και τώρα για τους εορτασμούς, αλλά θεωρώ πως κύριο μέλημα και «πυρήνας» στη σκέψη των διοργανωτών, θα πρέπει να είναι πως θα έρθει κόσμος στην Πρέβεζα για αυτές τις εκδηλώσεις. Έχουν πρόβλημα οι επιχειρηματίες, έχουν πρόβλημα οι πολίτες, έχουν πρόβλημα οι έμποροι... Πρέπει επομένως να έρθει κόσμος από άλλα μέρη της Ελλάδας με αυτές τις εκδηλώσεις. Το επαναλαμβάνω: Πρέπει να υπάρξει εξωστρέφεια. Η πρότασή μας αυτή είναι για τα 100 χρόνια. Να προσελκύσουμε κόσμο στην Πρέβεζα»

 

"CASUS BELLI ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ"

 

-Τι γίνεται με το αίτημα των φοιτητών του ΤΕΙ να ενισχυθεί το ίδρυμά τους, με σχολή διοίκησης οικονομίας και εστίες;


 «Έχω συναντηθεί τρεις ή τέσσερις φορές με τους εκπροσώπους του συλλόγου των φοιτητών. Συμφωνούμε απόλυτα για τη σχολή διοίκησης οικονομίας και για την ενίσχυση του ΤΕΙ και διαφωνώ κάθετα με τις φωνές που ακούστηκαν για απομάκρυνσή του από την Πρέβεζα. Αν τυχόν φύγει το ΤΕΙ από την πόλη, για εμένα αυτό θα αποτελέσει... casus belli για την περιοχή μας. Οι φοιτητές είναι ένα ζωντανό κομμάτι για την περιοχή μας. Και πολυπολιτισμικά είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό.

Εκτός από το ΤΕΙ δεν πρέπει να ξεχνούμε και τη ναυτική ακαδημία, την οποία πολλοί παραβλέπουν. Την ονομάζουν ναυτικές σχολές, ενώ πλέον είναι ναυτική ακαδημία, βγάζει εμποροπλοιάρχους. Είμαστε σε μια στενότατη συνεργασία με το ΤΕΙ και τη ναυτική ακαδημία. Είμαστε δίπλα τους σε όποιο πρόβλημα. Όσον αφορά την εστία, πρόκειται για ένα θέμα εσωτερικής διαδικασίας για το ΤΕΙ. Το έχουμε θέσει στη διοίκηση του ΤΕΙ, αλλά στους δύσκολους οικονομικούς καιρούς που ζούμε, το βλέπω δύσκολο να γίνει κάτι».

 

-Πώς είναι η συνεργασία σας με τον Περιφερειάρχη και τους άλλους Αντιπεριφερειάρχες μέχρι τώρα;


«Η συνεργασία μας είναι άριστη. Όσοι με γνωρίζουν προσωπικά, ξέρουν καλά ότι δε θα κατέβαινα στις εκλογές. Ήμουν ο τελευταίος που εντάχθηκε στο Συνδυασμό. Οι φιλικοί δεσμοί που μας συνδέουν... μέτρησαν, ώστε να κατέβω υποψήφιος. Με τους άλλους Αντιπεριφερειάρχες η σχέση μας είναι κάτι παραπάνω από πολύ καλή. Θα μπορούσα να πω άριστη. Αν και πολλούς από αυτούς δεν τους γνώριζα, όσο τον Περιφερειάρχη, μέσα από τη συνεργασία μας έχει εκτιμήσει ο ένας τον άλλο.

Σαφώς και υπάρχουν και οι κόντρες. Σαφώς και θα παλέψεις, σαφώς και θα συγκρουστείς. Δεν αφορά το προσωπικό επίπεδο. Είναι θέμα διεκδίκησης για την περιοχή σου. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Ο κ. Αργύρης σε μια τοποθέτησή του για τη γεωργική σχολή που διεκδικούμε για την Ήπειρο- πιλοτικά θα γίνουν έξι σε όλη την Ελλάδα, με απώτερο στόχο να γίνουν 13, μία για κάθε Περιφέρεια- είπε να γίνει η σχολή στη γαλακτοκομική σχολή Ιωαννίνων. Το ασπάστηκε και ο Περιφερειάρχης μέσα στη συνεδρίαση του συμβουλίου. Εγώ πήρα θέση και είπα ότι πρέπει να γίνει στο Ζηρό, όπου έχουμε ήδη έτοιμες τις εγκαταστάσεις. Υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις και μπορεί να γίνει εκεί. Εγώ το πάλεψα για την περιοχή μου, υπήρξε διαφωνία, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν είναι καλές οι σχέσεις μας. Απλά, όταν παλεύεις για την περιοχή σου, θα συγκρουστείς κιόλας».

 

"ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΟΛΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ"


Επιπλέον ο κ. Ιωάννου αποκάλυψε πως υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να γίνουν σημαντικά έργα στο αρχαίο θέατρο της Νικόπολης: «Έχω κατηγορηθεί επανειλλημένα από την αντιπολίτευση, όσον αφορά τις πολιτιστικές δράσεις κάποιων συλλόγων. Εγώ πιστεύω πολύ στον πολιτισμό. Εντάξαμε την Αρχαία Κασσώπη με 300.000 ευρώ, δώσαμε 100.000 ευρώ για την Αρχαία Νικόπολη και θας σας μεταφέρω και ένα άλλο νέο. Τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ που παλεύουμε για την ανάπλαση του αρχαίου θεάτρου της Νικόπολης, δόθηκε πολιτική εντολή να προχωρήσουν για να ενταχθούν στο ταμείο για τα μεγάλα αρχαιολογικά έργα. Αν πάρουμε αυτά τα χρήματα για το αρχαίο θέατρο της Νικόπολης, εκτός από τα 100.000, που δώσαμε σαν Π.Ε Πρέβεζας για να γίνουν οι μελέτες, θα δούμε ένα σημαντικό έργο για την περιοχή μας. Χρηματοδοτήσαμε κάποιες εργασίες στο κάστρο της Πάργας, στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Κυψέλης. Είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τις αρμόδιες εφορίες αρχαιοτήτων, για να τους δίνουμε εργαλεία, ώστε να προχωρήσουν τις μελέτες για να ενταχθούν έργα στο ΕΣΠΑ. Η πολιτιστική μας κληρονομιά, έχει να κάνει και με τους πολιτιστικούς συλλόγους. Γι' αυτό τους χρηματοδοτούμε κι ας μας κατηγορούν για τραπεζοκαθίσματα. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε χρηματοδότηση. Μπορούμε να κάνουμε συνδιοργάνωση. Έτσι συνεργαζόμαστε με συλλόγους που προάγουν τον πολιτισμό: τους Πόντιους, τους Σαρακατσάνους, τη χορωδία Πρέβεζας, το jazz festival κ.α. Και το θεωρούμε σημαντικό να υπάρχουν αυτοί οι σύλλογοι, για την ιστορία και την παράδοση της περιοχής μας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης πρόσθεσε επίσης: «Σήμερα (σσ. χθες) ήμουν στην Ηγουμενίτσα, στον Ο.Λ.ΗΓ. όπου συζητούσαμε για τις κρουαζιέρες που θα γίνουν. Από τις 28 κρουαζιέρες οι 13 θα έρθουν στην Πρέβεζα, 6 στην Πάργα και 2 στην Ηγουμενίτσα φέτος και την επόμενη χρονιά 28 στην Ηγουμενίτσα . Αυτά είναι τα τελευταία νέα μέχρι στιγμής.

Όπως ξέρουμε σε κάθε κρουαζιερόπλοιο, το 1/3 των επιβατών μένει μέσα στο πλοίο, το 1/3 πάει εκδρομές και το 1/3 μένει στο λιμάνι. Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας διοργανώνει εκδρομές για την Αρχαία Νικόπολη, την Πρέβεζα και την Άρτα, ενώ το ίδιο μπορεί να κάνουν και οι επιβάτες στην Πρέβεζα, να πάνε κάποια εκδρομή στην Πάργα ή στον Αχέροντα.

Μάλιστα υπάρχει κάποια εκδρομή για τα Μετέωρα γιατί τα Μετέωρα «πουλάνε» πολύ σαν εκδρομή γιατί είναι μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO.

Ξεκίνησε στην Πρέβεζα, πριν από τρία-τέσσερα χρόνια μια προσπάθεια ένταξης της Αρχαίας Νικόπολης στην UNESCO. Κάποια στιγμή ατόνισε όμως. Εγώ είχα ένα ερέθισμα από την κ. Τζιτζικώστα και μετά από κάποιες προσπάθειες που έκανα, μου είπε ότι το θέμα έχει σταματήσει. Πήγαινε μαζί με τους Φιλίππους στον σχετικό σχεδιασμό και οι Φίλιπποι έχουν προχωρήσει, ενώ το θέμα της Νικόπολης έχει μείνει πίσω. Ανέλαβα λοιπόν να κάνω μια συντονισμένη ενέργεια, που θα έχει μια διαχρονικότητα, ανεξάρτητα από το αν θα είμαι εγώ σε αυτή τη θέση ή όχι, γιατί αυτές οι υποθέσεις διαρκούν χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Εμείς σαν Π.Ε. Πρέβεζας, μαζί με τον Δημο Πρέβεζας και τον αρμόδιο φορέα της UNESCO στην περιοχή, μαζί και με το τεχνικό επιμελητήριο Πρέβεζας και την Αρχαιολογία, κάνουμε μια σειρά από ενέργειες για να ετοιμάσουμε ένα φάκελο. Έχω ήδη μιλήσει με την Αρχαιολογία, για να στήσουμε το κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού που θα προετοιμάσει το φάκελο και θα αναλάβουμε σαν Π.Ε. Πρέβεζας και τα έξοδα για τον φάκελο. Είναι πολύ σημαντικό να ενταχθούμε, όχι τόσο για τα οικονομικά οφέλη, καθώς και η πολιτική της UNESCΟ σε αυτό το κομμάτι, ίσως αλλάξει. Είναι σημαντικό, γιατί θα έχουμε την παγκόσμια αναγνώριση, πως στην περιοχή μας έχουμε ένα μνημείο που προστατεύει η UNESCO. Θα είναι παγκόσμια η προβολή. Οργανώνουμε από την αρχή την προσπάθειά μας, ώστε ο φάκελος που θα καταθέσουμε να είναι αρτιότατος και να φέρει αποτέλεσμα».

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

16 Μαϊος 2024
Ζητείται Πωλήτρια για το Mini Market εντός Ninos Grand beach Resort στο Κανάλι Πρέβεζας. Απαιτούμενα προσόντα: Απόφοιτος λυκείου. Προϋπηρεσία προαιρετικά σε ανάλογη θέση. Πολύ καλή
16 Μαϊος 2024
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ  ΌΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΊΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΉ ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 21/05/2024 ΣΤΙΣ 12:00μμ ...
16 Μαϊος 2024
Οι  εγγραφές, επανεγγραφές των προνηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Πάργας για το Σχολ.Έτος 2024-2025 ξεκινούν στις 20-05-2024 ημέρα ...

Αθλητισμός

13 Μαϊος 2024
Εξαιρετική επίδοση σημείωσε η 15χρονη αθλήτρια από την Πρέβεζα Χαρά Γέρου στα 5000 μέτρα βάδην κορασίδων,  στους διασυλλογικούς αγώνες των Ιωαννίνων Κ18 Η 15 χρονη Χαρά (γεν.2009) σημείωσε
23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – ...
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...

Πολιτισμός

16 Μαϊος 2024
Η θεατρική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Πρέβεζας συμμετείχε την Τετάρτη, 15 Μαΐου, στον «Ερασιτεχνικό Μάιο», μια πρωτοβουλία του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων για να στηρίξει τις θεατρικές δημιουργίες των σχολείων.
15 Μαϊος 2024
Το Δ.Σ. της Αδελφότητας Κρανιωτών Πρέβεζας με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την έκδοση του βιβλίου του συγχωριανού μας, ιατρού-μικροβιολόγου Γιώργου ...
15 Μαϊος 2024
Οι εκδόσεις Ιωλκός και το βιβλιοπωλείο «Bookshop Avdikos» σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Στ' ακροδάχτυλα ξαγρυπνούν οι αφορμές», του ...
13 Μαϊος 2024
Tην βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα στο 75ο Φεστιβάλ Καννών ταινία του του Ruben Östlund « Tο Τρίγωνο της Θλίψης » προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη ...
09 Μαϊος 2024
Σάββατο, 11 Μαΐου, 8μμ Μαντάμα Μπάτερφλαϊ (Τζ. Πουτσίνι) Ζωντανά από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκηςστο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...