Σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε στα τοπικά ΜΜΕ το ΔΣ του Φιλοζωικού Σωματείου Πρέβεζας με θέμα « Απολογισμός του έτους 2013. Λειτουργικό Κόστος καταφύγιου- Στειρώσεις εμβολιασμοί Ζώων Πόλης- Έσοδα από ανταποδοτικό τέλος- Ενημέρωση για τις δράσεις μας» η κα Βάνα Ζέρβα, η κα Πέλα Καλογήρου και η κα Μάρθα Μπάκα αναφέρθηκαν διεξοδικά στις δράσεις της «Παρέμβασης» και δήλωσαν ανοιχτοί σε κάθε προσφορά που θα έχει ως μοναδικό σκοπό την προστασία των ζώων.
Σύμφωνα με την κα Ζέρβα για το 2013 τα έξοδα της τροφής των ζώων είναι στα 34.102 ευρώ για το Καταφύγιο. Τα κτηνιατρικά έξοδα όπως επεμβάσεις, εμβόλια και φάρμακα είναι στα 8.000 ευρώ. Το ετήσιο κόστος του υπαλλήλου είναι 14.000 ευρώ και περίπου 1000 ευρώ η συντήρηση του Καταφυγίου. Συνολικά το σύνολο εξόδων για το Καταφύγιο μόνο το 2013 φτάνει τα 57.000 ευρώ. Επίσης υπάρχουν τα ελεύθερα ζώα της πόλης και ευρύτερης περιοχής για τα οποία τα χειρουργεία- στειρώσεις – εμβόλια κόστισαν 8.890 ευρώ, έχουν στειρωθεί και γάτες με κόστος 8000 ευρώ και η τροφή για τα ζώα της πόλης φτάνει τα 15.000 ευρώ
Όσον αφορά το ανταποδοτικό τέλος του Δήμου, φέτος και κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η Παρέμβαση έλαβε 8.200 ευρώ, τα έσοδα από τα βιβλία του καθηγητή Μιχάλη Λουκά ήταν 800 ευρώ και από την εκδήλωση του κ. Σπ. Κίκερη ήταν 150.
"Από το 2010 το βάρος έχει πέσει στην Παρέμβαση"
«Επειδή ορισμένοι αμφισβήτησαν και απηύθυναν το ερώτημα ‘ποιος πληρώνει τελικά για τα ζώα, ο Δήμος ή η Παρέμβαση’ νομίζω ότι στην κοινωνία της Πρέβεζας είναι γνωστό εδώ και τουλάχιστον 4 χρόνια ποιος πληρώνει για τα ζώα. Θα πρέπει να πω, ότι η ιστορία για το Καταφύγιο ξεκίνησε το 2003. Στα μέσα του 2010 ο Δήμος Πρέβεζας αδυνατούσε πλέον να κάνει το παραμικρό, ακόμη και να φέρει την τροφή. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τα ζώα νηστικά και χωρίς περίθαλψη και έτσι από 2010 μέχρι και το 2013 όλο αυτό το βάρος έπεσε σε μας» τόνισε η κα Ζέρβα η οποία αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη λύσσα.
"Γίνεται επίθεση από ορισμένους για να καλύψουν τη δική τους ανεπάρκεια"
«Σύμφωνα με το Νόμο 40/39 του 2012 και με τον προηγούμενο Νόμο 31/70 του 2003, την αρμοδιότητα για την διαχείριση-περισυλλογή – προστασία των αδέσποτων ζώων την έχει ο Δήμος και το φιλοζωικό Σωματείο. Δεν μπορεί ο καθένας να παρεμβαίνει, να ασκεί μια λεκτική εξουσία και μάλιστα άνθρωποι οι οποίοι δεν ενδιαφέρθηκαν καθόλου για τα ζώα ή να βοηθήσουν, παρά τώρα με αφορμή μία εγκύκλιο, η οποία είναι προσωρινή. Υπήρξαν κάποια μεμονωμένα περιστατικά λύσσας στη Βόρεια Ελλάδα, μονοψήφια νούμερα. Βεβαίως καλώς το Κράτος κινείται αν και κινήθηκε με ένα σπασμωδικό τρόπο όσον αφορά την ενημέρωση. Έρχονται λοιπόν τώρα κάποιοι με αυτή την εγκύκλιο και ένα δάγκωμα σκύλου στην πόλη της Πρέβεζας ο οποίος είναι εμβολιασμένος. Έρχονται αυτοί οι άνθρωποι με την εγκύκλιο και χωρίς να μιλάνε μόνο για το συγκεκριμένο σκύλο, θέλουν όλα τα σκυλιά της πόλης που ήρθαν σε επαφή μαζί του να μαζευτούν. Άποψη γελοία που αγγίζει τα όρια της παράνοιας. Για να ερμηνεύσεις μία εγκύκλιο θα πρέπει να εξετάσεις που έγινε το περιστατικό, μέσα στον αστικό ιστό ή όχι, εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι το σκυλί έχει δαγκωθεί από αλεπού και πολλά άλλα. Μέσα στο Κέντρο της πόλης να δημιουργείται τέτοιο θέμα και με τέτοια επιθετικότητα είναι κάτι που δεν μπορούμε να καταλάβουμε» είπε χαρακτηριστικά η κα Ζέρβα σημειώνοντας πως γίνεται μια επίθεση στην «Παρέμβαση» από ορισμένους προκειμένου να καλύψουν αυτοί τη δική τους ανεπάρκεια.
"Ο κόσμος της Πρέβεζας είναι δίπλα μας"
Η κα Πέλα Καλογήρου αναφέρθηκε στις δράσεις της «Παρέμβασης» όπως η περίθαλψη ζώων που ήταν «θύματα» τροχαίων, οι στειρώσεις και οι εμβολιασμοί σκυλιών και γάτων στην πόλη και η παροχή τροφής σε ζώα της πόλης ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους κτηνιάτρους για την άψογη συνεργασία και προσφορά τους.
«Ουσιαστικά μέχρι τώρα τα έξοδα για τα ζώα της πόλης και του Καταφυγίου ανέρχονται σε 89.000 ευρώ που βάζουμε από την τσέπη μας. Ο κόσμος της Πρέβεζας είναι μαζί μας. Μας έχει αγκαλιάσει και αγαπάει τα ζώα» ανέφερε η κα Καλογήρου επισημαίνοντας ότι για το 2013 έχουν γίνει 98 υιοθεσίες ζώων, όλες με συμβόλαιο υιοθεσίας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί αυτός που υιοθετεί είναι υποχρεωμένος να τηρήσει τους όρους και δεν μπορεί να εγκαταλείψει το ζώο, ενώ αρκετά από αυτά τα ζώα είναι τσιπαρισμένα» τόνισε η κα Καλογήρου ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η Πρόεδρος του Σωματείου Βάνα Ζέρβα τόνισε «Έχουμε συμβάλει πάρα πολύ με μία δεκαετία ζωής ως Σωματείο. Λυπάμαι που με κάποιες άστοχες ενέργειες κάποιοι προσπαθούν να δυναμιτίσουν αυτό το κλίμα».
Όσον αφορά αυτούς που φοβούνται τα αδέσποτα η κα Καλογήρου ανέφερε «Στη σύσκεψη της Π.Ε. δόθηκε μία ώθηση στους συμπολίτες να καταγγέλλουν τα περιστατικά δαγκωμάτων. Κάθε χρόνια υπάρχουν περιστατικά δαγκωμάτων από σκυλιά. Οι συμπολίτες μας που φοβούνται τα ζώα, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να περάσουν από δίπλα τους χωρίς καν να τα κοιτάξουν, χωρίς να τρομάξουν, χωρίς να ουρλιάξουν, χωρίς να πάρουν πέτρα η να σηκώσουν ξύλο. Εμείς προσπαθούμε πάντα , όταν υπάρχει μία επίθεση, να ελέγξουμε το ζώο. Υπάρχουν δύο σκύλοι στην Πρέβεζα που γαυγίζουν τα αυτοκίνητα, όχι τους πεζούς, γιατί πιθανόν έχουν κτυπηθεί από αυτοκίνητο, είναι όμως υγιέστατα και εμβολιασμένα. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, πρέπει να συνυπάρξουμε με τα ζώα που είναι γύρω μας. Η προσπάθειά μας είναι μην αυξηθεί ο αριθμός τους. Πολλοί συμπολίτες μας βρίσκουν την κρίση σαν αιτία και εγκαταλείπουν τα ζώα τους, κάτι ανήθικο. Αυτό που πρέπει να πω είναι ότι επειδή έγινε προσπάθεια συσχέτισης των δαγκωμάτων με τη λύσσα και να δημιουργηθεί πανικός, κάτι ανεπίτρεπτο».
"Τα ζώα είναι για προσωρινή διαμονή στο Καταφύγιο σύμφωνα με το Νόμο"
Η κα Ζέρβα από την πλευρά της επισήμανε «έχουμε αναγάγει το θέμα του δαγκώματος σε μέγα θέμα. Όταν έχουμε ελάχιστα ζώα να κυκλοφορούν στην πόλη, όταν σε άλλες πόλεις υπάρχει μία κατάσταση με πολύ περισσότερα ζώα γιατί δεν υπάρχει Παρέμβαση για να τα ελέγχει καθημερινά. Ίσως το μόνο σημείο που όπως είπε και ο Αντιπεριφερειάρχης, που έχουμε κάνει παρανομίες είναι το ότι δεν έχουμε ξεκινήσει να ελευθερώνουμε ζώα από το Καταφύγιο, κάτι που προβλέπει η Νομοθεσία. Δηλαδή αυτή τη στιγμή στην Πρέβεζα θα έπρεπε να κυκλοφορούν τουλάχιστον 100 ζώα, εμβολιασμένα, τσιπαρισμένα κτλ. Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσει να γίνεται. Τα ζώα είναι για προσωρινή διαμονή στο Καταφύγιο σύμφωνα με το Νόμο» ανέφερε η κα Ζέρβα επισημαίνοντας ακόμη τις παρεμβάσεις του Σωματείου σε πολλά περιστατικά κακοποίησης ζώων στην περιοχή μας.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου: