Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2015 00:22

Αποτίμηση της 1ης Συνδιάσκεψης του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ (της Κατερίνας Ντάση)

Γράφει η Κατερίνα Ντάση (υποψήφια βουλευτής με το ΚΙΔΗΣΟ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου)

Η 1η Συνδιάσκεψη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2015, ήταν μια συνάντηση όλων των αγωνιστών του νέου Κινήματος με τον εμπνευστή και ιδρυτή του, τον Γιώργο Παπανδρέου.

Απαίτηση των Ελλήνων πολιτών, όπως ορίζει και η διακήρυξη της 3ης του Γενάρη είναι η απελευθέρωση από μια νέα εξάρτηση, εκείνης της αιχμαλωσίας των δημοκρατικών μας θεσμών από μηχανισμούς ενός οικονομικού, πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου, που υπηρετείται από ένα πελατειακό σύστημα διακυβέρνησης.

Οι πολιτικές τοποθετήσεις πολλών από τους παρευρισκόμενους υποστηρικτές αλλά και υποψήφιους βουλευτές του Κινήματος, καθώς και η πρωτολογία και δευτερολογία του Προέδρου, Γιώργου Παπανδρέου, συνιστούν τη βάση και του προσυνεδριακού διαλόγου του Κινήματος, έτσι ώστε να επιτευχθεί η προετοιμασία για το Συνέδριο του νέου πολιτικού φορέα στην Ελλάδα.

Ο πολιτικός διάλογος που παρήχθη επικεντρώθηκε στη θεματική ενότητα: «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΙΩΝΑ ΜΑΣ» επικεντρώθηκε στους επιμερισμένους βασικούς άξονες μελέτης:

  1. Συμμαχία για τον εξανθρωπισμό της παγκόσμιας οικονομίας.

  2. Από την παγκόσμια οικονομία του κεφαλαίου στην παγκόσμια κοινωνία των πολιτών.

Κύρια σημεία του διαλόγου ήταν:

 

  1. Η αποκατάσταση του ρόλου της πολιτικής - και της δημοκρατίας, έναντι των αγορών. Όπως για παράδειγμα, συλλογική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, χτυπώντας φορολογικούς παραδείσους και offshore εταιρίες.

  2. Η ανάδειξη μιας προοδευτικής Ευρώπης, που δεν καλλιεργεί την ξενοφοβία, τα εθνικιστικά στερεότυπα, αλλά εδράζεται στην αρχή ότι η διαφορετικότητα είναι προσόν για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προωθώντας πολιτικές προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των κοινωνικών δικαιωμάτων, της κοινωνικής συνοχής ως πυρήνα της οικονομικής ανάπτυξης.

  3. Μιας Ευρώπης που θα ηγείται της μάχης για τον εξανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης και τη θωράκιση της Δημοκρατίας από τους κινδύνους που την απειλούν.

 

Στη θεματική ενότητα: «΄ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ - ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ - ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ - Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ "ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ"

 

Έγινε εκτενής αναφορά για την Ελλάδα που ως πρώτη χώρα βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης αυτής και χτυπήθηκε όσο ποτέ άλλοτε.

Η αντιμετώπιση της κρίσης από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ προσέκρουσε σε τεράστια εμπόδια:

- Την αντίδραση της ΕΕ που έβλεπε ως μεμονωμένο και αμιγώς ελληνικό το πρόβλημα.

- Την αντίδραση Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των αγορών στο έλλειμμα αξιοπιστίας που προκάλεσαν οι στατιστικές αλχημείες της Κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και ο φόβος τους ότι, η ΕΕ δεν διέθετε τους μηχανισμούς αλλά ούτε την βούληση να αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα παρέχοντας προστασία στις χώρες - και για το διάστημα που εφάρμοζαν, πρόγραμμα προσαρμογής.

- Την έλλειψη οποιασδήποτε πολιτικής συναίνεσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αντιθέτως η καλλιέργεια της πόλωσης και "αντίστασης" απέναντι σε κάθε αλλαγή.

- Τον ρόλο ισχυρών οικονομικά στρωμάτων που συγκροτούν - μέσω του έλεγχου σε ΜΜΕ και τράπεζες - ισχυρές ομάδες πίεσης, που επηρέασαν τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης αλλά και την κατανομή των βαρών.

- Το πελατειακό κατεστημένο που δημιούργησε ένα κράτος ανήμπορο να οδηγήσει άμεσα σε μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

- Την εμμονή της ΕΕ να θέσει ως προτεραιότητα τη μείωση των ελλειμμάτων και όχι τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειαζόταν η χώρα και που αποτελούσαν και την ουσιαστική απάντηση στις αιτίες της κρίσης.

 

Βέβαια επτά χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η οποία άφησε βαθειά σημάδια στην Ελληνική κοινωνία, ήρθε η ώρα να αποτολμήσουμε ένα νέο ξεκίνημα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο Γιώργος Παπανδρέου.

 

Να εργαστούμε όλοι για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής πλειοψηφίας στην Ελληνική κοινωνία.

Για την προώθηση ενός προγράμματος προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο της χώρας, τον τρόπο λειτουργίας του κράτους.

 

Κύρια σανίδα σωτηρίας, σύμφωνα και με την διακήρυξη του Κινήματος, αποτελεί το Ελληνικό Εθνικό Σχέδιο για την διαπραγμάτευση και την πιθανή νέα συμφωνία με τους δανειστές.

Οι βασικοί άξονες και οι προτεραιότητες του Σχεδίου προσδιορίστηκαν με τα παρακάτω ερωτήματα:

- Δημοσιονομική πειθαρχία και αυστηρή λιτότητα ή δημοσιονομική υπευθυνότητα, μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακές πολιτικές;

- Έμφαση στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την πράσινη οικονομία;

- Σαρωτικές αλλαγές στο κράτος, αλλαγές που θα απελευθερώσουν παραγωγικές δυνάμεις και θα διευκολύνουν την άσκηση των αναγκαίων πολιτικών; Ποιές αλλαγές είναι προτεραιότητα;

- Έμφαση στην αναδιανομή του υπάρχοντος πλούτου ή παραγωγή νέου πλούτου με ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις; Πως διαμορφώνουμε το περιβάλλον για υγιείς, βιώσιμες επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα;

Ο Πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου, μέσα από το νέο Κίνημα, κατάφερε τούτο: Να μπολιάζει τις αρχές και τις αξίες του Κινήματος των Δημοκρατών Σοσιαλιστών σε έλληνες πολίτες που αναγνωρίζουν πως η λύση της σωτηρίας της Ελλάδας είναι καθαρά ελληνική υπόθεση και θέλουν να βάλουν νέες και υγιείς βάσεις για την Ελλάδα του Μετα-μνημονίου και του Μετα-πελατειακού κράτους.

Και βέβαια προκάλεσε βαθειά και μεγάλη συγκίνηση αλλά και θερμό χειροκρότημα η πατριωτική του δήλωση: « θα στηρίξω την κυβέρνηση αυτές τις δύσκολες ώρες για όλους τους Έλληνες. Δεν μένω στο ότι εμένα με λιθοβολούσαν τότε που αγωνιζόμουν κι εγώ να αποτρέψω την χρεωκοπία στη χώρα».

Όπως μεγάλο χειροκρότημα δέχτηκε ο Πρόεδρος όταν είπε: «Ο σημερινός πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας έχει χρέος να αποκαταστήσει την αλήθεια που και ο ίδιος διέσυρε για χρόνια. Έχει χρέος, όχι για την δικαίωσή μας, αλλά γιατί μόνο με αλήθειες θα χτυπήσουμε τα πραγματικά αίτια, μονό σε αλήθειες θα οικοδομήσουμε γερές βάσεις για το αύριο της χώρας μας».

Τα λάθη του παρελθόντος, όπως τα πρόσωπα- στελέχη που είδαν την πολιτική και τον δημοκρατικό χώρο του ΠΑΣΟΚ πεδίο αναρρίχησης (και τα οποία έχουν απομακρυνθεί, πολύ ειρωνικό) το σαθρό δομημένο κράτος, ο διογκωμένος δημόσιος τομέας, η εύνοια της φοροδιαφυγής και η αδυναμία της πάταξης αυτής, οι ωφελιμιστικοί λόγοι ενασχόλησης με τα κοινά κ.α. δέχτηκαν σκληρή κριτική από εμάς, τους ανθρώπους που δεν είδαμε ποτέ το πολιτικό μας σπίτι και το πολιτικό μας ενδιαφέρον ως ευκαιρία ικανοποίησης ατομικών συμφερόντων, αλλά ως στρατιώτες εργαζόμασταν και εργαζόμαστε για το «κοινό καλό». Δυστυχώς όμως υπήρξαν πολλοί οι καιροσκόποι της πολιτικής. Κοινός τόπος όλων των τοποθετήσεων, μεταξύ των άλλων και η δική μου ήταν να επανέλθει η πολιτική στην θέση και με την αξία που της αρμόζει, με κύρος, υπευθυνότητα, εργασία και εθελοντική προσφορά.

Όλοι που προχωράμε με το Κίνημα έχουμε ως κοινές αξίες τις αξίες του Κινήματος για συμμετοχική δημοκρατία, κοινωνική λογοδοσία, Ελευθερία, Δικαιώματα για όλους, Συνύπαρξη, Αλληλεγγύη, Διαφάνεια, Αξιοκρατία, Δικαιώματα για όλους, και επικράτηση λειτουργίας του δικαίου.

Όλοι που βάλαμε πλάτη για το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών καταδικάζουμε τα λάθη του παρελθόντος, τους επαγγελματίες πολιτικούς, τις μικροκομματικές αντιλήψεις και επικροτούμε την προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο για την επαναφορά της Ελλάδας σε θέση αξιοπρεπή.
Αναγνωρίζουμε όλοι ότι η εξάρτησή μας ξεκινά από τις δικές μας αδυναμίες. Ξεκινά από μια οικονομία που βασίστηκε στον παρασιτισμό, από μια παιδεία στραμμένη στην έτοιμη θέση στο Δημόσιο, από την πελατειακή πολιτική που στρέφει τον Έλληνα στο κυνήγι του μικροσυμφέροντος.

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

14 Μαϊος 2024
Την τραγική κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας περιέγραψαν οι γιατροί του Νοσοκομείου σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης, αναφέροντας πως ουσιαστικά το
14 Μαϊος 2024
Στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας τον Μάρτιο του 2024 είχε γίνει αναλυτική συζήτηση για την Ε.Ο. Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας, που αποτελεί ένα ...
14 Μαϊος 2024
Κοινή διαμαρτυρία μπροστά από το Αστυνομικό Μέγαρο Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας, Θεσπρωτίας, ...
14 Μαϊος 2024
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Συρρακιωτών Πρέβεζας, σας προσκαλούν στην επετειακή εκδήλωση, για τα 50 χρόνια από την ίδρυση και ...

Αθλητισμός

13 Μαϊος 2024
Εξαιρετική επίδοση σημείωσε η 15χρονη αθλήτρια από την Πρέβεζα Χαρά Γέρου στα 5000 μέτρα βάδην κορασίδων,  στους διασυλλογικούς αγώνες των Ιωαννίνων Κ18 Η 15 χρονη Χαρά (γεν.2009) σημείωσε
23 Απριλίου 2024
Την 3η θέση στα 400 μέτρα εμπόδια κατέκτησε η Κυριακή Τσαούση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Κλασσικού Αθλητισμού ΓΕ.Λ. – ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας – ...
22 Απριλίου 2024
Στα πλαίσια του διασυλλογικού πρωταθλήματος Κ16, που έγινε στα Γιάννενα τις 20/4/24 η Χαρά Γέρου σημείωσε τη 5η καλύτερη επίδοση της τελευταίας ...
15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους ...
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...

Πολιτισμός

13 Μαϊος 2024
Tην βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα στο 75ο Φεστιβάλ Καννών ταινία του του Ruben Östlund « Tο Τρίγωνο της Θλίψης » προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας την Τετάρτη 15 Μάιου στις 21.00 στο
09 Μαϊος 2024
Σάββατο, 11 Μαΐου, 8μμ Μαντάμα Μπάτερφλαϊ (Τζ. Πουτσίνι) Ζωντανά από τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκηςστο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου ...
08 Μαϊος 2024
Ο δύο φορές βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Ken Loach σκηνοθετεί με αφοπλιστική απλότητα και αμεσότητα το επίκαιρο κύκνειο άσμα του «Η τελευταία παμπ» ...
25 Απριλίου 2024
  Κρατήσεις στο : 2682089789, 6909963253 ή με μήνυμα στην σελίδα του Diem στο Instagram και στο Facebook!

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...