Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου στο δημαρχιακό μέγαρο στο Καναλάκι, έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πάργας με αφορμή το δάσος της Βαλανιδοράχης και τις εργασίες που γίνονται εκεί με βάση την εγκεκριμένη διαχειριστική μελέτη (δείτε ΕΔΩ).
Ήταν μία συνεδρίαση με παρουσία πλήθους κόσμου από την ευρύτερη περιοχή του Φαναρίου και παρόντες τους κατοίκους της Βαλανιδοράχης, καθώς όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερα ρεπορτάζ το δάσος στο Αλωνάκι θεωρείται από τους ανωτέρω και πρέπει να θεωρείται ένα κοινωνικό αγαθό. Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία οι ιδιώτες συνιδιοκτήτες κατέχουν τα 4/5 εξ' αδιαιρέτου και το Ελληνικό Δημοσίου το 1/5 εξ' αδιαιρέτου.
Έστω κι αν η συνεδρίαση με παρόντες το Δασαρχείο, την Κτηματική Υπηρεσία, τη νομική υπηρεσία του Δήμου Πάργας, την Πολεοδομία, ήταν περισσότερο παράθεση απόψεων, το δημοτικό συμβούλιο είναι ένα πολιτικό όργανο και ως τέτοιο πέτυχε εν μέρει έναν από τον στόχο του, που δεν ήταν άλλως από το να λεχθούν δημόσια όσα δεν είχαν λεχθεί εδώ και δεκαετίες.
Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τελικά πως επιστήμονας-δασολόγος θα ελέγξει τη διαχειριστική μελέτη και θα υπάρξει και σχετική εισήγηση στη δαπάνη και από την οικονομική επιτροπή του Δήμου, ενώ παράλληλα προτάθηκε και ένας επανέλεγχος της κτήσης των τίτλων από την πλευρά των ιδιοκτητών.
Παρ' όλα αυτά ένα πολύ βασικό ερώτημα παρέμεινε αναπάντητο στη συνεδρίαση:
Μπορούν οι ιδιοκτήτες να παρακάμψουν το Ελληνικό Δημόσιο και να πραγματοποιήσουν όποια επένδυση θέλουν εντός του χώρου, χωρίς να λάβουν καν υπ' όψη το δάσος;
Οι συνιδιοκτήτες έχουν και δημόσια εκφράσει την πρόθεσή τους ότι σκοπεύουν να προστατεύσουν το δάσος και όχι να το ρημάξουν. Οι κάτοικοι που έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις υποστηρίζουν πως θα συνεχίσουν με κάθε νόμιμο μέσο τον αγώνα τους.
Και ο υπογράφων το σχετικό άρθρο τυγχάνει από πολύ μικρός να γνωρίζει την ομορφιά της περιοχής και όντως είναι ένας τόπος βαθιά συνδεδεμένος με την κουλτούρα, τη διαμόρφωση χαρακτήρων των ντόπιων και τις αναμνήσεις τους.
Ερχόμαστε όμως να δούμε ένα σημαντικό έλλειμμα σχεδιασμού συνολικά για την περιοχή. Μία περιοχή-στολίδι για ολόκληρη την Ελλάδα, με πολλά φυσικά πλεονεκτήματα ανάπτυξης.
Ο άξονας Αλωνάκι-Κερέντζα-Όρμος Οδυσσέα-κατασκηνώσεις Λούτσας-Νεκρομαντείο-Εφύρα-Αμμουδιά-Αχέροντας (αφήνουμε έξω Πάργα και την παραλία Λούτσας που είναι ήδη "πηγμένα" τουριστικά σημεία), εντάσσονται σε ένα ευρύτερο αναπτυξιακό πλέγμα, που μπορούν ως ομόκεντροι κύκλοι να αποτελέσουν υπόδειγμα στρατηγικού σχεδιασμού και οραματικού σχεδιασμού για ένα τουριστικό branding ευεξίας-εναλλακτικών αθλητικών δραστηριοτήτων-πολιτιστικού τουρισμού. Μπορεί στο μυαλό μας όλοι να έχουμε ως τουριστική ανάπτυξη τα 5στερα, τις Μαρίνες και την ξαπλώστρα στην παραλία, ωστόσο οι διεθνείς τουριστικές τάσεις δείχνουν πως τέτοιοι σχεδιασμοί έχουν πολύ μεγαλύτερα οφέλη για περισσότερους ανθρώπους σε μία εντελώς ανθρωποκεντρική προσέγγιση.
Ειδικότερα, μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερες και ποιοτικότερες θέσεις εργασίας, μπορούν να αναπτυχθούν πολύ περισσότεροι τομείς της τοπικής οικονομίας, μπορεί να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν με διαδρομές πολιτισμού και φύσης και παράλληλα να υπάρχει απόλυτη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και δωρεάν προσβασιμότητα σε αυτό.
Αυτά ωστόσο είναι μακρινά ακόμη για τον τόπο μας. Το βασικό είναι να γίνονται μικρά και σταθερά βήματα κάθε φορά.